Filme Filme americane Saptamani de autor

Săptămâna Peter Sellers: The Party (1968)

The Party (1968)-Petrecerea
Regia: Blake Edwards
Actori: Peter Sellers, Claudine Longet, Natalia Borisova, Steve Franken
Primul film din “Saptamana Peter Sellers” este o comedie care e musai sa fie urmarita si iar urmarita, mai ales ca se bazeaza mult pe improvizatiile marelui comic. Si trebuie sa figureze in pozitiile de sus ale unui clasament al comediilor de bun gust, care nu depaseste deloc granita decentei, este plin de frumos si de umor de calitate.

Peter Sellers

Peter Sellers joaca aici (si nu este prima data in cariera sa) rolul unui barbat indian, pentru care s-a machiat suficient, un actor de slaba factura, care strica orice film, orice lucru pe care pune mana. Asa ca este dat afara din ultimulsau film, pentru o distrugere in masa pe care a provocat-o si i se interzice pe vecie sa mai intre la Hollywood. Viata sa pare distrusa, singuratatea pare sa puna stapanire pe el, insa, dintr-o greseala, este chemat la o petrecere, care este data chiar in casa producatorului care l-a izgonit din cariera sa profesionala.

Urmeaza o descatusare de momente comice, de incurcaturi, toate generate de Hrundi V. Bakshi (numele lui Sellers din film, aproape imposibil de retinut), dar si de un ajutor nesperat si la fel de plin de umor: un servitor, interpretat de Steve Franken, care da pahar dupa pahar pe gat, fara teama de a fi prins si fara nicio retinere. Cei doi au o aparenta de sustinere reciproca, iar bataia din piscina, din spuma de la final este absolut delicioasa. Ca si multe alte momente, pe care Sellers le lucreaza cu infinita maiestrie, ceea ce demonsteaza fara tagada marea stofa de comedian.
Michele Monet si Peter Sellers

Unul dintre personajele care atrag atentia este si Michele Monet (interpretata de Claudine Longet), o aparitie extrem de simpatica, necunoscuta mie pana la acest film, dar care vrajeste inima lui Hrundi, dar si pe a spectatorilor. Ea este singura care il sustine in nebunia lui, fiind la randul ei la inceput de cariera, pentru ca treptat, la petrecere, toti si toate se intorc impotriva lui. Aici vedem un Sellers intr-unul dintre cele mai bune roluri ale sale, perfect adaptat situatiei pe care o joaca: viata luata in ras, aparenta (sau reala?) inocenta, simpatie provocata de neluarea in seama a adevaratelor valori din lumea moderna: bani, ierarhie, respect rece pentru cei aflati in functiile de sus.

Nota: 8.5/10

Articole similare

Despre durerea unei crime: The Undoing (2020)

Tudor-Costin Sicomas

Dragoste și război: „Între două fronturi”, de Oana David

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (9 – 15 noiembrie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult