Stiri

Programul „Europa Creativa” a fost aprobat de catre Parlamentul European

creative-europe-culture-600x337Cultura, cinematografia, televiziunea, muzica, literatura, artele spectacolului, patrimoniul si sectoarele conexe din Europa vor beneficia de mai mult sprijin in cadrul noului program al Comisiei Europene „Europa Creativa”, aprobat de Parlamentul European. Avand un buget de 1,46 miliarde euro pentru urmatorii sapte ani – ceea ce inseamna cu 9% peste nivelurile actuale – programul va stimula sectoarele culturale si creative, care reprezinta o sursa majora de locuri de munca si de crestere economica. „Europa Creativa” va oferi finantare pentru cel putin 250.000 de artisti si de profesionisti din domeniul culturii, 2.000 de cinematografe, 800 de filme si 4.500 de traduceri de carti. De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiara care va permite intreprinderilor mici din domeniul culturii si creatiei sa obtina credite bancare in valoare de pana la 750 de milioane euro.

Salutand rezultatul votului, Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat: „Aceasta investitie este o veste excelenta atat pentru industria europeana a filmului, pentru cultura si arte, cat si pentru public. «Europa Creativa» va permite sectoarelor noastre culturale dinamice sa creeze noi locuri de munca si sa contribuie mai eficient la economia UE. Prin intermediul programului, mii de artisti talentati vor putea avea acces la noi categorii de public din Europa si din intreaga lume si se va promova totodata diversitatea culturala si lingvistica. Pe langa nivelul considerabil al subventiilor acordate, mecanismul nostru de garantare va facilita accesul la finantare pentru sute de intreprinderi mici”. „Europa Creativa” se bazeaza pe experienta si pe succesul programelor Cultura si MEDIA care au sprijinit sectorul cultural si cel al audiovizualului timp de peste 20 de ani. Noul program include un subprogram „Cultura”, destinat sa sprijine artele spectacolului, artele plastice, patrimoniul si alte sectoare, precum si un subprogram MEDIA, care va finanta cinematografia si sectorul audiovizualului. O noua componenta transsectoriala va sprijini cooperarea in materie de politici, masurile transversale si noul mecanism de garantare financiara, care va deveni functional incepand din 2016.Capitalele europene ale culturii, Marca patrimoniului european, Zilele patrimoniului european si cele cinci premii europene (Premiul UE pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra, Premiul UE pentru arhitectura contemporana, Premiul UE pentru literatura, premiile „European Border Breakers” si premiul MEDIA) vor fi si ele sprijinite de programul „Europa Creativa”.

Cel putin 56% din bugetul programului va fi alocat subprogramului MEDIA si cel putin 31% subprogramului Cultura. Aceasta situatie reflecta in mare parte raportul actual dintre fondurile primite de cele doua sectoare. Maximum 13% din buget va fi alocat componentei transsectoriale, suma care include mai ales sprijin pentru „birourile Europa Creativa” din fiecare tara participanta pentru a-i consilia pe potentialii beneficiari. Aproximativ 60 de milioane euro se aloca pentru cooperarea in materie de politici, pentru incurajarea abordarilor inovatoare privind formarea publicului si pentru sprijinirea unor noi modele de afaceri.

Sursa si mai multe detalii: Reprezentanta Comisiei Europene.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 10 – 12 decembrie 2010

Delia Marc

Simpozionul de muzicologie “Zwischen Zeiten / Shifting Times” de la Oldenburg îi celebrează pe George Enescu şi Béla Bartók

Delia Marc

ADENIUM la salonul Internațional de Carte Bookfest 2016

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult