Filme Filme europene

Her Mothers (HBO, 2020). Despre o altfel de maternitate

Her Mothers (2020) – Anyáim története
Production: Campfilm, HBO Europe
Regia: Asia Dér, Sara Haragonics

Toleranța este un subiect acut în prezent, este o temă cu care jonglează activiștii civici și care dă bine în rapoarte internaționale sau în interviuri. În realitate, dincolo de denumirea sa simbolică, toleranța este despre admiterea iubirii în cele mai diverse forme ale sale. Totuși, chiar dacă este propagată masiv, există țări de un tradiționalism covârșitor, în care primează gândirea desuetă și exacerbată, în care nu e loc de excepții.

O astfel de țară este și Ungaria, care în ultimii ani își demonstrează tot mai mult pasiunea față de vectorul pro – rus, acceptând tacit și legal (dar nu legitim) oprimarea unor drepturi și libertăți fundamentale, precum este dreptul la adopție pentru persoanele LGBTQ+. În speță, o reflecție bună asupra acestui subiect sensibil este pelicula documentară „Her Mothers”, produsă de Asia Dér, Sári Haragonics.

Filmul ni le aduce în față pe Virág, fost politician verde, care își pierde încrederea în parlamentul democratic al Ungariei și se retrage din politică, și partenera ei Nóra. Cele două femei formează un cuplu neobișnuit, dar cumva foarte cald. Sunt două feme,  ușor trecute de prima tinerețe, dar încă pline de energie, care își doresc cu ardoare să aibă un copil sau doi. După ce epuizează alte idei, ajung la concluzia că-și doresc să adopte, dar aici intervine mâna lungă a birocrației maghiare.

Pelicula dezvoltă atent subiectul, deschizându-ne o ușă pentru a limpezi lucrurile, astfel încât să înțelegem nevoile firești ale protagonistelor, care iubesc, urăsc, simt și luptă, având roluri bine definite în relație. Documentarul este de o sensibilitate aparte, pentru că dezvăluie maniera în care cele două se transformă, mai ales de când în viața lor apare Meli, o fetiță dulce. Producătoarele filmului au reușit să creeze un experiment social, deschizând o ușă direct în viața de cuplu a celor două. Le puteam vedea servind o cafea pe terasă, jucându-se cu copilul sau cântând rock. Sunt două femei absolut normale, în căutarea fericirii materne. Apropo, am apreciat felul în care se pune accentul pe discursurile rasiste și xenofobe ale lui Orban, acestea suprapunându-se cu momentele de restriște ale eroinelor.

Istoria din „Her Mothers” nu este despre o altfel de sexualitate, ci despre nevoia de empatie, de sensibilitate, despre faptul că trebuie să admitem dragostea în cele mai diferite moduri și că nu trebuie să mai admitem comportamente desprinse din manualele Inchiziției. Maternitatea celor două personaje traversează fazele obișnuite, de la negare la disperare, ambele fiind cumva debusolate de provocările unei astfel de stări. Documentarul ascunde un soi de liric, un fel de mesaj spovedanie, pentru că cele două femei își deschid viața și sufletul în fața camerei. Este important să menționez că filmul nu este de propagandă, ci mai degrabă este o reflecție asupra faptelor noastre. Avem sau nu dreptul moral de a îngrădi fericirea cuplurilor homosexuale? Suntem sau nu împuterniciți să le dictăm reguli? Sunt ferm convinsă că după vizionare, răspunsul dumneavoastră va fi vehement și sigur: ele au dreptul la fericire.

Din 11 martie, pe HBO Go.

Nota: 9/10

(Sursă imagini: hermothers.com)

Articole similare

Intouchables (2011)

Delia Marc

Tragicomedie din epoca lui Brejnev sau cum măștile ne joacă festele

Corina Moisei-Dabija

Bani negri (pentru zile albe), o producție HBO România – o plăcută și neașteptată surpriză artistică

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult