Filme Filme americane

Farmecul lui Shirley: Gambit (1966)

Gambit (1966)
Regia: Ronald Neame
Distribuția: Shirley MacLaine, Michael Caine, Herbert Lom

În primele 20 de minute ale filmului ‘Gambit’ asistăm la un jaf perfect. Un escroc fermecător pe nume Harry (Michael Caine) o recrutează dintr-un cabaret din Hong Kong pe dansatoarea Nicole (Shirley MacLaine) pentru a-l ademeni pe bogătașul Shahbandar (Herbert Lom) cu scopul de a-i fura o neprețuită statuie reprezentând o împărăteasă din antichitatea Chinei. Chipul din statuie seamănă uluitor cu cel al lui Nicole, dar și al soției decedate a bogătașului. Totul decurge perfect, dar ceva parcă nu este în regulă. Nicole TACE. Adică o eroină interpretata de asertiva Shirley MacLaine să nu scoată un cuvânt? Vom înțelege repede că este vorba doar despre planificarea jafului. Adevărata acțiune începe din nou, peste 20 de minute, și de aceasta dată Nicole nu numai că va vorbi, dar va juca rolul central în îndeplinirea planurilor de jaf ale lui Harry.

‘Gambit’ din 1966 este regizat de Ronald Neame, un excelent profesionist, care nu numai că a fost autorul a câteva filme de succes, dar a semnat imaginea multor alte filme, a scris scenarii, a fost producător. Un om de cinema enciclopedic am putea spune. Sub îndrumarea sa regizorală filmul are ritm și umor, combinând genurile filmelor despre jafuri și escrocherii cu o inevitabilă intrigă romantică. Nu am văzut ‘remake’-ul din 2012 semnat de frații Coen, dar dacă este să dam crezare notelor acordate de spectatori pe IMDB versiunea lui Neame este mult mai reușită. Povestea ne poartă în Hong Kong-ul anilor ’60 ceea ce în perspectiva anilor care au trecut și a schimbărilor politice reprezintă o adevărată călătorie nostalgica, și într-o imaginară țară musulmană asiatică, ambele prezentate în mod pitoresc și autentic. Este evident că Ronald Neame își cunoștea bine meseria.

Filmul aparține acelei categorii de divertisment care era foarte popular prin anii ’60, atunci când lumea abia se deschidea călătoriilor. Este drept că imaginile aeroporturilor internaționale la care puteai conduce sau aștepta pasagerii la scara avionului par a fi dintr-o alta lume. Aceste filme se bazau în mare măsură pe un scenariu de acțiune, relaxat și cu umor (este!), pe peisaje exotice (sunt!) și pe farmecul vedetelor din rolurile principale. Șarmul lui Shirley MacLaine în rolul dansatoarei exotice care dă clase din punctul de vedere al culturii și bunelor maniere escrocului deghizat în lord englez jucat de Michael Caine domină filmul. Pentru ea, dar nu doar pentru ea, ‘Gambit’ merita să fie vizionat și astăzi.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Istoria universala a infamiei, de Jorge Luis Borges

Dan Romascanu

Blindness (2008)

Jovi Ene

The Nutcracker in 3D (2010)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult