Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

The Big Sleep (1946)

Articol publicat de Jovi pe 26 Decembrie 2009
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

The Big Sleep (1946) – Somnul de veci
Regia: Howard Hawks
Actori: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely

Special pentru acest film am cautat definitia exacta a termenului de “film noir”. Wikipedia ne spune urmatoarele: “film noir este o expresie, un termen tehnic şi o modalitate de exprimare cinematografică utilizat(ă) în procesul de producţie a unui film pentru a descrie stilul Hollywood-ian al filmelor dramatice poliţiste care plasează eroii într-o lume percepută ca fiind iremediabil coruptă şi antagonistă lor, lumea poliţiştilor.”

Bogart si Bacall

In “The Big Sleep” ne aflam chiar in fata unei astfel de lumi corupte, plina de neprevazut si suspans, totul filmat in umbra, intunecat, de unde vine chiar si expresia de “film negru”. Avem si aici un detectiv care se straduie prin toate mijloacele sa afle adevarul, prin mijloace proprii, in colaborare sau uneori impotriva unei parti a politiei corupte. De asemenea, nu puteau sa lipseasca intrigile care apropie personajele in mod aproape nestiut, pana la o iubire care dainuie (inclusiv in spatele ecranului pentru Bogart si Bacall).

The Big Sleep

Philip Marlowe (Bogart in zilele bune) este un detectiv particular specializat in cazuri dificile. Cand un mare bogatas il cheama sa impiedice un santaj ce ameninta propria familie, este stiut ca el este omul potrivit. Numai ca acest caz, simplu la prima vedere si rezolvat imediat, se transforma intr-o adevarata afacere tenebroasa. Mai ales ca Marlowe se trezeste intre cele doua femei ale bogatasului, una mica si zburdalnica-Carmen (Martha Vickers) si cealalta, cerebrala, seducatoare si inteligenta-Vivian (Lauren Bacall). Iar atractia imediata dintre el si Vivian este irezistibila, dar si provocatoare de noi conflicte.

Cuplul de pe ecran este incantator. Cei doi fac intr-adevar un cuplu magnific, nu numai in viata personala, dar sunt in acelasi timp doi actori care se completeaza reciproc, jocul lor este superb si asta se vede si acum, peste ani.  Iar ticul lui Bogart cu urechea este ramane in memoria spectatorului. Este, de asemenea, un film foarte inteligent, care trebuie vizionat cu mare atentie, intrucat fiecare amanunt este important si ne poate duce la aflarea criminalului (sau criminalilor), la deslusirea disparitiilor, la cautarea adevaratelor indicii. De urmarit.

Nota: 8/10

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

2 Raspunsuri la “The Big Sleep (1946)”

  1. Ce pofta aveam sa-l vad, dar ce pofta am acum, dupa ce am citit…Multumesc, Jovi!!!:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium