Filme Filme europene Recomandat Saptamani de autor

Săptămâna Pedro Almodovar: Entre tinieblas (1983)

Entre tinieblas (1983)-Obiceiuri necurate
Regia: Pedro Almodovar
Actori: Cristina Sanchez Pascual, Julieta Serrano, Marisa Paredes, Carmen Maura

Abia in al treilea film, incepem cu adevarat sa il recunostem pe Almodovar. Ne regasim, astfel, in prima poveste “cu capul pe umeri”, organizat, intr-o lume aparent normala, dar in care sunt atatea lucruri care nu sunt la locul lor. Madridul este in acest film privit din interior si dintr-o institutie care ar trebui sa fie, in orice caz, un model de comportament: biserica, respectiv o comunitate mica de calugarite, care privita de Almodovar pare o noua forma de bordel, moralmente vorbind.

De altfel, este unul dintre subiectele care il caracterizeaza pe Almodovar si anume religia. Isi alege in primul film care trateaza acest subiect sa descrie unul dintre aspectele care o dezonoreaza: faptul ca, desi propovaduieste in general numai lucruri bune, ea este plina tocmai de ceea constituie obiectul criticii bisericesti: desfraul, coruptia, lipsa de prejudecati in alegerea mijloacelor pentru atingerea scopurilor principale. Dovada este actiunea principala a filmului: o cantareata a cluburilor de noapte madrilene, dupa ce amicul sau moare subit, cauta refugiu in comunitatea calugaritelor, care o accepta din prima clipa, in primul rand pentru ca maica superioara este…lesbiana si dependenta de droguri.

Entre tinieblas

Din aceasta actiune si dezvoltarea ei, rezulta un umor de calitate, chiar daca uneori este doar un zambet amar. Tragicomedia rezida din faptul ca putem descoperi oriunde astfel de comunitati, chiar daca la Almodovar obiceiurile lor sunt exagerate voit. Tocmai pentru a ramane in memorie si a zambi amar ori de cate ori vedem asemanari in comunitatile religioase de langa noi. Pana si la numele personajelor, Almodovar si-a pastrat doza de umor, cum altfel sa putem categorisi urmatoarele nume: Sister Manure, Sister Rat, Sister Damned, Sister Snake, Sister Perdida.

De aceasta data, Carmen Maura nu este personajul cheie, ea fiind sora Perdida, cea care domesticeste tigrul aflat in grija maicutelor, care, de altfel, pare singura fiinta care este absolut normala si care isi vede linistita de propria existenta. In rest, este o comunitate de pacatosi si pacatoase, exact in inima religiei si unde regulile ar trebui sa fie cel mai bine pastrate: preoti care se indragostesc de calugarite, dependenti de droguri in randul personalului bisericesc, o manastire care adaposteste doar elemente declasate ale societatii, cum ar fi prostituate sau traficante de droguri. Aaa, si mai avem o calugarita care este o adevarata pacatoasa si care cere sa fie sacrificata pentru ceea ce a savarsit: merge pe cioburi, se taie la degete, incearca orice numai sa sufere. Un Almodovar inca tanar, dar pe calea cea buna.

Nota: 7.5/10

Articole similare

Black Mass (2015) – Black Mass: Afaceri murdare

Alexandru Militaru

În umbra lui Clint Eastwood: Slow West (2015)

Dan Romascanu

Tarantino și Hollywood-ul ripostează: Once Upon a Time… in Hollywood (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult