Filme Filme americane

The Keepers (2017). Momentul când Dumnezeu nu ne-a mai auzit

The Keepers (2017)
Regizor: Ryan White
Durată: 7 episoade

Cred că am lăsat vreo săptămână de la momentul când am terminat mini-seria „The Keepers” pe Netflix. O săptămână în care am tot regândit pelicula și am tot întors-o pe față și pe dos. De ce?

Pentru început, haideți să despicăm firul destul de încâlcit al istoriei. Debutul serialului este pus pe seama unui omor rămas până acum nerezolvat: cine a ucis-o pe Catherine Anne Cesnik? Aceasta este o călugăriță care predă literatura și este îndrăgită de toate elevele sale din liceul Keough High School din Baltimore. Care ar fi motivul? Primele episoade încarcă să dezvăluie premisele acestui omor calificat, pe care inițial poliția statului îl califică drept dispariție. Două luni, toată lumea se aruncă în tot felul de supoziții sau concluzii, de la cele mai banale până la cele mai ample.

La un moment dat, de sub preș, sunt scoase secretele întunecate ale unei instituții educaționale cu profil religios. Lucrurile deraiază într-un mod prăpăstios și ne duc încet, dar sigur, cu gândul la un păienjeniș obscur în care se țes tot felul de intrigi. Apare în scenă Anthony Joseph Maskell preot catolic, parte din Arhidoceza Baltimore. Cine este această figură? Unul dintre figuranții unui scandal legat de pedofilie și abuz de minor.

Pentru că nu sunt adepta spoilerelor, am să-mi împărtășesc mai departe propriile simțăminte legate de vizionarea acestui documentar în serie de la Netflix:

  1. Pelicula este foarte informativă – referințele duc de la victime la agresori și viceversa, dar nu scutesc nici organele de stat sau cele clericale. Dacă ai atenția îndreptată spre înțelegerea enormității acestui subiect, faci inevitabil coeziuni cu filmul „The spotlight”, din 2015, cu Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams în rolurile centrale. Firele se leagă chiar și de zvonurile care au circulat în internet, cu și despre preoți catolici implicați în scandaluri sexuale.
  2. Documentarul este șocant – trebuie să menționez acest lucru, deoarece în cazul spectatorilor habotnici, religioși sau, pur și simplu, sensibili s-ar putea să aveți o mică traumă cu repercusiuni. Evident, filmul nu propagă ateismul sau agnosticul, ci ridică niște semne de întrebare logice, firești. Pentru mine principala întrebare a fost: Cum să am încredere în fețele bisericești care nici măcar nu-și păstrează neîntinată aparența decenței?
  3. Documentarul este cu și despre oameni – este de apreciat faptul că nu avem de a face cu chestii uscate, derulate într-un cadru juridic excesiv. Este o istorie a victimelor care au rămas neauzite, mute, bulversate și, într-un final, marginalizate doar pentru curajul de a înfrunta interminabila mașinărie clericală.

Cui recomand acest film?

Mă avântam să răspund aici generalist, dar m-am abținut, deoarece mi-am dat seama că filmul documentar „The Keepers” nu este pentru toți. Se va potrivi de minune celor care „consumă” cu regularitate documentare scandaloase, celor care preferă să descâlcească nodurile și schemele trecutului. Sunt sigură că acest documentar va spori interesul major față de adevăr, iar acesta de cele mai multe ori este incomod, dar se află exact acolo unde te aștepți cel mai puțin.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: Netflix)

Articole similare

Griselda (Netflix, 2024). O variantă feminină a fenomenului „Narcos”

Corina Moisei-Dabija

Delicii intelectuale. „13 la cină”, de Agatha Christie

Corina Moisei-Dabija

Goldie s-a întors: Snatched (2017)

Dan Romascanu

1 comment

nickro 22 aprilie 2020 at 23:23

The Keepers este bun, dar are o anumita lentoare in dezvoltarea subiectului. De admirat tenacitatea celor doua foste colege care urmaresc ani in sir firul evenimentelor. Eu i-as da nota 7. Am scris de curand despre seriale, filme si documentare. Permiteti sa recomand cateva seriale documentare, unele foarte pasionante, viata bate rau filmul:
4. Making a Murderer (2015-2018 ) , 2 sezoane, 20 episoade.
https://www.imdb.com/title/tt5189670/
https://www.netflix.com/ro/title/80000770
Documentar filmat timp de 10 ani!, despre un tip, Steven Avery, ce sta la inchisoare 18 ani, apoi probele ADN dovedesc ca este nevinovat, da statul in judecata, apoi este din nou bagat la bulau, pentru o noua crima, pe care el nu o recunoaste si acuza coruptia (sic, se intampla si in mama democratiei) autoritatilor locale-statale. Cel putin primul sezon, am invatat ce iaste binghinu’.
5. Gregory(2019)
https://www.imdb.com/title/tt11269714/
https://www.netflix.com/ro/title/80222157
Docu-crima despre un baietel de 4 ani, ucis si aruncat intr-un parau, in anii 80’ din secolu’ trecut (iaca cum trece vremea). Parintii acuza un complot de familie, nu sunt dovezi, sunt amenintari telefonice. In fine, tatal il impusca pe presupusul si nedoveditul asasin, procuroru’ de caz, cam nepriceputeanu, se sinucide spectaculos (citit pe wikipedia, cu sac de plastic pe cap, legat cu nodul de la cravata!). In fine bun si asta, parerea mea…

6. Scara (2014-2018)
https://www.imdb.com/title/tt0388644/
https://www.netflix.com/ro/title/80233441
Un celebru scriitor american (io nu am habar de el dar asta nu inseamna niica) suna in miez de noapte la ambulanta sa vina repejor, ca nevasta i-a cazut pe scari si s-a facut praf. Venira oamenii, o gasira pe femie plina de sange, decedata si, de aici, incepe tambalaul. Sotu’ iubitor se pare ca avea antrenament la crime pe scari, findca mai omorase pe una , idem la fel, ba chiar bagase scena intr-un roman de-al sau. Basca scriitoru’ ie bisexual, mai evada cu cate un gigolou, si cam nu prea stia incotro s-o apuce, sexual vorbind, ca sa zic asa. Ce mai tura-vura, luati aminte si la Scara asta.

7. Amanda Knox (2016)
https://www.imdb.com/title/tt5952332/
https://www.netflix.com/ro/title/80081155
O tanara juna americanca, frumoasa de pica, cu nume de pornstar, merge la munca in Italia (deh, pe vremea aia mergeau charterele de sezonieri). Acolo se incurca cu un italian, si pe nepusa masa e acuzata de uciderea colegei de camera, dă năcaz ca nu ar fi pus botu’ (la propriu, certamente) la niscavai jocuri sexuale, ceva threesome sau ceva de genu’. Condamnata la ani grei de parnaie, se dovedeste ca ADN-ul nu prea se potriveste, procuroru’ a fost si el varza (bre, da peste tot ie la fel?!), este eliberata dupa ceva ani si fuge acas’, la America.

Hai sa nu mai bag spoilere, de fapt cam ma bag la culcare  si doar mai enumar cateva:

8. Real Crime: Supermarket Heist (Tesco Bomber)
https://www.netflix.com/ro/title/80108998

9. Dispariția micuței Madeleine McCann (2019)
https://www.netflix.com/ro/title/80194956

10. Jos labele de pe pisici: Căutarea ucigașului de pe internet (2019)
https://www.netflix.com/ro/title/81031373

11. The Jinx: Viața și crimele lui Robert Durst (2015)
https://hbogo.ro/seriale/the-jinx-viata-si-crimele-lui-robert-durst

Si ce am mai vazut-placut in ultima perioada.

Serial interesant, dur si violent pe alocuri, insa palpitant, despre mafia napoletana:
https://hbogo.ro/seriale/gomora

https://hbogo.ro/seriale/true-detective/sezonul-1
https://hbogo.ro/filme/favorita
https://hbogo.ro/filme/va-curge-sange
https://hbogo.ro/seriale/fargo/sezonul-1
https://hbogo.ro/seriale/in-acea-noapte/sezonul-1
https://hbogo.ro/filme/viata-lui-ralph-lauren
https://hbogo.ro/filme/un-pas-in-urma-serafimilor
https://hbogo.ro/filme/green-book-o-prietenie-pe-viata

Plus o comedie cu Michael Douglas foarte bun:
Metoda Kominsky.
https://www.netflix.com/ro/title/80201680

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult