Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Solyaris (1972)

Articol publicat de Jovi pe 16 Noiembrie 2010
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)

Solyaris (1972) – Solaris
Regia: Andrei Tarkovsky
Distributia: Donatas Banionis, Natalya Bondarchuk, Jüri Järvet, Anatoli Solonitsyn

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe ProVideo.ro.

Solaris este masura maretiei in arta a lui Tarkovsky. Cum promisiunea facute mie a fost ca sa vizionez filmele lui in ordinea aparitiei lor, iata-ma in fata celui de-al treilea film de lungmetraj al regizorului rus (dar am vazut inclusiv si filmul sau de mediumetraj, Compresorul si vioara) si in fata celui mai bun film al sau pana la momentul 1972, dupa parerea mea. Un SF mai putin obisnuit, pentru ca, daca peisajul (o planeta departe de Pamant) si premisele (o planeta care gandeste si se metamorfozeaza) sunt fantastice, momentele cheie, gandirea si actiunile personajelor, motivele si motivatiile apartin unui film mai degraba psihologic.

Filmul are ca punct de plecare un roman al scriitorului polonez Stanislaw Lem, pe care Andrei Tarkovsky si Fridrikh Gorenshtein l-au imbracat intr-un frumos scenariu, dar mai ales intr-un film de exceptie care poarta in intregime amprenta marelui regizor rus. Lipsesc efectele speciale pe care le-am vedea intr-o pelicula stiintifico-fantastica, dar compenseaza prin frumusetea imaginilor unui Pamant imaculat, de la inceputul filmului, dar mai ales prin prezentarea unui taram imaginar din personalitatea fiecarui personaj aflat pe planeta Solaris, intr-o ilustrare a unei lumi aflata la marginea dintre realitate si iluzie, intre traire reala si fantezia aflata in mintea si in subconstientul oamenilor.

Khari si Kelvin

Kris Kelvin (Donatas Banionis) este cel in jurul caruia probleme fundamentale ale psihologiei si conditiei umane de pe planeta Solaris sunt dezbatute si care incearca sa le rezolve. El vine de pe Pamant tocmai cu acest scop: psiholog ca origine, trebuie sa evalueze daca statia spatiala de pe Solaris mai este folositoare, daca aparentul conflict aparut de la vremea astronautului Berton exista cu adevarat si sunt lucruri ciudate care se petrec acolo. Ajuns pe statie, afla de sinuciderea unuia dintre cei trei oameni aflati acolo, datorita unor cauze ascunse, si curand este pus in fata unor fapte cu adevarat ciudate si demne doar de imaginar, dar care pot impinge orice persoana la nebunie sau chiar la sinucidere.

Donatas Banionis

Oceanul planetar solarian, bombardat cu raze X de inalta energie, gandeste, pune stapanire pe mintea si memoria umana, pentru ca apoi sa se metamorfozeze in fiinte umane aflate in subconstientul celor care se afla in preajma. Nu trece mult timp pana cand Kelvin aude sunete, are halucinatii, printre care cea mai importanta din punct de vedere al povestii este aparitia fostei sale sotii, care murise cu zece ani in urma, Khari (Natalya Bondarchuk). De la respingerea initiala a halucinatiei, incercarea de a scapa de ea prin trimiterea in spatiu cu o racheta, treptat lucrurile se schimba si Khari (adica oceanul planetar) pune stapanire pe fiinta lui Kelvin, care se comporta cu ea ca o fiinta umana, in ciuda opozitiei celor de pe statia spatiala.

Ceea ce atrage la acest film este unicitatea propusa de Tarkovsky: extraterestrii nu mai sunt fiinte ciudate si complicat de explorat si de inteles, ci sunt reprezentantii pe de o parte de o planeta care gandeste, care se poate introduce cu usurinta, fara sa cunoastem modalitatea prin care fac aceasta, in mintea oamenilor, iar pe de alta parte poate produce exemplare identice fiintei umane, care copiaza resorturile memoriei umane, si care nu numai ca gandesc, dar sunt si capabile de emotii, de sentimente si chiar de tradare si suferinta. Iubirea dintre ea si el este cea care concentreaza toate emotiile din film, pentru ca, pana la urma, aparitia lui Khari vine din subconstientul lui Kelvin, impregnat de iubirea pentru fosta lui sotie, pe care nu o poate uita niciodata si apare in scena la prima sondare a memoriei lui de catre planeta care se poate metamorfoza.

Nota: 8/10

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe ProVideo.ro.

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

6 Raspunsuri la “Solyaris (1972)”

 1. Delia Marc says:

  In vremea cand ma hraneam cu Asimov, Clarke, Bradbury,etc, Solaris (cartea si filmul) au fost la loc de cinste… si inca mai sunt!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Cristian F. says:

  N-am reusit sa vad filmul, desi l-am avut pe CD cu cativa ani in urma. Daca este realizat bine nu am cum sa spun, dar pot sa apreciez la nota maxima pentru anii aceia,scrierile lui Stanislav Lem prin cele citite de mine:Norul lui Magelan,Astronautii si Ciberiada. O sa caut si filmul Solaris (cred ca e prin ceva cutie mai ascunsa).Stiu ca filmul a fost dat pe TVR prin primii ani de dupa ‘revolutie’ , dar atunci nu am avut rabdare sa-l urmaresc.
  Multumesc pentru ca mi-ati adus aminte de ceva placut mie !
  Acum incerc sa termin de vizionat filmul “Mr. Nobody”.Din ce am vazut pana la prima jumatate cred ca merita o ‘recomandare buna’.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Patratzel says:

  bun articol .. facui si eu o poza poate iti place http://patratzel.com/neseriosu/telecomanda/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. […] influentei ce l-au avut asupra mea in luarea deciziei de a fi regizor.” Printre ele, Solaris (1972), de Andrey […]

 5. […] o filozofie umanista care pune intrebari si nu se lasa ghidata de miraje optimiste. Din contra, si ‘Solaris’ al lui Lem si ‘Picnic la marginea drumului’ al fratilor Strugatki isi confrunta eroii […]

 6. […] Lem apare într-o epocă în care există deja și o imagine a acțiunii și a personajelor, prin filmul legendarului Andrei Tarkovsky, realizat în 1972, sau prin cel al lui Steven Soderbergh (2002), ambele considerate însă niște […]

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium