Filme Filme europene

Festinul s-a răcit: Babettes gæstebud (1987)

Babettes gæstebud (1987) – Festinul Babettei
Regia: Gabriel Axel
Distribuția: Stéphane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel

‘Babette’s Feast’, filmul scris (după o povestire a lui Karen Blixen) și regizat de Gabriel Axel a fost un mare succes internațional de public în 1987 când a ieșit pe ecrane, câștigând în acel an și premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. L-am văzut acum, după 33 de ani. Înțeleg multe dintre motivele pentru care filmul a plăcut atunci, am găsit și eu în el multe părți frumoase și mesaje despre viață și despre artă care sunt valabile astăzi în aceeași măsură ca și în anul realizării. În același timp, nu pot să nu remarc că trecerea timpului se face, în cazul acestui film, dureros de simțită. ‘Babette’s Feast’ abordează un stil cinematografic care chiar și în anii ’80 încorseta prea mult actorii și canaliza acțiunea spre o concluzie moralizatoare și comformistă. Daca ar fi făcut astăzi acest film ar fi arăta cu totul altfel.

Povestea surprinde trei momente în timp într-un sat aflat la marginea marii, în depărtata zonă Jutland a Danemarcei. Un pastor protestant înființează în prima jumătate a secolului 19 o comunitate puritană, care duce o viață simplă, apropiată de credință și de valorile morale ale acesteia. Propria familie este însă sacrificată pe altarul vieții comunitare. Cele două frumoase fete, râvnite de toți tinerii din sat dar și de vizitatorii ocazionali sunt descurajate de a se mărita. ‘Vrei să rămân fără mâna mea stângă sau mâna mea dreaptă?’ spune pastorul unuia dintre pețitori. Una dintre fete are o voce superbă și un talent care ar putea face din ea una dintre marile cântărețe de operă ale lumii, dar și această cale este barată. Nu cu forța, nu explicit, dar prin educație și mentalitate. Timpul trece, suntem în 1871, tatăl a murit, fetele au rămas domnișoare bătrâne și fac fapte bune. Între ele se numără adăpostirea lui Babette (Stephane Audran), refugiată din Franța aflată în revoluție și război. 14 ani mai târziu, comunitatea este redusă numeric la vreo 10-12 enoriași, bătrâni toți. Babette cere să pregătească o masă festivă în stil francez pentru a onora amintirea pastorului născut cu 100 de ani în urma și privit acum ca un sfânt. Ospățul nu numai că va pune în evidență conflictul dintre mentalitatea puritană daneză și cea epicuriană franceză, dar vă readuce în sufletele personajelor amintiri care le vor face să reflecteze asupra sensului trecerii prin viață.

Sunt multe idei frumoase și lucruri interesante de discutat pe marginea acestei povești. Personajul intepretat de Stephane Audran păstrează pentru cea mai mare parte a filmului o nuanță de mister. În final, se petrece o dezvăluire, dar nu se poate spune că aceasta este neașteptată. Celelalte personaje sunt și mai transparente, și ceea ce se întâmplă cu ele este cam ceea ce am prevăzut de la început. Una dintre problemele pe care le-am avut la vizionare a fost faptul că stilul de actorie este teatral și ne-natural și mi-a fost greu să empatizez cu personajele, chiar daca asta va fi fost intenția regizorului. Cinematografia este frumoasă, natura pare cam tot timpul ostilă, chiar și când soarele strălucește simțim parcă vântul, frigul sau amenințarea ploii care nu vă întârzia să vina. Felurile de mâncare care se perindă pe ecran sunt frumoase și rafinate, ceea ce face că filmul să fie citat cam în toate clasamentele care adună filmele dedicate mâncării. Pentru mine însă, vizionarea filmului a fost cam ca participarea la un ospăț la care mâncarea s-a cam răcit.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

În umbra răului. „Luther: The Fallen Sun” (Netflix, 2023)

Corina Moisei-Dabija

Stranizza d’amuri (2023) – iubire dincolo de lege și de acceptare

Corina Moisei-Dabija

Nick of Time (1995)

Delia Marc

1 comment

Maria 22 octombrie 2022 at 21:00

Cam „moralizator și conformist” da, dar că jocul actorilor e teatral și ne-natural, ba! Au contraire, este complet în acord cu aparentul anodin, dar de o simplitate profundă, cu o serenitate apolinică, dezarmantă, contra oircărei stridențe!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult