Stiri

Victor Rebengiuc va fi aniversat în 2018, la Iași, în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc

Cea de-a IX-a ediție a Serilor Filmului Românesc îi este dedicată maestrului Victor Rebengiuc. Cinefilii ieșeni îl vor putea întâlni pe actorul român de film și teatru în perioada desfășurării festivalului, 6-10 iunie 2018.

Actorul va fi prezent la gala de deschidere a festivalului, când va fi celebrată întreaga carieră a actorului în prezența publicului ieșean și a altor protagoniști din filmul care va rula atunci. Actorul Victor Rebengiuc, invitatul special al ediției a 9-a a festivalului SFR, a transmis un mesaj ieșenilor, iubitorilor de film românesc: „Filmele de la SFR vor fi cele în care mi-a făcut plăcere să joc, și sunt sigur că și dumneavoastră o să vă facă plăcere să le vedeți sau să le revedeți. Faptul că vin la Iași, din nou, este pentru mine o bucurie. Iubesc Iașul, îl cunosc destul de puțin, dar atâta cât l-am cunoscut, m-a cucerit și aștept cu multă nerăbdare și cu multă bucurie întâlnirea cu dumneavoastră, dragi ieșeni. Vă urez tot ce e mai bun în lume, și să avem ocazia să ne strângem mâinile la începutul lunii iunie, la Iași, pe malul Bahluiului”.

Alături de actor vor fi invitați colegi și prieteni din cinematografia românească, cu care a jucat în filme de-a lungul anilor

Andrei Giurgia (director SFR): „Ne-am dorit foarte mult ca în acest an să facem o retrospectivă a filmelor în care actorul Victor Rebengiuc a făcut roluri pe care nu le vom uita niciodată. Am decis să anunțăm chiar astăzi invitatul special, când actorul este aniversat. Am ales aceste filme împreună, ajutați și de Ambasadorul nostru, Irina-Margareta Nistor. Cu siguranță, va fi o ediție emoționantă, cu atât mai mult cu cât, la Iași, vor veni actori dragi nouă tuturor, actori cu care maestrul a jucat de-a lungul vremii și care se vor întâlni cu publicul iubitor de film românesc”.

Despre Victor Rebengiuc

S-a născut la București, pe 10 februarie 1933. Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai importanți actori români, iar ceea ce a reușit să facă în filmul și teatrul românesc marchează o perioadă importantă a culturii României. Actorul este recunoscut pentru rolurile din Pădurea spânzuraților (Apostol Bologa), Moromeții (Ilie Moromete) și Balanța (primarul satului). Victor Rebengiuc a devenit o figură de o importanță majoră în cinematografia românească după performanța sa din Pădurea spânzuraților , dar și după apariția sa în Moromeții lui Stere Gulea (1986). Actorul s-a făcut remarcat și în filmele lui Dan Pița (Tănase Scatiu, Dreptate în lanțuri, Faleze de nisip, Omul zilei ) și ale lui Lucian Pintilie ( De ce trag clopotele, Mitică?, Balanța, Prea târziu, Paradisul ultimelor opriri, Niki și Flo, Tertium non datur).

Din 1975 este membru al Teatrului „Bulandra”, unde a fost și director, iar pe această scenă a interpretat peste 200 de roluri. Pe scena teatrului, Victor Rebengiuc a jucat în piesele regizate de: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa, Alexandru Dabija și alții. A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din București , iar în 2008 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC.

În 2009, văzând popularitatea lui Victor Rebengiuc în România, Pixar a dorit ca actorul român să asigure vocea personajului Charles Muntz pentru versiunea românească a filmului Up , ceea ce s-a și întâmplat. În prezent, Victor Rebengiuc este actor angajat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București și joacă și alături de actrița Mariana Mihuț, alături de care formează unul dintre cele mai frumoase cupluri din cinematografia românească.

Articole similare

Anima pentru Societate 3 – Concurs de proiecte la Teatrul Arte dell’Anima

Jovi Ene

Expoziţia “Rendez-Vous cu Arta” rămâne deschisă până pe 28 mai

Jovi Ene

Vânătoarea de vulpi – online pe CINEPUB

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult