Filme Filme americane

Între două lumi: Riceboy Sleeps (2022)

Riceboy Sleeps (2022)
Regia: Anthony Shim
Distribuția: Choi Seung-yoon, Ethan Hwang, Dohyun Noel Hwang

Listei din ce în ce mai lungi a actorilor care au trecut de partea cealaltă a aparatului de filmat devenind regizori i se adaugă numele canadianului Anthony Shim. Ca actor are o filmografie destul de impresionantă, cu peste 40 de roluri în filme de scurt și de lungmetraj, pentru marile ecrane și pentru televiziune. ‘Riceboy Sleeps’ este al doilea film al său de lungmetraj, un film de autor. Shim este scenarist, regizor și interpretează unul dintre rolurile secundare importante. Este și un film personal, inspirat din experiența sa și a familiei sale.

Dramele de imigrație sunt un gen în care au fost produse câteva filme nord-americane remarcabile în ultimii ani. ‘Riceboy Sleeps’ aduce pe ecran povestea lui So-Young, o mamă singură imigrata în 1990 în Canada împreună cu băiatul ei, Dong-Hyun, aflat la vârsta primelor clase de școală elementară. În urma lăsase în Coreea de Sud o tragedie – soțul ei, întors cu traume din armată se sinucisese. Înaintea ei se află speranțele pentru o viață mai bună într-o țară considerată destul de prietenoasă cu imigranții. Problemele nu lipsesc însă nici aici și pentru a ajunge la o situație economică stabilă și la integrare socială, So-Young trebuie să se confrunte cu problemele tipice imigranților: bariera de limbă, diferențele culturale, prejudecățile vizibile și invizibile, la care se adaugă și misoginismul vulgar al unora dintre bărbați față de o femeie singură și vulnerabilă. Confruntările sunt descrise cu sensibilitate și cu realism în prima parte a filmului, cu câteva momente de cinematografie frumoasă, fără a idealiza sau a dramatiza situațiile.

A doua parte a filmului se petrece nouă ani mai târziu. Dong-Hyun s-a transformat din copil într-un adolescent aparent asimilat, trăind problemele și experiențele vârstei. Vorbește perfect engleza, limbă pe care preferă să o vorbească și acasă, în timp ce mama să îi raspunde în coreeană și are nevoie uneori de dicționar în viața de zi cu zi. Mulți dintre cei care au trăit experiența emigrării în familii cu copii vor recunoaște situațiile. So-Young nu s-a re-măritat și atunci când în viața ei apare un bărbat, ezită dacă să-și extindă familia. Dong-Hyun începe să puna întrebări legate de tatăl sau și de familia din Coreea. Evenimentele vor duce la o călătorie a celor doi în Coreea, căutând familia și rădăcinile, dar nici reîntoarcerea aceasta nu este lină. O prăpastie poate că se îngustase într-o parte, spre lumea nouă în care trăia familia, dar alta se deschidea spre lumea din care veniseră.

Anthony Shim a surprins, cred, foarte bine psihologia primei generații de emigranți, a celor care trăiesc între două lumi fără a aparține total nici uneia dintre ele. Povestea este bine susținută de intepretarile celor trei actori care aduc pe ecran cele două personaje: Choy Seun-yoon în rolul lui So-Young, cuceritorul Dohyun Noel Hwang ca Dong-Hyun copil și Ethan Hwang ca Dong-Hyun adolescent. Regizorul folosește formate de ecran diferite pentru părțile filmate în Canada și cea din Coreea de Sud, respectiv. Narațiunea este cursivă și eficientă, filmul este sensibil și autentic, dar îi lipsește un element de dramatism sau de surpriză pentru a-l face memorabil. Anthony Shim și-a demonstrat talentul și stăpânirea uneltelor de regizor în acest film cu implicare personală evidentă. Rămâne să confirme aceste haruri în filme viitoare.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://lumiere.nl/en/movies/riceboy-sleeps)

Articole similare

Intersecții literare: „Cineva în orașul ăsta te iubește”, de Corina Ozon

Dan Romascanu

Frânturi de gânduri și însemnări: „Zboruri secrete”, de Cleopatra Lorințiu

Dan Romascanu

Deneuve și Binoche excelente, într-un film inteligent și sensibil de Hirokazu Koreeda: La vérité (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult