Filme Filme asiatice

Thriller dramatic în Coreea rurală: A Girl at My Door (2014)

A Girl at My Door (2014) – Dohee-ya
Regia: July Jung
Distribuția: Doona Bae, Sae-ron Kim, Sae-byeok Song 

Multe dintre filmele coreene sfidează categorisirile sau combină genurile cinematografice. Cred că unul dintre spectatorii care au contribuit cu opinii la IMDb a găsit o descrierea foarte exactă a acestui tip de amalgam numindu-l ‘genre twister’. ‘A Girl at My Door’, singurul film de lungmetraj realizat până acum de regizoarea July Jung, este o excelentă exemplificare. Găsim aici elemente de drama socială și de thriller, sunt abordate tematici legate de situația imigranților ilegali și de abuzurile la care sunt supuși adolescenții în familii destrămate, filmul și-ar putea găsi locul și în festivaluri LGBT. Ca în multe alte filme coreene, societatea cu aspect sanitizat și cu relații dominate de formalism chiar si când este vorba despre pături sociale nevoiașe ascunde filoane de neliniște, violență reprimată, groază.

Calitatea acestui film constă în imperfecțiunea sa. July Jung face câteva greșeli de debutantă și nu toate componentele filmului se leagă perfect. Povestea politistei detașată să conducă un post cu trei polițiști, la un capăt de țară, în urma unei povești personale care se va clarifica pe parcurs oscilează permanent între melodramă și film polițist, între povestea legăturii dintre o femeie matură și o adolescentă și un thriller sau chiar film de groază. Acțiunea ia la un moment dat o turnură mai puțin credibilă și unele personaje evoluează spre o direcție care poate surprinde sau deranja mulți spectatori. Nici deznodământul nu este complet clar, cinci minute înainte de sfârșit încă nu ghicim ce se va întâmplă la capăt, soluția găsită nu este nici ea perfectă. Dar imperfecțiunile acestea fac parte din viață, și ele mai degrabă adaugă decât scad din meritele filmului.

Selecția actorilor se aliniază aceluiași stil. În rolurile principale apar Doona Bae, o actrița consacrată, care joacă cu profesionalism, dar și cu simplitate rolul politistei, și tânăra Sae-ron Kim care îi da o replică sentimentală în rolul plin de emoție al adolescenței. O mare parte din restul distribuției par să fie actori amatori, și combinația pestriță dar bine dirijată de regizoare, funcționează foarte bine. ‘A Girl at My Door’ este un film imperfect, un film altfel, care refuză să se încadreze în categoriile cunoscute, dar pe care spectatorii nu îl pot uita ușor.

Nota: 8/10

Articole similare

Despre instituțiile care sărăcesc populația: Hell or High Water (2016)

Adriana Ruta Neagoe

Prin blogosfera literară (9 – 15 martie 2015)

Dan Romascanu

A doua zi dupa moarte, de Dan Stanca

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult