Filme Filme europene

Dramă de piscină: A Bigger Splash (2015)

A Bigger Splash (2015) – A bigger splash: Pasiuni periculoase
Regia: Luca Guadagnino
Distribuția: Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson, Corrado Guzzanti

‘A Bigger Splash’ (2015) este un remake al unui film (‘La Piscine’ – regia Jacques Deray după un roman de Alain Page) care este amintit astăzi mai ales datorită prezenței pe ecran a cuplului Alain Delon – Romy Schneider. De atunci s-au mai adăugat încă vreo câteva filme genului ‘dramelor de piscină’. Versiunea realizată de regizorul italian Luca Guadagnino este diferită prin faptul că nu izolează complet conflictele sentimentale ale personajelor și apele albastre ale piscinei de lumea dimprejur. Suntem în anii în care criza migranților care își croiau drum peste Mediterană se afla la apogeu. Insula italiană în care este plasată acțiunea filmului se află în mijlocul acestui tumult, care va influența și acțiunea și destinele personajelor.

Marianne este o faimoasă cântăreață rock care se află în recuperare după o operație care îi poate afecta coardele vocale, datorită căreia medicii i-au recomandat să nu-și folosească o vreme vocea. Împreună cu Paul, iubitul ei, regizor de filme documentare, au ales vila de pe aceasta insulă pentru a se izola de lume. Planul lor este dat peste cap atunci când apare Harry, un producător muzical extrovertit isteric, însoțit de fiica sa Penelope, o frumusețe abia ieșită din adolescență. Harry este cel mai bun prieten al lui Paul dar și fostul iubit al lui Marianne. Pare nepăsător și corupt moral, doritor să-i antreneze pe toți ceilalți din jur în intrigile sale egocentrice. Încercarea de a reînnoi legătura cu Marianne este la început primită cu un refuz, dar bărbatul insistă. Intre timp, pare a se înfirip o legatură și între Paul și Penelope. Se va întâmpla însă ceva și drama erotică este în pericol să alunece spre tragedie.

Scenariul este puțin dezechilibrat, în sensul că mai mult de jumătate din film asistăm la construcția mult prea minuțioasă și prea răbdătoare a unei drame care se declanșează prea târziu. Cu mai puțin de jumătate din timp la dispoziție, tocmai a doua parte, care devenise interesantă, pare expediată spre un final care unora li s-a părut problematic (mie nu). Distribuția este stelară. Tilda Swinton are un rol foarte interesant, tocmai deoarece este limitată în capacitatea de a vorbi. Profesionistă a vocii, și în povestea din film și ca actriță, este obligată să-și folosească expresivitatea figurii și a corpului și reușește să creeze un rol memorabil. Ralph Fienes îngroașă puțin trăsăturile lui Harry, dar până la urmă personajul său este veridic și interacționează excelent cu partenerii.

Matthias Schoenaerts este puțin prea rezervat în rolul lui Paul. Poate că acestea au fost indicațiile de regie, dar senzația mea a fost că personajul jucat de el nu este dezvăluit complet. Careul de ași al distribuției este completat de Dakota Johnson în rolul lui Penelope. Lasă și ea câteva întrebări deschise despre personaj, dar aici misterul este clar intenționat și aparține scenariului. Mi-a plăcut și imaginea creată de Yorick Le Saux – spectaculoasă, dar fără a calca în domeniul reclamelor turistice. Dimpotrivă, cadrele reușesc să surprindă frânturi din lumea reală, indiferentă la conflictele care se petrec în vilele bogătașilor și prea ocupată cu dramele reale pentru a se interesa de posibilele crime care se petrec în piscine sau în preajma lor.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Youtube.com)

Articole similare

O altfel de Alice în Țara Minunilor. „The Worst Person in the World” (2021)

Corina Moisei-Dabija

Un tată singuratic: Everybody’s Fine (2009)

Dan Romascanu

Imposibila întoarcere: Les fantômes d’Ismaël (2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult