Filme Filme americane

Don’t Look Up (Netflix, 2021). O comedie apocaliptică și un DiCaprio obosit

Don’t Look Up, producție Netflix 2021 – Nu priviți în sus!
Regie: Adam McKay
Distribuție: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Ariana Grande, Mark Rylance

Trebuie să recunosc. Sun fană înrăită a lui Leonardo DiCaprio și îi aștept filmele cu inima la gură. După astfel de pelicule precum „Inception”, „Aviator” sau „The Wolf of Wall Street”, credeam că nu are cum să mă dezamăgească, dar iată că a venit momentul când pot spune că a eșuat lamentabil încadrându-se într-o peliculă mult prea slabă. Este vorba de comedia „Don`t look up”, în regia lui Adam McKay, renumit pentru filme precum „Ant-Man” sau „Writer”.

„Don`t look up” spune istoria a doi astronomi, Dr. Kate Dibiaski (Jennifer Lawrence) și Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio), care descoperă că un meteorit care zboară spre Pământ îl va distruge în șase luni. Din cauza acestei noutăți totalmente inopinate, au nevoie de un mijloc de prevenire a unui pericol iminent, care ar putea șterge omenirea de pe fața planetei.

Pelicula se vrea a fi un soi de satiră socială, care scoate la iveală sistemul politic compromis al Americii, în care un Președinte se aventurează în campanii electorale în loc să pună bazele unei măsuri protective pentru a salva lumea, jurnaliștii sunt sexual dependenți și fac show-uri în goană după audiențe, iar oamenii de afaceri dictează din greu regulile după care trebuie făcute lucrurile. Adam Mckay, în munca sa regizorală, a reușit să creeze metafore impecabile cu referințe la Donald Trump sau Elon Musk, dar și la întreaga societate americană despre care se știe că a căzut pradă superficialității.

Cu referire la aspectele tehnice ale filmului, care nu sunt deloc de neglijat, țin să menționez că este:

  • Impecabil filmat, cu o cadrare organică și cu un montaj demn de filme de calitate;
  • Accentele de lumină și efectele speciale de la final sunt demne de apreciat;
  • Jocul lui Lawrence și a lui Meryl Streep au fost printre cele mai bune.

Ce nu mi-a plăcut în acest film?

  • Un DiCaprio care parcă a obosit să intre în rol și s-a transformat într-un anost. Poate că asta era ideea regizorului, dar pe mine m-a lăsat rece;
  • Scenele statice, care păreau nesfârșite și plictiseau. Poate că dorința de a crea un senzaționalism a dus la știrbirea întregului scenariu, dar cumva îmi părea dezlânat, un puzzle cu multe elemente lipsă.

Probabil, acest film poate fi clasat ușor în categoria comediilor absurde și va fi pe gustul celor care admiră satirizarea activă a realității. În cazul meu, această peliculă a reprezentat una dintre cele mai slabe experiențe cinematografice ale anului și o ilustrare pertinentă a faptului că un cast de excepție nu este întotdeauna garanția unui succes comercial. „Don`t look up” este un experiment care, în cazul meu, s-a soldat cu o marjă de eroare prea mare.

Pe Netflix din 24 decembrie.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: Masala, The Independent)

Articole similare

Filme pe scurt: Alien: Covenant (2017)

Tudor Mirică

Noutăți săptămânale Netflix: Emily in Paris, Bridgerton: Sezonul 3, The Umbrella Academy

Jovi Ene

Trubadur și anti-erou al unei epoci complexe: Gundermann (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult