Filme Filme europene

Adevărul cu orice preț: Boîte noire (2021)

Boîte noire (2021)
Regia: Yann Gozlan
Distribuția: Pierre Niney, Lou de Laâge, André Dussollier

Iată un film care cred că merită o soartă mai bună decât cea pe care a avut-o până acum. ‘Boite noire’ (sau ‘Black Box’ în versiune engleză) regizat de Yann Gozlan, care este și co-autor al scenariului, s-a cam pierdut în Franța și alte tari francofone în avalanșa de premiere care au avut loc în ultimele luni, după ce s-au redeschis sălile de cinematograf. Este păcat, deoarece este, în opinia mea, cel mai bun thriller pe care l-am văzut în acest an. Scriu asta, desigur, cu precauție dat fiind că mai avem înaintea noastră încă o lună și jumătate de filme până la sfârșitul lui 2021. Amatorii genului tehno-thriller vor fi cei mai fericiți dacă vor avea șansă să-l vadă, dar cred că nu numai ei, ținând cont că în rolul principal este distribuit Pierre Niney, actor care domină filmele în care apare, și care are aici un rol complex și neliniștitor, pe care îl joacă formidabil.

Singura categorie de spectatori care probabil că nu vor avea ocazia să vadă ‘Boite noire’ sunt pasagerii care accesează sistemele de divertisment ale zborurilor aeriene. Motivul este că filmul începe cu o catastrofă aviatică în care își pierd viață 300 de persoane și povestea filmului se desfășoară în jurul anchetei acestui caz: accident datorat unei erori umane? atac terorist? defecțiune tehnică având poate sursa în punerea în exploatare pripită a unui nou model de avioane? Cei însărcinați cu astfel de anchete în Franța sunt experții de la BEA, organizație reală cu numele complet Biroul de Anchete și Analize pentru Siguranța Aviației Civile.

Responsabilul anchetei și eroul principal al filmului este Mathieu Vasseur (Pierre Niney), expert în ascultarea benzilor sonore înregistrate în timpul zborurilor și coordonarea cu informațiile transmise de aparate, informații care se află în faimoasa cutie neagră care se afla în dotarea aparatelor de zbor moderne. Mathieu are un auz ieșit din comun, imaginație în a construi scenarii pe baza datelor acumulate, integritate și perseverență, dar toate aceste calități pot deveni impedimente atunci când dezvăluirea adevărului îl pune în conflict cu șefii, cu magnații industriei și chiar cu frumoasa sa sotie care este și ea implicată în aprobările de zbor ale avioanelor de pe cerurile Europei. Avem deci de-a face până la urmă cu o destul de clasică schemă de erou individual care se luptă cu sistemul și își periclitează statutul profesional, liniștea familiala și la extrem și viața în căutarea adevărului. O situație americană într-un film european.

Lui Pierre Niney i se potrivesc de minune rolurile în care se luptă cu proprii sai demoni și în care încearcă să-și interiorizeze slăbiciunile. Mathieu Vasseur din ‘Boite noire’ este unul dintre aceste roluri. Alături de el apar Lou de Laage, actriță frumoasă și inteligentă, în rolul soției și Andre Dussollier, un veteran al ecranului francez pe care l-am văzut în multe roluri secundare și care aici capătă un meritat rol mai consistent. Povestea este scrisă inteligent cu multe răsturnări de situații care țin atenția spectatorilor permanent trează. ‘Boite noire’ este un tehno-thriller bine făcut și bine jucat, care sper că vă avea ocazia să fie văzut și plăcut de cât mai mulți spectatori.

Nota: 8/10

(Sursă imagini: IMDb.com, Screentune.com)

Articole similare

Istorie, cu două stații: The Last Picture Show (1971)

Dan Romascanu

Far from the Madding Crowd (2015) – premieră în cadrul Festivalului Internațional de Film București, ediția a XI-a

Andreea Andrusca

La vida de los peces (2010)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult