Carti Carti pentru copii Recomandat

Cărți pentru copii: Matei o iubește pe mami, de Brigitte Weninger și Eve Tharlet

”Matei o iubește pe mami”, de Brigitte Weninger. Ilustrații de Eve Tharlet

Editura Nemi, București, 2017
Traducere de Cristina Nan

”Matei o iubește pe mami” este o carte specială, care poate fi dăruită în luna femeii, așa cum i se spune lunii martie. De altfel, pe lângă felicitarea personalizată cu care a venit această carte, putem descoperi că ea este specială pentru Ziua Mamei încă de pe coperta a doua, în care este făcută o scurtă prezentare: ”După ce mama s-a supărat pe el pentru că a întârziat la masă, iepurașul Matei s-a hotărât să-și repare greșelile făcându-i cel mai frumos cadou de Ziua Mamei. Însă și-a cam prins urechiușele atunci când a decis că cel mai frumos cadou pentru mama ar fi cinci iepurași bine-crescuți. Oare vor putea Matei și frații săi să învețe bunele maniere la timp pentru această zi specială?”

Așadar, suntem în fața unei cărți pentru preșcolarii de peste trei ani, cei care știu deja prea bine care sunt ”binefacerile” neastâmpărului. Matei, iepurașul care se află în centrul cărții, este un astfel de copil neastâmpărat, care nesocotește mai mereu regulile de bază ale bunei creșteri, fie că vorbim de faptul că întârzie la masă sau uită să se spele pe lăbuțe, fie că râgâie (haha!, cărui copil nu-i place asta?). Întrucât în curând vine Ziua Mamei, așa cum spune și în prezentarea de mai sus, Matei năstrușnicul se gândește că cel mai bun cadou pentru ea ar fi ”cinci iepurași cuminți”.

Dar cum se face asta? Ei pornesc la drum răsfoind o carte din bibliotecă, intitulată ”Iepurele bine-crescut”, unde există sfaturi decente, pe care trebuie să le urmeze: să facă baie (”Adică să ne spălăm pe urechi, să ne frecăm blănița și să ne tăiem gheruțele? a întrebat Matei, înspăimântat.”), să respecte bunele maniere când mănâncă etc. O adevărată corvoadă, nu? Dar schimbarea iepurașilor poate fi o adevărată surpriză dacă reușește, nu numai pentru mamă, ci pentru toată lumea.

Mi-a plăcut mult această carte, Matei și frățiorii săi sunt amuzanți, cartea se citește foarte ușor, este distractivă, dar și instructivă. Poate fi considerată chiar delicioasă și melancolică și în mod sigur le va plăcea copiilor, fiind accesibilă și pe înțelesul tuturor. Abia aștept să dăruiesc volumul unui Matei, dar în același timp sunt curios ce comori ascund și celelalte cărți din serie.

Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Revista presei culturale (13 – 19 martie 2015)

Jovi Ene

Singur pe o insulă pustie, de Ed Stafford

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (25 – 31 iulie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult