Filme Filme europene

Liberation Day (2016)

Liberation Day (2016)
Regia: Ugis Olte, Morten Traavik
Scenariul: Morten Traavik

Coreea de Nord este probabil țara cea mai discutată și mai puțin cunoscută a planetei. (Poate concura cu Israelul pentru aceste titluri, dar din motive foarte diferite) Este o națiune închisă și supravegheată care este practic deconectată de restul lumii și care a fost filmată foarte rar, de câțiva oameni și într-o manieră bine filtrată . „Laibach” este o trupa anarhistă de rock din Slovenia, care a avut un moment de glorie de vârf cu mai mult de trei decenii în urmă, când a contribuit la căderea Cortinei de Fier și a sistemului comunismului și la dezmembrarea țării cunoscute pentru o mare parte a secolului al XX-lea ca Iugoslavia. Cele două entităti s-au reunit în vara anului 2015 într-un eveniment incredibil, care poate fi de mare importanță sau poate fi doar o notă de subsol în istorie – primul concert al unei trupe de rock occidentale (sau cel puțin europene) din Coreea de Nord. Până când istoria va decide importanța evenimentului, avem acest film documentar numit Ziua Eliberării pe care l-am văzut in ultima zi a Festivalului Internațional de Film Documentar DocAviv din Tel Aviv.

Vizionarea acestui film este o experiență cu multe fatete. Vedem o ușă semi-deschisă sau o crăpătură într-un zid de comunicare necorespunzătoare sau de lipsă de comunicare – cred că aceste cuvinte sau altele similare sunt folosite în film – spre o lume închisă. Dar știm, de asemenea, că nu orice putea fi filmat și că nu totul a fost arătat oaspeților. În timp ce membrii trupei și echipa care a venit cu ei par să accepte în mare parte ceea ce le este servit, există multe care nu se spun si care trebuie luate în considerare. La urma urmei, membrii trupei Laibach provin dintr-un sistem politic similar, poate că nu atât de extrem, dar bazat pe aceleași principii, împotriva căruia au luptat și la căderea căruia au contribuit cu muzica și atitudinea lor publică. Se poate pune deci întrebarea – de ce au acceptat cenzura și regulile de angajament definite de gazdele lor? Au fost manipulați? Răspunsul nu este simplu și citatul ambiguu care deschide filmul descrie abordarea lor – orice formă de artă (în opinia lor) are componenta sa de propagandă și manipulare.

(Da, într-adevăr, dar dozarea diferă.)

Unele dintre imaginile din film sunt memorabile. Începutul reunește mulțimi pe stadioane adunate pentru concerte rock (în Occident) sau pentru spectacole de propagandă mari (în Coreea de Nord) și sugerează o paralelă. Statuile uriașe ale conducătorilor coreeni și ceremoniile de depuneri de flori și de ploconeli în fața monumentelor sunt impresionante, chiar dacă s-ar putea să nu fiți de acord cu mesajul transmis. Unele dintre situațiile prezentate pe ecran – cenzura, spectacole controlate cu publicul selectat – sunt familiare pentru cineva care a trăit sub sistemul comunist. Altele sunt pur si simplu suprarealiste. Muzica lui Laibach și vocea profundă a solistului ne amintesc din nou pe fundal că ceea ce este important este arta și că mesajul ei nu trebuie să fie explicit. Un concert de trupă rock în Coreea de Nord este un eveniment. Acest film este un eveniment. Spectatorii trebuie să ia acest film ca pe un exercițiu deschis și să-i dea propria lor interpretare.

Nota: 8/10

Articole similare

”Boema” la finalul secolului 20: La vie de bohème (1992)

Dan Romascanu

Prăbușirea unei epoci: L’heure d’été (2008)

Dan Romascanu

My Week with Marylin (2011)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult