Carti Carti pentru copii

Iulian Comănescu, Părintele Născocitor de Întâmplări cu Becul Călător

Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor, de Iulian Comănescu
O călătorie în timp la oamenii de Neanderthal, de Iulian Comănescu
Ilustrații de Raluca Burcă
Editura Humanitas Junior, București, 2021

Iulian Comănescu poate n-ar reuși să ia niciun premiu pentru scrierea unor fermecătoare povești, dar cred că ar putea să ia un mare premiu pentru Părintele Născocitor de Întâmplări cu Becul Călător. Intuiția mea de părinte mă face să bănuiesc că am de-a face cu un alt părinte care a inventat firesc și cu suplețe o întâmplare simplă, cu rol educativ, pentru propriul lui copil. Iar rezultatul acestui proces a fost pus pe hârtie, cu mărinimia scriitorului care împărtășește inspirația adusă de copii, pentru că aceasta este una specială, sinceră. E precum zâmbetele pe care nu le poți opri să vină. Cum în viețile noastre becul este nelipsit și chiar e capabil să facă o chestie fenomenală, adică să facă lumină unde este întuneric, Becul personaj Vorbitor-Călător-Educator probabil s-a trezit la viață într-o clipă, în timp ce scriitorul povestea cu copii, de pe canapeaua din sufragerie. Dacă nu a fost așa, să-mi fie iertată lipsa de imaginație.

Oricum, important este altceva, anume că Iulian Comănescu se insinuează cu finețe, pe nesimțite și fără efort în universul oricărui copil curios și reușește să-i strecoare în urechile atente, prin aceste două cărți, primele noțiuni despre istoria oamenilor și primele noțiuni despre Univers. Are un minunat ajutor în persoana Ralucăi Burcă care saltă substanțial impactul firului narativ și animă susurul cuvintelor cu ilustrația ei sprințară și sugestivă, plină de haz și farmec. Pe lângă firul simplu, limpede al cuvintelor, vine ilustrația degajată și veselă, o pereche perfectă, în opinia mea, cu caracterul adus de Iulian Comănescu, iar acest tandem reușit produce, iată, două cărți pentru copii în care nu este nici un semn de inhibiție. Ilustrația îi va face pe cei mici să deseneze la rândul lor, or să-și ia creioanele colorate pentru a desena și ei un animal preistoric sau pentru a inventa pe o coală o constelație botezată cu numele lor. Povestea îi va inspira să inventeze o nouă aventură a Becului care călătorește unde nici nu gândești, tocmai pentru că pare atât de simplu. Simplu este cuvântul magic atunci când este vorba de copii. Dacă este posibil să se perinde prin fața ochilor lor ceva simplu dar care îi face mai învățați, mai bogați în noțiuni și cuvinte, cu cel puțin câteva ferestre noi deschise la orizont, atunci se dovedește că educația prin poveste se face cu succes. Și chiar cred că se face în cazul celor două cărticele din colecția Humanitas Junior.

Plecăm în spațiu. „Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor

Să faci o călătorie cu cei trei copii prin Univers la bordul becului pâlpâitor, cel care se dovedește a fi o navă redutabilă și un depozit de informație fără fund, cel care vorbește și care te „luminează”, pare o nimica toată pe de-o parte, și o mare aventură, pe de alta. Efrem, Alma și cu Titi nu se vor împiedica de nicio dificultate pentru a merge înapoi în timp sau departe în spațiu. Tot ce este de neînțeles sau prea dificil pentru vârsta lor mică, este lăsat deoparte pentru o altă etapă din educația lor, în schimb țintele alese sunt toate abordate cu curaj. Astfel, în poveste și vocabularul lor își fac loc cu mare naturalețe toate cuvintele care apar la final în secțiunea Dicționar, iar când învață în felul acesta nici nu-și dau seama că o fac. Dacă în cursul întâmplării nu există constrângeri și limite, dicționarul aduce un ton mai așezat, nu academic, dar mai serios. Toate noțiunile sunt veridice dar sunt prezentate într-un limbaj prietenos și accesibil.

„ASTRONAUT Călător prin spațiu. Primul astronaut din lume a fost Iuri Gagarin, un rus care a făcut ocolul Pământului în spațiu, pe nava Vostok 1. După alte zboruri ale altor astronauți, Neil Armstrong a făcut primul pas pe lună, pe 20 iulie 1969, cu nava Apollo11. În zilele noastre, astronauții au diferite misiuni, mai ales pe Stația Spațială Internațională, care se rotește în jurul Pământului. Costumele speciale cu care ies în spațiu sau cu care au coborât pe Lună le asigură aerul, presiunea și temperatura necesare pentru ca să rămână în viață și să facă experimentele sau reparațiile pe care trebuie să le facă. Astronauții trebuie să treacă prin antrenamente fizice și examene științifice foarte grele pentru a putea pleca în spațiu. Până acum, peste 560 de astronauți și-au efectuat misiunile.”

Dicționarul astfel alcătuit cuprinde noțiuni puține dar definitorii pentru domeniul abordat. Astronaut. Bec. Constelație. Electricitate. Forță. Galaxie. Gravitație. Imponderabilitate. Navă spațială. Planetă. Satelit. Sistemul Solar/Sistem Stelar. Stea. Univers.

Se mai întâmplă ca în definirea unei noțiuni cum este becul, de exemplu, să apară termenul semiconductor, care ar putea da dureri de cap unora care nu sunt familiarizați cu electrotehnica, astfel că, dacă aveți un copil insistent și neînduplecat s-ar putea să vă trimită la dicționarul explicativ, cel puțin. Dar asta nici nu este un lucru rău, hai să recunoaștem. Până la urmă, să ai un copil mic căruia trebuie să-i explici lumea întreagă, înseamnă să înveți împreună cu el.

Acțiunea e clară, solicită imaginația, vizita pe planeta Volta are elemente care se confundă cu altele similare din realitatea noastră, copiii vor bea un suc de electricitate și vor mânca prăjituri cu gust de lumină de primăvară, ceea ce este doar puțin diferit, întocmai ca un meniu exotic, iar Domnul Bec și Doamna Bec au tonul și vorba unor părinți obișnuiți și chiar apucăturile unor părinți obișnuiți, de vreme ce sunt de părere că nici un copil nu poate înnopta în altă casă decât a lui fără să fi vorbit înainte despre asta, cu proprii părinți. Despre felul în care este educat și crescut un copil-bec vă invit să citiți împreună cu copii voștri.

Plecăm în istorie, ne vizităm strămoșii. O călătorie în timp la oamenii de Neanderthal

Călătoria în timp pentru a-i întâlni pe oamenii de Neanderthal este chiar mai provocatoare din mai multe motive, odată pentru că întrebarea „pe noi cine ne-a făcut?” apare des și destul de repede în mintea celor mici, și apoi pentru că avem mereu de ales între a le povesti varianta evoluției darwiniste sau a pe cea a creaționismului. Iulian Comănescu nu se dă înlături din a le explica pe amândouă și, mai mult, el explică fără să se complice și fără să se refugieze în noțiuni pompoase sau abstracte, că în joc intră credința, iar asta este ceva ce găsești la un moment dat singur în viață. „Fiecare dintre voi va trebui să hotărască de unul singur ce crede despre Rai și Dumnezeu.”

De asemenea, fiind a doua carte, este un pic mai consistentă și mai lungă, ca și cum, odată instalat în acest format, autorul se simte și mai în largul lui. Stilul și personajele sunt aceleași, doar călătoria este alta. Felul în care ajung la noul teritoriu care trebuie explorat este unul care decurge dintr-o situație cotidiană. Cei trei copii care se joacă împreună în cadre familiare, precum apartamentele noastre, alunecă spre anumite întrebări în modul cel mai firesc, iar evadările lor precum și întoarcerile se întâmplă fără sforțări. Becul atotștiutor apare în discuții precum un prieten apropiat sau un adult, chiar un părinte care este însă de acord și capabil să se transforme într-o mașină a timpului la nevoie, să se facă mic sau mare, după cum cere situația.

În O călătorie în timp la oamenii de Neanderthal, Dicționarul de la final însumează și el o mulțime de termeni noi, explicați fiecare. Adam și Eva. Australopitec. Biblie. Călătorie în timp. Credință. Evoluție Evoluționism. Generație. Ipoteză. Oamenii de Neanderthal. Picturi rupestre. Religie. Străbunic, străbunică. Strămoș.

Raluca Burca se întrece pe sine în desenele din caverna preistorică. Câteva dintre desene te trimit instantaneu direct în grota din Altamira, nuanțele de sienă arsă, ocru, umbră arsă și sepia fac din desenele copilărești o ambianță specială, pregătindu-i vizual pe copii să dea ochii cu adevăratele picturi rupestre.

Mai este ceva important care merită subliniat, poate mai important decât toate, anume că personajele din carte sunt niște copii foarte cuminți și bine crescuți. Ei sunt chibzuiți și respectuoși chiar și cu niște oameni primitivi, știu când e vremea să se întoarcă acasă, știu să împartă prăjiturile aduse de pe altă planetă și nu-l lasă niciodată deoparte pe Titi, chiar dacă e mic și nu știe mai nimic. 

Am susținut mereu că sunt foarte importante cărțile copilăriei, copiii fiind cel mai fertil și mai roditor sol în care se poate așeza o sămânță. Curiozitatea de a afla mai mult se hrănește inițial cu cărți jucăușe, abordabile, lipsite de prețiozitate. Cele care vorbesc pe limba lor, după puterea înțelegerii lor, devin marii prieteni și sfătuitori. După vârstele mici, după cărțile de carton, după cărțile cu povești simple și gingașe, nu vă sfiiți să abordați genul acesta de volum, care-i învață simplu și ușor. Din experiența mea de părinte, pot să vă spun că un copil va învăța ce e un om de Neanderthal la fel de natural precum cuvântul eschimos, columbian sau vecin, iar cuvântul satelit la fel de simplu precum semafor sau telecomandă. Iar vizual ei își vor antrena și rafina ochiul prin fiecare imagine făcută de un ilustrator profesionist care le propune un univers motivat, argumentat, cu stil și caracter potrivit scopului.

Raluca Burca nu îi va lăsa nici o clipă să se plictisească pe cei mici, iar Iulian Comănescu îi va învăța ce și-a propus cât ai spune… Bec!

(Sursă fotografie autor: Twitter.com)

Articole similare

Povești despre lună, cărți și iubiri imposibile – interviu cu Francesc Miralles

Carmen Florea

Foe, de J.M. Coetzee

Jovi Ene

Cărți pentru copii: Căpitanul RO (vol. 1) – Război în inima Europei?

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult