Carti Memorii jurnale Recomandat

Razboaiele mele, de Adelin Petrisor

Razboaiele mele, de Adelin Petrisor
Editura Polirom, Iasi, 2010
Colectia „Ego. Publicistica”
Cuvant inainte de Cristian Tudor Popescu

Puteti cumpara cartea acum, de pe Buybooks.ro.

In fiecare moment, undeva in lume se intampla ceva care ne influenteaza mai mult sau mai putin viata de zi cu zi. In fiecare zi, undeva in lume se mai porneste un razboi sau se mai incheie o pace.

In fiecare zi, de curiozitate sau din obisnuinta deschidem televizoarele si realitatile altora patrund in vietile noastre sub forma de stiri, informatii sau divertisment. In cele cateva minute pe care le are la dispozitie un reporter talentat si dedicat muncii sale te conecteaza la evenimentul pe care il relateaza.

Ce se afla in spatele celor cateva minute de transmisie din zonele de conflict, cat efort, noroc si mai ales perseverenta implica pregatirea unei astfel de deplasari si mai apoi cat curaj si cata nebunie iti trebuie sa rezisti in punctul” fierbinte”, sa-ti faci datoria pentru ca evenimentul sa ajunga pe micile ecrane, asta ne descrie fara patos si fara artificii lingvistice, insa cu umor si cu multa naturalete Adelin Petrisor in cartea sa.

Din primele randuri, inainte de Fallujah trecem impreuna cu eroii nostri prin „razboaiele” proprii purtate impotriva reticentei sefilor, birocratiei si regulilor stricte ale armatei americane din zona de conflict, „asezonate” cu o avalansa de evenimente norocoase sau aranjate avand ca finalitate prezenta in inima conflictului.

Hilare sau grotesti, situatiile prin care trece autorul si cameramanul care il insoteste nu sunt decat „realitati” si „normalitati” din culisele filmarilor celor cateva secvente peste care ne aruncam priviri fugare cand ne sunt prezentate pe micile ecrane. Indiferent de postul tv la care lucreaza, Adelin Petrisor ne supune atentiei felii din realitatea conflictuala a lumii in care traim. In „Razboaiele mele” acelasi Adelin Petrisor intregeste imaginea de pe ecran cu partea umana a evenimentelor filtrate prin sufletul sau nebun si curajos in aceeasi masura.

Adelin Petrisor

Cele 10 povestiri ne poarta prin Irak, Afganistan, Libia , Liban si Guantanamo redescoperind fata umana a unor personaje devenite intre timp legende. Arkan, renumitul criminal de razboi devine in condeiul lui Adelin, sarbul Zeljka Raznatovic acceptand fara ezitari sa acorde un interviu unui jurnalist roman intr-un hotel din Belgrad.

Osciland intre imaginea de cel mai mare terorist al planetei si cea de laureat al premiului Nobel pentru pace, mitul Arrafat se transforma in omul Arrafat, tinut ostatic in propriul palat, bolnav de Parkinson neuitand insa sa aminteasca in interviu de prietenul sau Ceausescu.

Sunt impresionante situatiile limita prin care trec jurnalistul si cameramanul, la fel de emotionante precum micile intamplari fericite care conduc la marile interviuri si prieteniile care se leaga intre jurnalisti din colturi opuse de lume.

La  final insa nu poti sa nu te intrebi cat este curaj si cata nebunie in persoana autorului care se incapataneaza sa prezinte stiri serioase intr-o lume dominata de superficial, demers televizionistic vizual pe care si-l sustine si aprofundeaza acum cu aceasta carte.

Va recomand cu caldura ” Razboaiele mele”. Este o lectura usoara fara a fi facila, cursiva si captivanta, in care veti descoperi un nou Adelin Petrisor si cateva din fetele necunoscute ale lumii in care traim.

Puteti cumpara cartea acum, de pe Buybooks.ro.

 

Articole similare

O cronică realistă a lumii contemporane: „Îmbunătățire”, de Joan Silber

Iulia Dromereschi

860 de zile pe Amazon. O călătorie incredibilă, de Ed Stafford

Jovi Ene

Avem sau nu nevoie de salvare? „De ce ne plac supereroii?”, de Nicu Gavriluță

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult