Stiri

Zece filme romanesti de Cannes

Iosif Demian, Nicolae Breban şi Nae Caranfil se întâlnesc cu publicul, cu ocazia evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest

Zece filme româneşti care au ajuns, de-a lungul timpului, în festivalul de pe Coasta de Azur, vor putea fi (re)văzute în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 15 şi 21 octombrie, la Cinema Studio. Un film trimis la Cannes imediat după război, şase selecţionate în timpul regimului comunist şi alte trei imediat după Revoluţie demonstrează că legătura cineaştilor români cu Festivalul de la Cannes nu este de dată recentă.

Cinefilii au o ocazie rară, aceea de a vedea un scurtmetraj precum Floarea Reginei, al lui Paul Călinescu, care a fost proiectat pe ecranele Cannes-ului în 1946, la un an după ce se încheiase cel de-al doilea război mondial. În program figurează alte câteva filme care au făcut istorie în cinematografia autohtonă: La Moara cu noroc, Răscoala, Balanţa, O vară de neuitat, Telegrame, E pericoloso sporgersi, Pădurea Spânzuraţilor sau O lacrimă de fată.

Iosif Demian, Nae Caranfil şi Nicolae Breban vor vorbi, cu ocazia proiecţiilor filmelor lor, despre cinema şi despre contextul social şi politic în care şi-au dus peliculele la Cannes.

Iosif Demian este unul dintre regizorii care a urcat pe covorul roşu de la Cannes, în 1982, fără ca presa vremii din România comunistă să pomenească despre performanţa sa. Cineastul se va întâlni cu publicul sâmbătă, 16 octombrie; pelicula sa, O lacrimă de fată, va fi proiectată de la ora 13.00, la Cinema Studio. Profesor de regie în Australia, unde a emigrat înainte de 1989, Iosif Demian a semnat imaginea unor filme-reper, precum Nunta de piatră sau Apa ca un bivol negru (pe care l-a şi regizat, alături de alţi cineaşti).

Despre singurul film pe care l-a regizat, Printre colinele verzi, o adaptare după propriul roman, despre receptarea critică în presa vremii şi despre aventura realizării lui va vorbi scriitorul Nicolae Breban. În 1971, în plină ascensiune a romancierului în lumea literară, ecranizarea cărţii „Animale bolnave” avea premiera la Cannes. Întâlnirea sa cu publicul este programată vineri, 15 octombrie, de la 12.00, la Cinema Studio.

Nae Caranfil

Nae Caranfil a atras atenţia selecţionerilor de la Cannes cu filmul de debut E pericoloso sporgersi, în 1993, un film pe care unii critici străini l-au comparat cu Rashomon al lui Akira Kurosawa. Sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 15.00, cineastul le va povesti spectatorilor despre experienţa realizării primului său lungmetraj şi despre prezenţa sa la Cannes, la trei ani după Revoluţie.

Vă reamintim că, între 15 şi 21 octombrie, la cinema Studio din Capitală vor fi proiectate, în premieră în România, mai multe pelicule selecţionate în competiţia Festivalului de la Cannes.

Selecţia a fost realizată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la eveniment şi va introduce filmele din program. Thierry Frémaux va susţine şi un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film din Bucureşti, marţi, 19 octombrie, de la 11.00, la Studio.

Despre filmele lor vor vorbi şi invitaţii speciali ai festivalului, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void), Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project), Sergei Loznitsa (My Joy). La sfârşitul proiecţiilor, publicul le va putea pune întrebări regizorilor, în sesiuni de Q&A.

Manifestarea se va deschide vineri, 15 octombrie, de la 19.00, cu o proiecţie-eveniment: premiera naţională a peliculei care a câştigat Palme d’Or anul acesta, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, în regia thailandezului Apichatpong Weerasethakul, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti asiatici ai momentului. Filmul preferat al lui Tim Burton, preşedintele juriului din acest an, este povestea unui om care, în apropierea morţii, îşi revede vieţile anterioare, ghidat de fantoma soţiei sale.

Les Films de Cannes à Bucarest aduce pe ecranele româneşti şi drama care şi-a adjudecat Marele Premiu la Cannes, Des Hommes et des Dieux, în regia lui Xavier Beauvois. Propunerea Franţei la Oscarul pentru cel mai bun film străin, pelicula inspirată dintr-un fapt real – asasinarea a opt călugări francezi în Algeria – va avea parte de o proiecţie de gală la Opera Naţională din Bucureşti luni, 18 octombrie.

Programul evenimentului este completat de filmul care a luat premiul pentru regie la Cannes, Tournée, regizat de actorul Mathieu Amalric.

Evenimentul este organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi al Editurii Video – şi în colaborare cu distribuitorul Independenţa Film.

Programul complet al proiecţiilor poate fi consultat pe site-ul manifestării, www.filmedefestival.ro.

Articole similare

Tradiția străveche nordică: mituri, ritualuri și practici șamanice

Jovi Ene

O retrospectiva Netflix pentru 2022 si Top 10: La cutite: Misterul din Grecia a debutat pe primul loc

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (4 – 10 septembrie 2017)

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult