A Letter to Three Wives (1949)
Regia: Joseph L. Mankiewicz
Distribuția: Jeanne Crain, Linda Darnell, Ann Sothern, Kirk Douglas, Paul Douglas, Barbara Lawrence
”A Letter to Three Wives” este o dramă romantică, adaptată după romanul ”A Letter to Five Wives” al lui John Klempner. Filmul prezintă povestea a trei femei, prietene una cu cealaltă, care primesc o scrisoare de la o cunoștință pe nume Abbie, personaj învăluit într-un mister aproape total, care nu va apărea deloc în film, dar care va reprezenta motiv de reflecții îndelungate pentru protagoniste, căci aceasta le anunță că a fugit cu unul dintre soții lor. Cele trei femei nu pot afla care dintre ele a rămas singură căci scrisoarea sosește când ele sunt deja îmbarcate pe o barcă alături de o mulțime de copiii pe care îi duc la un picnic.
Pot fi observate în film două paliere: mai întâi, un palier principal care se axează pe femeie, pe domesticul american, având în centru îngrijorarea și suspansul celor trei, căci fiecare are probleme în căsătorie, respectiv un palier secundar care vizează societatea americană, mai specific pretențiile și materialismul clasei mijlocii din care fac parte și protagonistele alături de soții lor.
Cele trei femei au neînțelegeri cu soții lor din diverse motive: Deborah (Jeanne Crain) se simte într-un fel străină în propria căsătorie și încearcă cu disperare să-i impresioneze pe prietenii soțului său cu care nu are nimic în comun. Rita (Ann Sothern) este independentă financiar, câștigând mai mulți bani decât soțul său, dar este totodată obsedată să-și impresioneze șeful cu orice preț (uitând chiar de ziua soțului), iar Lora Mae (Linda Darnell) nu se înțelege cu Porter (Paul Douglas), acesta considerând-o lipsită de inimă și interesată doar de bani, problema acestora doi fiind mai degrabă comportamentele lor vulcanice.
Este evident că cele trei căsătorii își au problemele lor inerente fără ca Abbie să reprezinte o cauză a lor. Totuși, protagonistele o regăsesc mereu pe fundalul vieților lor, căci apare destul de des pe buzele celor trei soți care o văd ca pe o persoană rafinată, cu clasă, o femeie cu adevărat carismatică și care face gesturi care denotă o adevărată grijă față de oameni. De asemenea, chiar și cele trei protagoniste, fără să realizeze, sunt acaparate de aura acestui personaj, aflat din când în când în rolul de narator (rămânând însă un mister total pentru spectatori):
Deborah: Cum se face că mai devreme sau mai târziu, indiferent despre ce vorbim, sfârșim prin a vorbi despre Addie Ross?
Addie (narator): Poate pentru că dacă voi fetelor n-ați vorbi despre mine, n-ați mai vorbi deloc.
(Deborah:Why is it that sooner or later, no matter what we talk about, we wind up talking about Addie Ross? / Addie (in voiceover): Maybe it’s because if you girls didn’t talk about me, you wouldn’t talk at all.)
Filmul prezintă după momentul primirii scrisorii de către cele trei, flashback-uri ale fiecăreia în care ni se reliefează problemele amintite mai sus. Personal, cel mai mult m-a captat cuplul Lora Mae și Porter unde tensiune este mult mai evidentă, dar și umorul de asemenea. Ea este personajul exponențial pentru femeia care dobândește statusul prin căsătorie. Linda Darnell reușește să aducă la viață un personaj interesant, o femeie care, așa cum crede chiar soțul său, nu are pic de clasă, dar care are un set de valori la care ține cu îndârjire. Lora Mae este tenace, acidă și joacă diverse roluri de femei pentru a-l face pe Porter să fie atent la ea. Porter, la rândul său pare un individ glacial, atras doar de niște calități superficiale. Treptat însă, descoperim că cei doi erau prea încăpățânați să recunoască sentimentele profunde pe care le nutreau, încă de la început, unul pentru celălalt.
Vă recomand „A Letter to Three Wives” pentru că este un film care evidențiază cât de simplu poți să distrugi, prin simpla ignoranță și neatenție, unul dintre cele mai importante elemente pe care omul, de regulă, și-l dorește în viață, și anume, căsătoria. Mai mult, această evidențiere nu este clișeică, de tip telenovelistic, fiind presărată cu replici ironice și pline de umor, iar senzația pe parcursul întregului film este că acesta ar fi inspirația pentru modernul „Gossip Girl”, căci replicile personajului Addie par a fi cele ale misterioasei fete care postează pe blog în serialul american.
Nota: 8,5/10
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=W9hhjl1cC1A’]