Despre carte:
Masoneria sustine ca exista o cale de viata superioara si mai tainica decat aceea pe care calcam de obicei, si ca atunci cand lumea exterioara isi pierde atractia pentru noi si se dovedeste insuficienta pentru implinirea nevoilor noastre mai adanci, vom fi siliti sa ne intoarcem in noi insine, sa batem la usa lumii noastre interioare. Pentru aceasta lume interioara si pentru calea care duce la ea, Masoneria ne promite lumina, ne traseaza jaloanele si arata conditiile care sa ne permita progresul. Acesta este singurul scop al Masoneriei. In spatele simbolismului elementar, in spatele indemnurilor pentru cultivarea virtutii si a unei moralitati conventionale, in spatele frazeologiei grandilocvente cu care, potrivit modei acestor zile, redactorii ceremoniilor din secolul al XVIII-lea au imbracat invatatura ei, se gaseste cadrul unei scheme de initiere in acea cale superioara de viata unde secretele si misterele fiintei noastre urmeaza sa fie dezvaluite: o schema care, in plus, reproduce pentru lumea moderna principalele caracteristici ale Misteriilor antice. Aceasta este noutatea pe care o aducea, la vremea ei, cartea lui Jean-Marie Ragon, Ortodoxie masonica. Istorie, rituri, doctrine.
Despre autor:
Jean-Marie Ragon de Bettignies (1781-1862), nascut la Bray-sur-Seine dintr-un tata notar, a fost initiat in francmasonerie in 1804 la Bruges, unde indeplinea functia de casier al administratiei imperiale. Ulterior a devenit membru al Marelui Orient al Frantei, al Ritului Misraim si al Ordinului Templului. A infiintat si condus celebra loja pariziana Les Vrais Amis („Adevaratii prieteni”), devenita apoi loja Trinosofilor.
Considerat de contemporanii sai drept cel mai instruit francmason al secolului al XIX-lea, Ragon a fost autorul unor lucrari ce au exercitat o influenta considerabila in epoca:
La Messe et ses Mysteres (Messa si misterele ei – 1842); Le Cours philosophique et interpretatif des initiations anciennes et modernes (Cursul filosofic si interpretativ al initierilor antice si moderne – 1841); Orthodoxie Maconnique: suivie de la Maconnerie occulte et de L’initiation hermetique (Ortodoxie masonica. Masonerie oculta si initiere hermetica – 1853), Maconnerie occulte et Initiation hermetique (Masoneria oculta, ed. Herald 2011) dar si o Colectie de Ritualuri masonice, dintre care mentionam: Rituel de l’apprenti macon; Rituel d’une pompe funebre maconnique; Rituel de la maconnerie de Royale-Arche improprement appelee Rite d’York; Rituel du souverain grand inspecteur general.
Ragon a fost editorul primei reviste masonice: Hermes.