Filme Filme americane

Samuraii la Hollywood: 47 Ronin (2013)

47 Ronin (2013)
Regia: Carl Rinsch
Distribuția: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Kô Shibasaki, Tadanobu Asano, Min Tanaka, Jin Akanishi, Rinko Kikuchi

Legile succesului sau eșecului comercial sunt complicate. „47 Ronin” este un film care a eșuat complet la box-office și este considerat unul dintre cei mai mari perdanți ai studiourilor Universal în deceniul actual, în ciuda apartenenței la un gen popular (film de acțiune ‘fantasy’) și în ciuda faptului că în rolul principal apare Keanu Reeves. Mie mi-a plăcut filmul, iar unele dintre motive pot fi exact aceleași care au cauzat dezastrul său comercial. 

„47 Ronin” se bazează pe un eveniment istoric real de la începutul secolul al XVIII-lea, care a avut loc într-o Japonie izolată, condusă de shogunii care decisesera să închidă porțile și țărmurile străinilor și să taie aproape total legăturile cu lumea exterioară. Este o poveste sângeroasă de răzbunare și sacrificiu care ridică probleme de onoare, tradiție și respect față de autoritate, foarte aproape de esența sufletului japonez. Povestea a fost preluată de literatura orală și scrisă, iar mai târziu de cinematografie, și i s-a adăugat o intrigă romantică, povestea unei iubiri imposibile. Abordarea narativă și perspectiva scriitorului sau a regizorului spun multe despre modul în care este percepută tradiția și istoria întreagii epoci a shogunatului. Înțeleg că spectatorilor japonezi s-ar putea să nu le placă ‘hollywoodizarea’ povestirii. Scenaristul Chris Morgan și regizorul Carl Rinsch au transplantat legenda istorică japoneză în teritoriul filmelor de acțiune ‘fantasy’. Japonia feudală este în viziunea lor un teren populat de duhuri ale pădurii, dragoni și vrăjitoare. Este vorba despre divertisment, acesta este unghiul principal din care trebuie să judecăm acest film. 

Rezultatul mi se pare mai mult decât satisfăcător în limitele genului său. Filmul este vorbit în limba engleză, dar cred că nu ar fi avut altfel vreo șansa în cinematografele americane. Majoritatea distribuției este formată din actori japonezi, unii dintre ei bine-cunoscuți la Hollywood și toți își îndeplinesc cu brio misiunile: Hiroyuki Sanada este comandantul nobil al samurailor care urmăresc răzbunarea stăpânului lor care se sinucisese dezonorat, Hiroyuki Sanada reprezintă oponentul din partea întunecată , Ko Shibasaki își folosește frumusețea și delicatețea pentru principalul rol feminin, în timp ce Rinko Kikuchi este excelentă în rolul feminin secundar al unei vrăjitoare cu puteri transcendente.

Pentru a se potrivi cu fizionomia caucaziană a lui Keanu Reeves, autorii scenariului au trebuit să inventeze o biografie a unui cavalier de rasă mixtă, care nu există în povestea originală. Rolul nu va fi fi amintit ca un vârf al carierei sale de actorie, dar Reeves nu a făcut mai puțin și nu a jucat mai rău decât multe alte vedete în filmele de acțiune. Imaginea este spectaculoasă, costumele sunt colorate și expresive, iar scenele de acțiune sunt bine coregrafiate. „47 Ronin” este un film de acțiune bine realizat, care reușește să fie adevărat dacă nu în detalii atunci esenței povestirii, în ciuda libertăților adoptate de adaptarea povestirii pentru normele de la Hollywood. Poate lipsește autenticitatea, dar puristii poate găsi oricând pe youTube filmul japonez cu același nume făcut în 1941. Totul este vorbit în japoneză (cu subtitrare) și durează mai mult de 3 ore și jumătate.

Nota: 8/10

Articole similare

A doua șansă: Conversations with Other Women (2005)

Dan Romascanu

Mulholland Dr. (2001) – Mulholland Drive: Calea misterelor

Dana Mischie

Dragoste nebună: L’histoire d’Adèle H. (1975)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult