Filme Filme americane Recomandat

Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

mi51Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

Regia: Christopher McQuarrie
Distribuția: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Sean Harris, Alec Baldwin

19 ani au trecut de cand Tom Cruise a devenit Ethan Hunt, agentul rebel si plin de sine, eroul primului film al francizei regizat de Brian De Palma. Un thriller fascinant, antrenant, cucerea inimile spectatorilor creand premisele aparitiei „episoadelor” urmatoare.

Fiecare noua misiune imposibila a adus o schimbare de stil, de regie si implicit de abordare, insa, modelat de John Woo, J.J. Abrams, Brad Bird sau mai nou de Christopher McQuarrie, Ethan Hunt a reusit sa ramana proaspat, determinat, consecvent in a depasi cele mai dificile incercari pentru a-si indeplini planurile.

Scenariile aduc la viata persoanje si amenintari cu parfum de razboi rece, dispozitivele electronice evolueaza odata cu stiinta si vremurile, seducatoarele tentatii feminine sunt racolate dintre frumusetile clasice in voga, iar Tom Cruise isi testeaza limitele cu fiecare noua cascadorie, escaladare, cursa infernala sau evadare spectaculoasa. Nimic nou, veti zice cei mai carcotasi, si nu veti gresi prea mult. „ Mission: Impossible” reuseste insa, cumva, sa se reinventeze pe scheletul consacrat si este, de fiecare data, antrenant, inteligent, provocator si amuzant.

Lp_Nq131 de minute pot parea lungi si plictisitoare dar nu si atunci cand un scenariu inventiv si un regizor inteligent livreaza actiune, rasturnari de situatii, mister, suspans si umor in doze perfect ajustate pentru a te prinde in mrejele intrigilor si a nu te mai elibera pana la final.

In „Mission: Impossible – Rogue Nation” se reunesc Ethan Hunt, Benji Dunn (Simon Pegg), William Brandt (Jeremy Renner) si Luther Stickell (Ving Rhames). Au trecut 4 ani de la evenimentele din Mission: Impossible – Ghost Protocol”, acoperirea lui Hunt este compromisa si este trecut pe lista neagra, echipa MI este preluata de CIA, Benji Dunn si William Brandt fac munca de birou sub stricta supraveghere si periodica testare la poligraf.

Singur Ethan incearca sa dea de urmele Sindicatului, o organizatie criminala formata din rebeli si agenti operativi presupusi morti, care pare sa fie autoarea unor atentate misterioase, destabilizatoare din punct de vedere economic. Pentru Hunley (Alec Baldwin), seful CIA, Sindicatul nu este insa decat o minciuna inventata de Hunt pentru a-si acoperi actiunile ilicite, motiv pentru care se simte si mai inversunat in incercarea de a-l captura, viu sau mort, chiar cu ajutorul fostei sale echipe.

XXX MISSION IMPOSSIBLE 5 MOV JY 4999 .JPG A ENTCircumstantele nefavorabile il determina pe Hunt sa actioneze in mare parte singur pentru a da de urma lui Solomon Lane (Sean Harris), conducatorul Sindicatului. Cand drumurile i se intersecteaza cu Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), agent MI6 cu comporatament dubios, ucenica in organizatie, succesul misiunii sale devine discutabil.

Rebecca Ferguson reprezinta o aparitie electrizanta, emana forta si vulnerabilitate in acelasi timp. Personajul sau, Ilsa Faust, echilibreaza raportul de forte in economia actiunii fiind creionat ca un Ethan Hunt feminin, o minte sclipitoare imposibil de citit. Actiunile sale contradictorii ridica noi si noi intrebari, cam de fiecare data cand intentiile par a se clarifica. Si Hunt si Ilsa au probleme de credibilitate in sanul propriilor organizatii si ambii sunt inzestrati cu minti ascutite care ii scot din impas. Separat sunt imbatabili, impreuna sunt explozivi, fie ca sunt pe acoperisul Operei Vieneze sau in rezervorul de racire al unui reactor din Maroc, spre deliciul spectatorului contrariat de ruperile de ritm si imprevizibilul situatiilor.

Desi „Mission: Impossible – Rogue Nation” il are invariabil ca erou principal si determinant pe Tom Cruise – Ethan Hunt si inteligenta sa sclipitoare, povestea dezvolta si accentueaza mult ideea de echipa. Cruise si Pegg deschid ostilitatile printr-o scena fabuloasa, Cruise in actiune, eroul unei cascadorii spectaculoase, Pegg amuzat, ironic si patetic in acelasi timp, detensionand prin umor derapajul de adrenalina.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATIONJeremy Renner revine in pielea mult prea echilibratului William Brandt, iar Ving Rhames ii da viata lui Luther Stickell, omul din umbra, sprijinul neasteptat. “Ethan Hunt is the living manifestation of destiny” se subliniaza intr-o scena, insa Hunt si echipa sa fac imposibilul posibil, oricat de incredibil ar parea.

Superba aparitie, in toata nemernicia sa, este si Sean Harris in pielea intimidantului Solomon Lane, cu atat mai mult cu cat personajele negative sunt „strivite” de cele mai multe ori de „forta” eroului principal pozitiv. Harris isi castiga insa neuitarea cu mimica si inflexiunile vocii sale ascutite, domol persuative.

“This may very well be our last mission. Let’s make it count” isi „incurajeaza” colegii de echipa William Brandt. Ei bine, finalul ma face sa cred ca sigur nu e ultima misiune si vor urma altele. Il asteptam cu incredere si cu speranta ca urmatorul regizor va fi la fel de talentat in a face filmul de actiune al verii dintr-o poveste buna, umor, spionaj si indrazneala. Si tot cu Tom Cruise, chiar daca anii trec si la efort se vad. Si cu echipa sa, si chiar cu Alec Baldwin a carui efervescenta pe final a ramas neexploatata…

Nota: 8/10

Articole similare

King Kong (1933)

Deea

Pot câinii dezamăgi? – Isle of Dogs (2018)

Dan Romascanu

Un film, doua pareri: No Country for Old Men

Jovi Ene

2 comments

Gabriel 31 iulie 2015 at 18:08

Foarte tari imaginile.

Reply
irina 1 august 2015 at 00:22

Un film reusit mai merita vizualizat inca o data.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult