Lady Bird (2017)
Regia: Greta Gerwig
Scenariu: Greta Gerwig
Cu: Odeya Rush, Saoirse Ronan, Timothée Chalamet
Film proiectat în cadrul American Independent Film Festival (2018). Între 27 aprilie și 3 mai, American Independent Film Festival aduce la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București o selecție a celor mai recente producții independente și filme americane de artă, un tip de cinema bazat pe tradiția marilor filme narative americane. American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop. Proiect cultural finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Cel mai bun film, Cea mai bună actriță (Saoirse Ronan) – Globurile de Aur 2018
5 nominalizări la Oscar
Christine McPherson, autoproclamată ca „Lady Bird”, o liceană din Sacramento, inteligentă, talentată și destul de nonconformistă, este personajul principal al filmului omonim, regizat de Greta Gerwig, a cărei acțiune se petrece în 2002. Deși la prima vedere ar putea părea o peliculă clasică legată de adolescenți și de problemele care apar odată cu începerea acestei perioade din viață, având câteva dintre temele des abordate în acest tip de film – tranziția către colegiu, prima relație, prima partidă de sex, divergențele cu mama, despărțirea de vechii prieteni și începerea unui nou capitol din viață -, Lady Bird nu este deloc așa, ci vibrează în fiecare scenă, antrenând spectatorii în jocul abil construit de Greta Gerwig.
Având ca țintă evadarea din orașul natal, Lady plănuiește să plece pe pe Coasta de est, fără să-i comunice intențiile sale mamei, aproape de universitățile Ivy League și de cultura cosmopolită. Lipsurile financiare și calificativele nu foarte bune o determină pe Lady Bird să apeleze la o serie de activități extrașcolare pentru a-și spori șansele de a fi admisă la un colegiu bun. Una dintre acestea este implicarea în activitățile clubului de teatru al școlii, ceea ce îi va facilita și legarea unor noi prietenii, încercările la care sunt supuse cele vechi, dar și prima iubire. Fiind prinsă într-o situație dificilă, creată pe de-o parte de situația financiară modestă și visele care nu se puteau realiza din această cauză, mama care o critica tot timpul și îi reproșa nepăsarea față de problemele celorlalți membri din familie și tatăl care o sprijină, dar și restricțiile religioase provenite din școală, Lady Bird încearcă din răsputeri să rămână fidelă principiilor sale, dovedindu-se de fapt un mix de personalități care așteaptă să se îmbine pentru a crea viitorul adult, ”vesiunea cea mai bună”, așa cum spera mama sa (Laurie Metcalf). Înclinând tot mai mult să creadă că deja este cea mai bună versiune a sa, în ciuda faptului că nu plăcea tuturor, Lady Bird trece printr-un șir de experiențe personale care îi vor întări această convingere. Pentru a reuși însă, va observa că în viață este nevoie de compromisuri.
Saoirse Ronan, actriță americană de origine irlandeză, alias Lady Bird, joacă excelent în acest film. De altfel, ea este deja renumită pe plan internațional încă din 2007, după ce a jucat în filmul Atonement cu James McAvoy și Keira Knightley, devenind printre cele mai tinere actrițe care a primit nominalizări pentru premiile Oscar, BAFTA și Globul de Aur. Saoirse Ronan intră perfect în pielea personajului, reușește să implice publicul rapid în poveste și să armonizeze rolul său cu al celorlalte personaje principale din film. Jocul este veridic, simțim tensiunea în anumite scene, dar și bucuria din altele. Alături de problemele semnalate, există și multe scene amuzante, inteligent construite. Mișcarea personajelor în cadru este naturală, muzica aduce un plus în multe dintre scene, iar publicul resimte exuberanța adolescentei și trăiește alături de ea momentele mai dificile.
Mama și fiica au multe divergențe și mare parte din film este axată pe această relație. Există câteva scene în care se pune în discuție problema dragostei versus atenție, dar și a raportului dintre bani și fericire. De cele mai multe ori însă, mama nu este dispusă să facă niciun compromis, poate și datorită vieții dure pe care a dus-o, fiind copilul unei mame alcoolice, dar și datorită faptului că munca asiduă pentru a crea un viitor mai bun pentru propria fiică a dus poate la interiorizarea multor sentimente, printre care, poate cel mai important, și iubirea.
Greta Gerwig are o abordare mai fină a acestor relații dintre adolescent și părinți, dar și a relațiilor interpersonale în genere. Acolo unde prima iubire creează dezamăgire, regizoarea reușește să puncteze și alte probleme, care decurg din acestea și necesită un răspuns, care de cele mai multe ori nu este format numai din alb și negru. La fel se întâmplă și în relația cu părinții. Considerat cumva debutul său regizoral, Lady Bird constituie un portret mai mult decât reușit al adolescenților moderni, care învață în această perioadă cum să se accepte pe sine, dar și că uneori viața necesită compromisuri. Firul narativ excelent construit, care merge doar înainte, și radiază în cea mai mare parte bucurie face din Lady Bird o peliculă în care se vede că pasiunea regizorului pentru lucrurile mici poate duce la realizarea unui film excelent, cu roluri vii, decoruri și ținute vibrante, texte bine construite, dar și muzică pe măsură. Lady Bird este și un exemplu de film care te face să îți aduci minte că merită totdeauna să lupți pentru visele tale, dar și că viața înseamnă și adaptare. #hailafilm