Filme Filme europene

MH370: The Plane That Disappeared (Netflix, 2023). Teorii și mister

MH370: The Plane That Disappeared (Netflix, 2023) – MH370. Avionul care a dispărut
Producător: Louise Malkinson

Dacă dai o căutare pe Google la capitolul cele mai misterioase dispariții din lume, vei da peste istoria avionului MH370, un airbus imens al liniilor avia Malaysia Airlines, un corp aerian care a dispărut de pe radare pe 8 martie 2014 și care până în prezent nu a fost identificat, în ciuda anumitor acțiuni întreprinse atât de oficialități, cât și de vânătorii de senzațional. Prin urmare, documentarul „MH370. Avionul care a dispărut”, disponibil acum pe platforma Netlflix, este o nouă perspectivă asupra problemei.

Documentarul creat de Louise Malkinson a apărut pe ecrane cu ocazia împlinirii a 9 ani din momentul când avionul MH370, după un zbor de noapte cu decolare din Kuala Lumpur, nu a mai putut fi găsit. În cele trei episoade, producătorii intervievează subiecți care au tangență directă sau indirectă cu evenimentul, dar mai ales cu cei care au emis cele mai diferite teorii, de la unele destul de argumentate la altele de domeniul fantasticului.

Adevărul e că majoritatea jurnaliștilor, căci anume ei sunt partea de bază a documentarului, au alternat între verosimil și neverosimil. De la teoria unei sinucideri în masă provocată de căpitan, care se pare că dispunea de un simulator avia în propria locuință, pe care anchetatorii au identificat un traseu alternativ al zborului și până la extratereștri sau găuri negre. Toate conspirațiile și aberațiile și-au găsit făgaș alături de acțiunile deloc coerente ale reprezentanților Malaysia Airlines și ale autorităților implicate în anchetă.

Din punctul meu de vedere, acest documentar este o bună ilustrare a rolului pe care îl pot avea jurnaliștii de anchetă. Dincolo de faptul că aceștia pot dispersa adevărul de minciună, meritul lor e că mențin activă atenția publicului asupra acestor evenimente, chiar dacă trec ani de la consumarea evenimentelor.

Printre cele mai interesante persoane pe care le-am ascultat în acest documentar, mi-a plăcut Marie Dosé, avocata unui bărbat care și-a pierdut soția și doi copii minori în acel avion, și jurnalistul Jeff Wise, specializat în catastrofe aviatice. Argumentările lor mi s-au părut mult mai verosimile, mai plauzibile, iar convingerea mea e că, într-adevăr, nu au fost epuizate toate măsurile pentru a găsi aeronava și a le oferi familiilor îndurerate o consolare minimă.

Incertitudinea, lipsa unor răspunsuri clare, emoțiile care se amplifică trecând printr-un spectru de la negare la furie, toate devin parte din viața celor care chiar și după 9 ani nu știu unde le sunt prietenii, părinții sau copiii.

În dimensiune tehnică, documentarul va prezenta interes pentru că aduce cu sine o nouă abordare a subiectului, cu perspective care par a fi logice și explicabile, cu probleme scoase la iveală de cei care încă nu s-au oprit din căutat. Mi s-a părut interesantă întrebarea Mariei Dosé, care menționa că pare de domeniu SF ca o aeronavă care traversează patru spații aeriene ale unor state să dispară ca un ac în stogul cu fân. Să fie oare acest eveniment încă o taină fără răspuns? Vom afla vreodată, cu adevărat, ce au trăit pasagerii acelui avion? Aceste chestiuni retorice par acum doar un motiv de meditație.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: Netflix.com, https://www.tabloidbintang.com/peristiwa/183874-nonton-dokumenter-netflix-mh370-the-plane-that-disappeared-keluarga-korban-terus-berharap)

Articole similare

O veșnică luptă între bine și rău. „Shadow And Bone” (Netflix, 2023) într-un nou sezon

Corina Moisei-Dabija

La Belle Captive (1983)

Dana Mischie

The Mother – Trailer si Key Art | Netflix

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult