Filme Filme americane Recomandat

Side Effects (2013)

afis_EfecteSide Effects (2013) – Efecte adverse

Regia: Steven Soderbergh
Scenariul: Scott Z. Burns
Distributia: Ronney Mara, Channing Tatum, Jude Law, Catherine Zeta-Jones, Vanessa Show

Dupa cum am subliniat adeseori, problemele legate de dereglari psihice, depresiile, anxietatile, manifestarile post-traumatice, intregul univers psihiatric si rolul specialistilor in depistarea, diagnosticarea si tratamentele adecvate, ma captiveaza in mod deosebit. Pentru ca literatura, filmul, dar si viata m-au pus si ma pun inca in fata acestor aspecte ale mintii si sufletului omenesc.

Ceea ce face sa fi asteptat cu mult interes acest film, starnita fiind si de trailer si de sinopsis, dar si de echipa puternica care l-a pus in opera.

Un film dramatic,  care trece dincolo de psihologic, catre probleme patologic-psihiatrice, imbracand si voalul negru al unui thriller bine instrumentat.

Cu o naratiune echilibrata fin, impregnata deopotriva de mister, dar si de o solida ancorare in problematici contemporane legate de industria Farma, de persuasiunea corporatiilor de specialitate in a-si impune pe piata si pe spinarea pacientilor – mereu si mereu – noi si noi produse antidepresive, antianxietate, anti, anti, anti … cobaii umani fiind adeseori supusi unor efecte secundar/adverse, fara a fi pusi suficient de apasat in cunostinta de cauza. Lacomie, conflicte de interese, incalcari de deontologie profesionala … de la personajul condamnat pentru inginerii ilicite bursiere si pana la reprezentantii corporatiilor farmaceutice, … si totul pentru un trai la un standard cat mai ridicat: vile extravagante, yachturi,  excentricitati platite scump … Pe spinarea celora ce nu au dezvoltat suficient un sistem de imunitate in fata greutatilor si piedicilor cotidiene, sau au deficiente mai mult sau mai putin grave inascute sau dobandite in uzina chimica a creierului.

side-effects-1

Scenariul filmului creaza spectatorului un tablou sumbru al suferintei bolnavului atins de o depresie severa, o aripa neagra care se intinde asupra tuturor acelora cu care interactioneza si care rareori inteleg intregul univers morbid al acestui om “incapabil de a-si construi un viitor”. Si datorita unui Soderbergh si unei echipe de actori care au inteles substanta si mesajul filmului, intreg sistemul este valorificat la maximum.

Nici vorba sa va devoalez ceva despre “twisturile” elaborate ale actiunii … trebuie sa beneficiati de toata bogatia si dozajul misterului acestui thriller!

Va spun doar ca de la primele imagini suberbe ale unei imense cladiri new yorkeze, o fatada caroiata de sute de ferestre halucinante in monotonia lor repetitiva, imagini pe care camera face zoom si zoom si zoom intrand in intimitatea umana … si pana la una dintre aproape ultimele imagini … ale altei fatade … ale unui centru de detentie psihiatrica … alte multe ferestre … dar cu grilaje … cinematografia semnata de Steven Soderbergh (ca Peter Andrews 🙂 ) ne implica in cateva locuri – strazi si cladiri si localuri ale New Yorkului, dar ne introduce si in incinte specifice subiectului, cum sunt: “Centrul de Corectie din Bedford Hills, New York, Centrul de Detentie din Queens, Spitalul Bellevue din Manhattan si Centrul Psihiatric Manhattan din insula Ward de pe raul East River din New York, care e inchisoare si spital pentru suferinzii de boli mintale acuzati de crime.

side-effects-15

Si aceeasi camera dezvolta si decupeaza portrete extraordinare ale personajelor principale. Emily Taylor (Rooney Mara), Martin Taylor (Chaning Tatum), Dr. Jonathan Banks (Jude Law) si Dr. Victoria Siebert (Catherine Zeta-Jones) ne spun povestea lor si ne impartasesc gandurile si trairile in prim planuri tensionate, care creeaza frisoane si mister. Si care nasc in spectator intrebari si framantari … Tradarea, minciuna, lacomia, crima … “conduita din trecut” revine in prezent! Monstrii traiesc printre noi si rareori ne dam seama. Dr. Banks insa are intuitia si pregatirea profesionala pentru a intelege si a actiona.

Cum spuneam, o echipa de actori care s-a implicat profund in acest proiect si Mara, pe care o vad abia in al doilea film dupa “Fata cu un Dragon Tatuat dezvolta un talent solid, are un joc sobru si interiorizat si sunt convinsa ca beneficiind de oferte la fel de generoase, se va realiza ca o actrita de exceptie.

side-effects-692475l-imagine

Alaturi de Rooney Mara, Jude Law, de curand pe ecranele noastre in Anna Karenina, ca partener al  lui Keira Knightley, se implica profund in rol si convinge dramatic. Sinapsele dr. Banks lucreaza la tensiune inalta pentru a dezlega atat misterul psihologic al pacientei sale, cat si pentru a-si recastiga familia si credibilitatea profesionala.

Coloana sonora originala semnata de Thomas Newman (de curand 007: Coordonata Skyfall) este puternica si inspirata si include printre alte piese si “The Forgotten People” apartinand Thievery Corporation.

side-effects-image01

Si iata cateva citate extrase din Mapa de Presa a MediaProDistribution:

<<Cu peste un deceniu în urmă, scenaristul Scott Z. Burns s-a documentat timp de câteva săptămâni în renumitul centru psihiatric din New York, spitalul Bellevue. Burns, care pe atunci lucra la aclamatul serial Wonderland, i-a intervievat pe psihiatri şi i-a urmărit tratând pacienţi suferinzi de boli mintale, unii dintre care comiseseră acte criminale.

„A fost o experienţă extraordinară” – spune Burns – „Unii dintre oamenii internaţi erau criminali înspăimântători, alţii erau atât de bolnavi încât nu înţelegeau regulile de bază ale societăţii şi nu le puteau respecta sub nicio formă.”

Burns a început să scrie scenariul pentru Efecte Adverse cu ajutorul dr. Sasha Bardey, care atunci ocupa funcţia de director adjunct al departamentului de psihiatrie juridică al spitalului Bellevue. „L-am cunoscut pe Sasha când lucram la Wonderland. Contribuţia lui a fost esenţială, pentru că filmul trebuia să corespundă fidel cu realitatea.”

Soderbergh e foarte priceput la „matematica naraţiunii”, spune Burns. „Câte elemente intră în joc? Cum interacţionează cu aşteptările publicului? Cum să evităm clişeele? E un bun arhitect şi creează personaje fascinante şi scrie dialoguri intrigante.”>>

Cum spuneam, un film bun, pus in opera de o echipa foarte buna!!! Si cu o rezolvare finala de zile mari, pe care cu greu o intrevezi la un moment dat, pe firul desfasurat al actiunii :).

Nota: 8/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=QGe2ZE0prGg’]

Articole similare

Între două lumi: Riceboy Sleeps (2022)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (6 – 12 iunie 2011)

Dan Romascanu

Daca vrei sa obtii pacea, nu sta de vorba cu prietenii, ci cu dusmanii tai! (Moshe Dayan)

Delia Marc

14 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult