Filme Filme asiatice Recomandat

Filme pe scurt: The Salesman (2016) – Forushande

The Salesman (2016) – Forushande

Film iranian de Asghar Farhadi
Cu: Taraneh Alidoosti şi Shahab Hosseini

Palme D’Or pentru scenariu şi Oscar pentru cel mai bun film străin.

Mă întreb cum ar fi arătat filmul ăsta dacă Farhadi l-ar fi turnat nu în Iran ci, să zicem, în Suedia. Şi cred că deloc diferit, poate cu excepţia unor cadre în care o actriţă, pe scenă, într-o piesă de Miller, înfofolită până la gât şi cu pălărie pe cap, se văicăreşte că e obligată să iasă goală din baie. Episod de care se amuză şi ei. E drept că alte momente din astea nu ne sunt arătate, probabil ca să nu ne întrebăm de ce iraniencele fac baie îmbrăcate. În rest o poveste perfect inteligibilă pentru noi, ceilalţi, dovadă că oamenii sunt oameni peste tot.

Intriga e oarecum poliţistă: în urma unui act de violenţă fizică eroul se apucă să-l caute pe agresor şi în cele din urmă îl găseşte acolo unde nici el, nici noi, nu ne-am fi aşteptat. Dar nu asta e important. Important e că întâlnim o lume normală, trăind într-un oraş normal (Teheran), deşi cam decrepit (dar ştim că nu e singurul). Relaţiile de cuplu sunt şi ele normale, cu problemele lor zilnice. Iar în situaţii neobişnuite eroii reacţioneză normal, omeneşte.

Pot aşadar spune că l-am urmărit cu interes şi simpatie. Mai pot spune şi că, judecând doar după cele două filme (ăsta şi Toni Erdmann; pe celelalte nu le-am văzut), juriul Academiei s-a orientat bine. Şi că n-a fost o alegere bazată pe criterii politice. Sau, chiar dacă a fost, de data asta s-a potrivit.

Nota: 8,5/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=WlKN5PBVLN8′]

Articole similare

Clești și sârmă ghimpată: lupta de guerilă pentru salvarea peisajelor islandeze – Woman At War (2018)

Iulia Dromereschi

Stranizza d’amuri (2023) – iubire dincolo de lege și de acceptare

Corina Moisei-Dabija

Controversa care generează alte controverse: Richard Jewell (2019)

Iulia Dromereschi

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult