Filme Filme americane Recomandat

Friends with Kids (2011)

Friends with Kids (2011)
Regia: Jennifer Westfeldt
Distributia: Jennifer Westfeldt, Adam Scott, Maya Rudolph, Kristen Wiig, Megan Fox

Dacă ne uităm cu atenţie la poster, observăm deja alegerile pe care trebuie să le facă un cuplu atunci când aleg să facă un copil sau mai mulţi: dintre cele trei alegeri ale vieţii de cuplu, dragoste, fericire şi copii, trebuie să facă maxim două (o adăugire personală, pentru că de obicei este valabilă o singură opţiune). Poate mesajul este cam dur, pentru că există destule situaţii în care copiii se mulează perfect pe iubirea a două persoane şi aduc fericirea sau o întreţin. Cu toate acestea, filmul de faţă încearcă să depăşească stadiul de comedie pe care şi l-a propus şi să înfăţişeze o realitatea: dragostea unui cuplu are de suferit atunci când apare copilul, pentru că există probabilitatea ca acesta să primească toată atenţia, fericirea de dinainte determinată mai mult de libertate decât de altă ordine a lucrurilor dispare sau este redusă din cauza competiţiei cu responsabilitatea şi de puţinul timp (egoist) pe care îl mai ai pentru propria persoană.

Cam asta încearcă să ne sublinieze „Friends with Kids”, introducându-ne în viaţa de dinainte şi de după copii a trei cupluri (sau aproape cupluri) de prieteni. După ce primele două cupluri au câte un copil sau mai mulţi, timpul dăruit celorlalţi dispare, fericirea şi plimbările prin păduri sau la bere sunt năruite, iar în viaţa personală se instaurează o stare de disconfort şi de nervozitate permanentă. Poate nu copiii sunt cauza, dar se pare că ei nu sunt nici soluţia acestor probleme. Singurii care au rămas departe de afecţiune reciprocă, dar şi de copii, sunt Julie (o blonduţă speriată de dragoste, interpretată de Jennifer Westfeldt, care semnează şi regia şi scenariul) şi Jason (un bărbat imatur, care caută aventurile de o noapte şi este mereu departe de o relaţie stabilă, ce implică şi responsabilitate).

Aceştia îşi dau seama despre cauzele ce au produs ruptura în prietenia cu ceilalţi şi nefericirea afişată de aceştia – intrarea într-o căsătorie – şi apoi conceperea copiilor şi decid ca ei să fie excepţia de la regulă: vor face sex, vor avea un copil, nu se vor iubi (altfel decât ca prieteni) şi căsători, vor împărţi responsabilităţile, astfel încât să fie fericiţi ever after. Şi intră în acest pariu cu viaţa, fără să se gândească prea mult la viitor, la momentul când copilul va creşte mare, la faptul că stau prea mult timp împreună, că prietenii nu sunt de acord cu această înşelare a ordinii vieţii mature.

Interesantă idee a scenaristei, dar care cam înfrânge realitatea de la care a plecat: nu prea e posibil (aşa cum privesc şi prietenii) să nu te conformezi regulilor, după cum, probabil, nu este nici prea legal (dar este, până la urmă, doar un film). Dar este în acelaşi timp şi amuzant, pentru că priveşti cu atenţie, dacă eşti părinte sau ai prieteni părinţi, chiar simple realităţi ale vieţii, pe care le-ai văzut de atâtea ori acasă sau în vizite, când copiii nu te lasă să respiri, să discuţi sau să te joci o carte, ca să dau doar câteva exemple. În rest, este previzibil până peste poate, actorii sunt mediocri şi nu impresionează. Cu excepţia poate a lui Megan Fox, pe care nu ştiu să o fi văzut în alt film, dar ia ochii oricărui bărbat (din film :D).

Pentru weekend!

Alte impresii la: Raluk.

Nota: 5,5/10

Articole similare

Prin blogosfera literara (21 – 27 octombrie 2013)

Dan Romascanu

Hail, Caesar! (2016) – Ave, Cezar!

Mihaela

Woody Allen în dialog cu Stig Björkman

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult