Carti Carti de fictiune Recomandat

Povestea unei fete şi a unui pian cu coadă, de Elena Bociorişvili

“Povestea unei fete şi a unui pian cu coadă”, de Elena Bociorişvili
Editura Humanitas, colecţia Cartea de pe Noptieră, Bucureşti, 2009
Traducere din limba rusă de Gabriela Russo
După experienţele literare din ultimul timp, respectiv „cărţile grele” care au dezbătut aspecte controversate ale vieţii unor mari oameni de cultură români – Cioran, Eliade, Ionesco, Sebastian, care au pus şi pun întrebări care trebuie gândite pentru o perioadă mai mare de timp, m-am gândit să mă refugiez o perioadă într-o literatură mai uşoară, mai comestibilă şi mai uşor de citit. Prima carte pe care am terminat-o din acest ciclu este „Povestea unei fete şi a unui pian cu coadă”, apărută la Editura Humanitas în acest an, în colecţia Cartea de pe Noptieră. Scrisă de autoarea de origine gruzină stabilită la Montreal, Elena Bocioroşvili, este un roman micuţ, de aproximativ 110 pagini, format mic şi cu scrisul mare, care poate fi citit fără probleme într-o după-amiază într-un parc, la umbra copacilor.

De altfel, autoarea gruzino-canadiană este recunoscută peste Ocean ca fiind creatoarea unui nou gen literar, respectiv romanul stenografic, cu fraze foarte scurte.

Deşi putem să ne încurcăm deseori în completarea exactă a cadrului familial aflat în centrul poveştii, treptat atenţia ne este atrasă de către Faina/Fafocika (primul nume dă, de altfel, şi titlul original al cărţii), tânara fată care îşi doreşte un singur lucru si anume plecarea din sânul familiei, printr-o căsătorie rapidă. Numai ca ea îşi doreşte în primul rând dragostea, o incită ceea ce aude că se întâmplă într-o iubire pătimaşă, pe care doar şi-o închipuie în toate formele ei, fiind departe de lumea dezlănţuită şi la cheremul unei familii care o exploatează.

Primul pas spre liberare are loc într-o sală de cinematograf şi scena la limita erotismului o îngrozeşte, pentru că nu el era bărbatul pe care şi-l dorea, dar tradiţia deja îi şoptea altceva: «Numai gândul că iubeşte pe altul o îngrozea pe Fafocika. Era convinsă, nu ştia nici ea de ce, că, dacă un bărbat şi o femeie se sărută şi se îmbrăţisează, sunt obligaţi să încheie căsătoria. Credea că nu mai are scăpare dacă logodnicul i-a ţinut sânul în palmă ca pe un ciorchine de strugure. De s-ar desface logodna aşa, de la sine, nu din vina ei, ci din cine ştie ce motive, ca să iasă basma curată ! Dar cum să facă ? »

Încrengătura familială ne zăpăceşte în acest roman. Şi asta pentru că apar o multitudine de personaje cu nume gruzine sau ruseşti, ceea ce nu ar fi grav dacă ne-am afla în faâa unui roman de dimensiuni normale sau considerabile. Dar în privinţa acestui roman scurt, nu te poţi hotârî unde să te opreşti, ce personaj trebuie să urmăreşti, care este cheia acestuia (în afara Fainei) şi deja descoperi că ai ajuns la final şi nu ai rămas cu aproape nimic.

Decât cu o imagine din interiorul vieţii gruzine de zi cu zi, din oraşele Tbilisi şi Kutaisi, cu descrierea postrăzboi a frământării familiale, a lipsei de mâncare şi a improvizaţiei, a bărbaţilor care nu mişcă nimic în casă, trăgând foloasele de eroi de război. Un sistem de viaţă încă bazată pe multe tradiţii, pe ritualuri ancestrale privind căsătoria şi înmormântarea.

Să nu uităm însă şi de descrierea pianului «cu coadă pe care stătuse lungit cândva taciturnul Andro Kobaidze acoperit tot de flori ca de medalii, pe care dansaseră copiii, pe care se tolănise cândva Fafocika, în pielea goală, cu picioarele desfăcute, pianul ăsta a luat drumul Berlinului ».

Articole similare

Trei autori de la Humanitas și cărțile lor recente: Radu Paraschivescu, Sebastian Sifft, Lucian Boia

Jovi Ene

În luptă cu propriul sine. „Frontul de acasă”, de Kristin Hannah

Corina Moisei-Dabija

Love and Death (1975)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult