Stiri

Masa rotunda Norman Manea – primul eveniment Polirom la Gaudeamus 2010

Vineri, 19 noiembrie, ora 18.30
Masa rotunda in cadrul Tirgului de Carte Gaudeamus, editia 2010, cu tema Norman Manea: obsesia incertitudinii / sedinta de autografe
Participa: Norman Manea, Edward Kanterian, Paul Cornea, Carmen Musat, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat, Claudiu Turcus
Moderator: Ovidiu Simonca
Locatie: Bursa de contacte 3.20 din cadrul Romexpo
Un eveniment organizat de Editura Polirom, Institutul Francez, Ambasada Frantei in Romania si Institutul Cultural Roman
Cu sprijinul: Observator cultural si Editura Hasefer

Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, unde a devenit scriitor in rezidenta si profesor la mai multe universitati americane, inclusiv la Bard College din statul New York. Desi traieste la New York, continua sa scrie numai in limba romana.
Apreciat deopotriva atit de nume importante ale scenei literare internationale, precum Heinrich Boll („Nu am nici o indoiala ca Norman Manea este unul dintre autorii care merita pe deplin sa fie cunoscuti in intreaga lume”) sau Orhan Pamuk („Prin talentul si creativitatea sa, Norman Manea este unul dintre Marii Romani.”), cit si de critici importanti de la cele mai prestigioase publicatii ale lumii, ca The Washington Post („Un scriitor de o acuta constiinta si o formidabila originalitate”), Corriere della Sera („Un mare scriitor al Europei Centrale”) sau La Vanguardia („Unul dintre marii prozatori romani si europeni de azi”), Norman Manea este astazi cel mai tradus autor de limba romana.
Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a peste douazeci de volume de fictiune si eseuri. Scriitorului i-au fost decernate in 1992 Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur („Nobelul American”). In 1993, Biblioteca Natională din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al Bibliotecii. In 2002, lui Norman Manea i-a fost atribuit Premiul International de Literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, premiul Madicis etranger. Tot in 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin si in juriul international al premiului Nonino. In 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si „Babes-Bolyai” din Cluj, iar in 2009, Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (Franta).

Editura Polirom a iniţiat in 2008 seria de autor Norman Manea in cadrul careia au aparut, pina in prezent, volumele: Intoarcerea huliganului, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow, Vorbind pietrei, Atrium, Variante la un autoportret, Vizuina, Anii de ucenicie ai lui August Prostul, Plicul negru si Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian. Detalii, aici.

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (25 – 31 decembrie 2017)

Jovi Ene

press the party button la Apollo111 | Petrecere de lansare a celei de-a treia ediții a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”

Jovi Ene

Cum facem o tranziție importantă? – Cartea despre schimbări, de Maria-Iris Hoeppe

Cristina-Ionela Grigore

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult