Filme Filme americane

Cel mai important dialog despre filme din toate timpurile: Hitchcock/Truffaut (2015)

Hitchcock/Truffaut (2015)
Regia: Kent Jones
Cu: Mathieu Amalric, Wes Anderson, Peter Bogdanovich, David Fincher, Martin Scorsese

‘Hitchcock / Truffaut’ este un film despre o carte despre filme. Și mult mai mult. Este un film despre cartea pe care mulți dintre iubitorii de cinema (eu printre ei) o consideră drept cea mai bună carte scrisă vreodată despre filme. O carte pe care admiratorii lui Hitchcock (eu printre ei, din nou) o consultă de fiecare dată când văd sau revăd unul dintre filmele maestrului suspense-ului. O carte de referință și o carte de suflet.

Primele minute ale documentarului realizat de Kent Jones relatează în detalii geneza dialogului care a avut loc în 1962 între regizorul celebru stabilit la Hollywood și tânărul francez aflat la începutul carierei sale. Truffaut și colegii săi din Nouvelle Vague, teoreticieni aflați la începutul practicii cinematografice care avea să zguduie temeliile cinematografiei franceze și mondiale, aveau o mare admirație pentru filmele americane cu gangsteri care aparțineau genului ‘film noir’, pentru actori ca Humphrey Bogart și mai ales pentru Alfred Hitchcock pe care îl ridicaseră pe piedestalul dedicat zeităților supreme. Pe lângă fascinația postbelică pentru tot ce era american (care a dus de exemplu la adoptarea jazzului care și-a găsit în Paris a doua sa patrie), tinerii iconoclasti francezi erau fascinați și de personalitatea unui regizor care corespundea modelului lor de regizor ca autor de filme. Un film de Hitchcock era identificabil dintre multe altele, personalitatea regizorului domina creația. Când Truffaut i-a scris lui Hitchcock îndrăznind să se invite pentru un interviu, răspunsul a venit imediat, pozitiv și de o neașteptată gentilețe. Au urmat opt zile de discuții (facilitate de o interpretă) înregistrate pe bandă de magnetofon și fotografiate (fotografii ‘regizate’ și ele de Hitchcock). Câțiva ani mai târziu a apărut și cartea, a cărei ediție revizuită este una dintre comorile bibliotecii mele.

Documentarul lui Kent Jones este povestea interviului care a dat naștere cărții, dar și o trecere în revistă a carierei lui Alfred Hitchcock, ilustrată copios cu extrase din dialoguri și cu secvențe cheie discutate de cei doi regizori. În plus sunt incluse comentarii ale unor regizori de film contemporani cum ar fi Martin Scorsese, Olivier Assayas, Wes Anderson, Peter Bogdanovich, care discută aspecte ale cărții și dialogurilor, completează informațiile despre filme, dar mai ales povestesc despre influența lui Hitchcock asupra propriilor lor cariere. Numitorul comun al tuturor este admirația produndă pentru maestrul englez strămutat în America. Un club al admiratorilor lui Hitchcock, al cărui membru fondator a fost Francois Truffaut.

Cei care nu îl consideră pe Alfred Hitchcock printre marii cineaști ai lumii riscă să fie iritați de cultul personalității sale cinematografice în care se încadrează acest film. Pentru cei care au citit și rascitit cartea, și au văzut și revăzut filmele maestrului, ‘Hitchcock / Truffaut’ nu aduce prea multe noutăți. Kent Jones este un documentarist profesionist, dar nu aduce nicio perspectiva nouă sau vreo dezvăluire inedită care să ne facă să-l vedem pe Hitchcock într-o lumină nouă. Filmul său continuă o muncă de documentare și apreciere a unui regizor care a devenit și mai influent în posteritate decât în timpul vieții. Monumentul Hitchcock a început să fie construit încă în vremea când el trăia și acest documentar ne permite să vedem fazele în care au fost puse fundațiile sale.

Nota: 8/10

Articole similare

O reabilitare nemeritată: The Exception (2016)

Dan Romascanu

Cu chitara prin Europa răvășită de război: Merge și-așa (2022)

Dan Romascanu

47 Ronin (2013)

Andreea Andrusca

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult