Filme Recomandat

Khumba (2013)

khumba_xlgKhumba (2013)

Regizor : Anthony Silverston
Scenariu : Raffaella Delle Donne, Anthony Silverston
Studio : Triggerfish Animation
Voci: Khumba: Jake T. Austin/Cristian Niculescu, Phango: Liam Neeson/Petre Lupu, Skalk: Steve Buscemi/Eugen Cristea, Seko: Laurence Fishburne/Cristian Balint, Bradley: Richard E. Grant/Ionut Grama, Mama V: Loretta Devine/Dana Rotaru, Nora: Catherine Tate/Olimpia Malai, Nigel: Alexander Polinsky/Alexandru Gheorghiu, Zuki: Juanita Jennings/Olimpia Malai, Tombi: AnnaSophia Rob/Alexandra Radu, Mkhulu: Ben Vereen/Catalin Rotaru, Fifi: Jennifer Cody, Vulturul negru: Roger Jackson/Ionut Ionescu

„Khumba” este povestea unei zebre aparte, dotata de mama natura doar cu jumatate din dungile specifice si devenind astfel, in ochii superstitioaselor tovarase de turma, cauza secetei bruste care afecteaza deserul in care locuiesc. Satul de reprosuri, de marginalizari si incapabil sa se impace el insusi cu ideea unicitatii sale, Khumba pleaca in cautarea lacului din basme ce il poate face asemeni celorlate zebre avand in minte doar harta locului magic, desenata de o calugarita pe nisip (calugarita insecta, nu va ganditi la personaje bisericoase…).

Si cum pentru nici un aventurier calatoria initiatica n-ar genera provocari si invataminte daca n-ar fi presarata de evenimente, obstacole si amenintari, nici pentru eroul nostru cautarea nu e usoara. Acompaniat de Mama V – un gnu femela, marinimoasa, plina de efuziuni sentimentale si imediat prea intelegatoare a dramei existentiale a dungatului fara dungi – si de Bradley, un strut aerian, cu veleitati de prim balerina, care ar fi simpatic daca n-ar exagera in incercarea nereusita de a atrage atentia, Khumba strabate desertul Karoo.

Khumba

Ii vor mai condimenta cautarea personaje pline de culoare precum – vulturul negru care era alb, un coiot smecher, o oaie nebuna cu dubla personalitate, un iepure artagos, niste suricate stresate si obsedate de aparatul foto si , cum as putea sa le uit, niste gazele inzestrate de dublajul in romana cu un puternic accent asa zis moldovenesc – basarabean care zgaraie timpanul si starneste hohotele parintilor acompaniatori, cei mici fiind cu siguranta depasiti de subtilitatile lingvistice. Ah, si sa nu uite de „aripile pierzaniei” aceasta mantra rostita sacadat de niste…sobolani/marmote si care in mod sigur s-a fixat in memoria spectatorilor si chiar cred ca ii mai bantuie inca.

In categoria personajelor negative se pierd in poveste niste coioti nu prea inspirati la vanat, niste jeep-uri pe geamurile carora rasar pusti cu… tranchilizate, dar care dispar din actiune la fel de neinspirat precum isi fac aparitie si Phango leopardul, amenintator si amintind putin de Khan din „Cartea Junglei„, cam tot atat cat aminteste si povestea lui Khumba de povestea regelui leu.

Triggerfish-Khumba-post-2

Exista si urmariri, exista si confruntari intre cei buni si cei rai, toata lumea descopera ca viata nu e zugravita doar in alb si negru, cei buni isi insusesc lectiile traite si se accepta asa cum sunt, cei rai si intransigenti sunt invinsi cu inteligenta.

Personajele bine conturate nu sunt ajutate de poveste sa devina memorabile si ar fi fost apreciata mai multa imaginatie in animatie, mai ales in peisajul desertic care ar fi putut fi incarcat de minuni vizuale dar care este prea schematic si fad. Formatul de prezentare 3D aproape nu se justifica, neregasindu-se in efecte spectaculoase sau senzatie de interactivitate cu ce se intampla pe ecran.

Coloana sonora este superba, ritmuri africane transpun spectatorul in atmosfera desertica specifica, insa putin imaginativa si prea putin diversificata pentru a aduce puncte in plus.

KHUMBA_Lorraine_Alvarez_PosenbgM-as mai plange inca o data de dublajul in limba romana. Nu pentru ca n-ar fi profesionist realizat ci doar pentru faptul ca mie mi se pare ca anuleaza o parte din farmecul animatiei. Inteleg utilitatea lui pentru micii spectatori, il accept dar nu trebuie musai sa-mi si placa. Imi doresc sa vad si sa audiez „Khumba” cu vocile originale, sa descopar personajele carora le-au dat viata Jake T. Austin, AnnaSophia Robb, Loretta Devine, Richard E. Grant, Liam Neeson, Steve Buscemi, Laurence Fishburne, Anika Noni Rose…

Poate ca nu s-au auzit prea multe pana acum despre Triggerfish Animation Studios, compania sud-africana de animatie care ne propunea anul trecut spre vizionare „Aventuri in Zambezia„. Cu nou lansatul „Khumba” studiourile din Cape Town incearca sa ne atraga atentia ca se poate face animatie si altundeva in afara de Pixar, Disney, DreamWorks sau Ghibli. Filmul lasa mult de dorit cam in toate punctele esentiale – poveste, personaje, desene, coloana sonora – insa acceptam provocarea, admiram efortul si bunele intentii, asteptand cu interes noutati cu mai multa sare si piper.

Recomandam”Khumba” ca o iesire de week-end pentru copii, care se vor distra cu siguranta si pentru parinti, ale caror ganduri nu vor fi tulburate nici un moment de actiunea si suspansul de pe ecran... Hmm… aveti grija insa la „aripile pierzaniei”, „aripile pierzaniei”,”aripile pierzaniei”, „aripile pierzaniei”, „aripile pierzaniei”…

Nota: 6/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=j-cbM0NVs9o’]

Articole similare

Un film de categoria B chiar bun: Criminal (2016)

Dan Romascanu

Michael Collins (1996)

Codrut

Eveniment: Care Santos la București – Lansarea romanului „Pofta de ciocolată”

Mihaela

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult