Filme Filme europene

Despre universalitatea mileurilor și cizmelor diforme: Miracle (2017)

Miracolul/Stebuklas/Miracle (Lituania, Bulgaria, Polonia 2017 – 91 min.)
Regia: Egle Vertelyte
Cu: Egle Mikulionyte, Vyto Ruginis, Andrius Bialobzeskis, Daniel Olbrychski, Valerijus Jevsejevas

Știți ce mi s-a părut miraculos la acest film?

Acuratețea cu care o regizoare tânără, ca Egle Vertelyte (născută în 1983), care avea doar 9 ani în anul în care se petrece acțiunea primului său lungmetraj, reușește să redea o stare, un vibe, o senzație de care îmi amintesc și eu prea bine, deși eram cu trei ani mai tânără decât ea în aceeași perioadă. Cred că, în spatele scenelor de un tragicomic de referință, se ascunde multă muncă de cercetare și documentare și o atenție minuțioasă la toate detaliile umane.

Țin să precizez că, printre studii și colaborări diverse, Egle Vertelyte a petrecut un an în Mongolia, unde a lucrat cu diverse ONG-uri și a turnat documentarul „Ub lama”. Dacă vă fascinează ținuturile îndepărtate, cu multă istorie în spate, ca pe mine, probabil veți dori să îl vedeți.

Pe scurt, „Miracolul” este povestea Irenei, directoarea unei ferme de porci dintr-un sat lituanian, care se vede nevoită să recurgă la tot soiul de subterfugii spre a menține producția și vânzarea pe linia de plutire în condițiile trecerii Lituaniei de la comunism la capitalism. Trecerea s-a produs, asemeni tranziției românești, doar pe hârtie, iar la mentalitățile oamenilor mai este mult de lucru. Și în cazul Irenei salvarea se dovedește a fi deja faimosul strigăt „Vin americanii!” – mai precis, unul, pe nume Bernardas, ai cărui părinți au emigrat în SUA pe când era copil, care vorbește o lituaniană cu accent transatlantic și poartă cercel în urechea stângă. Bernardas dorește să cumpere ferma și să o restructureze, „în memoria părinților”. Bun-venit unui parteneriat între est și vest care seamănă, mai degrabă, cu o încleștare de sumo decât cu un tango senzual.

Aici intervine o primă pastilă pentru cinefili: Vyto Ruginis, actorul care dă viață personajului Bernardas, s-a născut într-o familie de imigranți lituanieni, în Anglia, și ulterior a emigrat, din nou, în SUA. Iar asta nu e tot! Ruginis este cunoscut pentru rolurile sale în filme precum „Avocatul diavolului” sau „Furios și iute”, dar și în seriale-cult („Dosarele X”, „Spitalul de urgență”, „House”). Egle Mikulionyte (Irena) nu se lasă, însă, mai prejos. Chiar dacă nu a avut o carieră la fel de universală, jocul ei impresionează și relevă de la o poștă trecutul și prezentul pe scenele de teatru. Personal, îmi mențin părerea conform căreia actorii adevărați sunt cei care fac să vibreze scena, și nu ecranul, însă aici discuția este liberă și fără un final scontat.

Am urmărit „Miracolul” cu tresăriri oripilate, hohote de râs, dar mai ales cu nostalgie. Am recunoscut puloverele pe care le purta nu doar tata, cât și ceilalți bărbați, când se adunau la ocazii precum cele din film. Am recunoscut modelul de cizme combinat de mama cu paltonul, mileul de pe televizor, chiftelele prăjite în mult ulei și o mulțime de alte amănunte – aceleași care m-au făcut, cândva, să mă gândesc că toată uniformizarea aceasta a pus accentul pe „comun”-ul din „comunism”. Le-am recunoscut cu amuzament, fără să le duc dorul, dar cred că nu am fost singura din sală căreia i s-au activat amintirile sonore și olfactive la vederea acelor scene.

„Miracolul” a făcut parte din Festivalul Filmului European și a rulat la Centrul Ceh, unde, se pare, văd numai filme care rămân cu mine. M-am bucurat de ocazie, fiindcă sunt de părere că ar trebui să ajungă mai des pe la noi filmele baltice și nordice, și sper că a plăcut și publicului, pentru a convinge festivalurile să le includă tot mai des în selecții.

Nota: 8/10

Articole similare

Silver Linings Playbook (2012)

Jovi Ene

Dallas Buyers Club (2013)

Andreea Andrusca

Viață? Sau teatru? – Charlotte (2021)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult