Filme Filme europene

O surpriză amuzantă și (prea) superficială: Sexify (Netflix, 2021)

Sexify, Polonia, 2021
Producție originală Netflix
Distribuție: Sandra Drzymalska, Aleksandra Skraba, Maria Sobocinska

Spuneam și în cronicile trecute că Netflix mă uimește în mod plăcut din ce în ce mai mult. Fie că este vorba de producții cinematografice de lung-metraj, de documentare ori de seriale, această casă de producție se ridică din ce în ce mai mult la un nivel pe care cred că orice iubitor de filme îl așteaptă. Dacă e să mă gândesc la Oscarurile din acest an, cele 36 de nominalizări primite de producțiile studioului Netflix cred că spun multe despre calitatea (dar și cantitatea uriașă) pe care acesta o are în „dosarele” sale cinematografice. Nu întotdeauna așteptările publicului sunt și atinse de aceste realizări pentru marele sau micul ecran. Nici măcar Netflix nu se poate ridica mereu la standardele prea înalte pe care adesea și le-a pus singur.

Sigur că nici nu trebuie să existe numai filme și seriale de marcă, profunde, cu subiecte greoaie. Sigur că există și un alt segment de public (destul de numeros) care trebuie încântat cu anumite lucruri mai ușurele, ca să nu zic chiar superficiale. Însă până și printre acestea se mai găsește câte o surpriză plăcută, amuzantă, indiferent de gradul de superficialitate arborată. Este și cazul uneia dintre cele mai noi producții europene a marelui studio – Sexify, un amuzant serial polonez care vorbește de nevoile tot mai presante ale tinerilor de a apela la sex pentru a se relaxa.

Sexul, deci, iată subiectul atât de en vogue, care prin serialul menționat capătă proporții uriașe, universale, căci aparent nimeni nu mai necesită doar mâncare, somn și apă, ci trebuie să și copuleze de dimineață până seara. Sexify face un portret destul de tragic al noii societăți studențești, care se raportează deja doar la cele mai de bază nevoi, devenind aproape animale în căutarea unui perechi, dar nu pentru a procrea și pentru a duce mai departe sămânța Omului, ci doar din plictiseală, din dorința de a-și „condimenta” viața noapte de noapte. Nu e de mirare că proiectul științific al personajului principal, Natalia, pică notația maximă la cursul de IT, căci noul profesor coordonator îi cere fetei să realizeze ceva sexy, care să intereseze pe majoritatea celor din sala de curs, ceva care să suscite interesul și să-i atragă pe toți precum muștele. Așadar, ce poate fi mai interesant decât o aplicație (încă una, a câta?!) legată de sex?! Desigur, totul este învelit în nuanțe pastelate, într-un comic ușor, totul pare a fi o glumă, însă dacă stai să dai deoparte vălurile transparente ale acestui tip de umor, poți observa îngrijorătoarea cale pe care a luat-o omenirea contemporană.

Din punct de vedere artistic, Sexify nu se dorește a fi o mare capodoperă (și nici nu reușește să fie!). Cele trei actrițe principale nu fac mare lucru, căci vârsta le permite să se joace pe ele însele. Sigur că ochiul privitorului va fi foarte încântat de aspectele atractive și apetisante ale celor trei tinere fete. Asemenea Grațiilor din Antichitate, formele sinuoase se perindă rând pe rând pe ecran, parcă îmbiind spectatorii să se alăture acestui demers de-a dreptul orgiastic. Cu toate acestea, însă, nu am putut vedea nimic ieșit din comun nici la așa-zisa actorie și nici nu am putut descoperi cine știe ce inovații în domeniul scenariului.

Câteva întoarceri din condei pretind a fi marea găselniță, însă nici chiar acestea nu reușesc să miște cârma acestui serial care se dovedește a fi pe alocuri mai slab și decât eternele sitcom-uri adolescentine de pe Disney Channel. Să nu fim, totuși, atât de tăioși și să admitem că Sexify reprezintă, totuși, o șansă de a cunoaște și alte tipologii de oameni, dintr-o țară care nu s-a arătat foarte prezentă în domeniul filmelor și serialelor din ultimul timp. Probabil că s-ar fi putut afirma cu ceva mai valoros, mai calitativ decât un serial dedicat sexului. Sau, poate, dacă ar fi avut o abordare diferită, așa cum mă așteptam la polonezi, probabil că ar fi devenit un hit. Chiar și așa, probabil că mulți reprezentanți tineri ai publicului se vor distra copios la această serie de episoade în care isteria sexuală pune stăpânire aproape halucinant pe toate personajele.

Nu pot să nu remarc șocanta alegere a scenariștilor și producătorilor pentru acest subiect într-o țară ultra-catolică și din ce în ce mai retrogradă în ceea ce privește drepturile femeilor, ale minorităților sexuale și ale liberei exprimări. Da, dacă privim Sexify din acest unghi, am putea îndrăzni să ne gândim că a încercat să fie turnură de la cenzura care se întinde din ce în ce mai mult în Polonia. Și, totuși, serialul nu reușește să se impună mai mult decât a fi o palidă redare amuzantă, dar mult prea superficială a decadenței spiritului tânăr european și mondial. Căci cu siguranță, mulți se vor recunoaște în personajele pe care le vor urmări, fără ca măcar să-și dea seama de acest lucru.

Disponibil pe Netflix din 28 aprilie.

Nota: 4/10

(Surse foto: www.imdb.com, https://twitter.com/, www.whats-on-netflix.com)

Articole similare

Horici ker (2013) – Rugul aprins

Jovi Ene

Vremuri urâte: Flesh+Blood (1985)

Dan Romascanu

Digitalizare, conspirație, viitor. „Q. Into the Storm” (HBO, 2021)

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult