Carti Carti pentru copii Recomandat

Genius! Cele mai revolutionare inventii din toate timpurile, de Deborah Kespert

genius”Genius! Cele mai revolutionare inventii din toate timpurile”, de Deborah Kespert

Editura Didactica Publishing House, București, 96 p.

În ultima vreme au apărut tot mai multe publicații care își propun să prezinte subiecte de tipul „Mari + [categorie] + ai/ale lumii” și, cu toate acestea, oamenii le cunosc din ce în ce mai puțin. Având în vedere că obiectul prezentării rămâne, în mare parte, același („minunile”, invențiile și celelalte subiecte abordate suferă modificări notabile relativ rar) sau, dacă nu rămâne același, noutatea care îl perturbă nu este interesantă pentru publicul larg, care privește cu nostalgie spre „trecutul glorios” (în care plutesc valorile) și este mult mai puțin dispus să digere un Stephen Hawking în detrimentul unui Galileo Galilei, diferențierea publicațiilor de acest tip se face, în mare parte, prin modul în care este organizată informația.

O astfel de publicație este și „Genius! Cele mai revolutionare invenții din toate timpurile”, apărută la Didactica Publishing House. N-aș putea spune că volumul se adresează exclusiv copiilor, deși modul de expunere este destul de simplist, încadrând, pentru început, informația într-o structură de tipul ce-cine-unde-când-cum-de ce și continuând, mai apoi, cu o prezentare „mai pe larg”, de maxim 1-2 pagini. Cred că el este adresat oricui dorește să cunoască câteva date care au caracter general, fără să aibă prea mari bătăi de cap.

Cartea debutează cu un tabel cronologic în care sunt inventariate și, în același timp, prezentate pe scurt, cele mai importante invenții realizate vreodată. Deși tabelul se oprește în anul 2014, odată cu trusa de testare ADN, inventată de către Chris Toumazou, (care poate testa dacă cineva suferă de o anumită boală), prezentarea propriu-zisă din carte nu acoperă decât într-o mică măsură tabelul și se oprește în 1991, odată cu inventarea World Wide Web-ului de către Tim Berners-Lee. Mai mult decât atât, expunerea nu este făcută cronologic, pentru că invențiile sunt urmărite în funcție de 5 teme mari, Pionieri, Comunicații, Tehnologie, Transport și Astronomie, ajugându-se, în felul acesta, să-l cunoaștem pe Alan Turing înaintea lui James Watt și pe Tim Berners-Lee înaintea lui Hans Lippershey.

Puteți cumpăra cartea: Editura Didactica Publishing House/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Scurt îndrumar pentru adaptarea la grădiniță sau cum „mamele leneșe” își duc eficient odraslele în sistemul educațional

Corina Moisei-Dabija

Zbor printre foi: Lămâi, cărți și prieteni, de Jo Cotterill

Carmen Florea

Dick King-Smith și lumea (ne)cuvântătoarelor

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult