Stiri

Încă două săptămâni până la startul celei de-a opta ediţii Ro-IFF

Pe 27 septembrie, de la ora 18:30, în sala Cinematecii Union se deschide ediţia a opta a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt în general distribuite în circuitul multiplexurilor. De data aceasta, Ro-IFF, care se încheie pe 7 octombrie, se lansează sub provocatorul slogan „Festivalul filmelor cu buget redus”. După cum bine ştim, less can be more sau, altfel spus, un buget minim, pentru cineaşti, se poate converti, pentru spectatori, într-o plăcere cinefilă maximă. Iar filmele din programul Ro-IFF – care vor fi proiectate la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi într-o locaţie neconvenţională, Club Fabrica – au fost astfel alese pentru a satisface gusturile şi exigenţele unui public avizat, delectând totodată şi celelalte categorii de spectatori.

Un excelent exemplu ni-l oferă filmul de deschidere, prezentat pentru prima dată în Bucureşti (după o proiecţie unică în cadrul Zilei Maghiare de la TIFF Cluj): Întoarcerea (Visszatérés / Retrace), o coproducţie Ungaria-România-Suedia din 2011, în regia reputatei cineaste maghiare Judit Elek. Regizoarea va fi prezentă la proiecţia cu care debutează Ro-IFF, împreună cu directorul de imagine al filmului, László Berger, şi line producer-ul Zsolt Páll.

Selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Moscova (festival de clasa A), Întoarcerea împleteşte ingenios povestea lui Katherine – care în copilărie a trecut prin Holocaust şi acum revine pentru prima dată, împreună cu familia sa, în Transilvania natală, după ce-şi construise o nouă viaţă în Suedia – şi pe cea a lui Sándor, prietenul şi iubitul ei de odinioară, acum pădurar. Pe măsură ce amintirile fericite, dar şi înfiorătoare ale dictaturii ceauşiste prind viaţă pentru Katherine, protagonista trebuie să se confrunte şi cu povestea de dragoste înfiripată între soţul şi sora ei. Filmul va intra în circuitul cinematografic românesc de pe 28 septembrie.

Regizoarea şi scenarista Judit Elek a realizat 16 filme între 1962 şi 2006. Dintre lungmetrajele sale, Ziua Mariei (Mária-nap / Maria’s Day) a fost selecţionat în secţiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de Film de la Cannes din 1984. Cineastă foarte apreciată în ţările francofone, Judit Elek deţine, din 1987, râvnitul titlu de „Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres”, acordat de Ministerul Culturii din Franţa. Absolventă din 1955 a Academiei de Arte Teatrale şi Cinematografice din Budapesta (unde a fost singura femeie admisă), ea face parte, alături de alţi regizori marcanţi, precum István Szabó, din „noua generaţie” de cineaşti maghiari ai anilor ’60. În cadrul Ro-IFF, Judit Elek va fi omagiată printr-o secţiune retrospectivă „2 x 3”, care va mai cuprinde două creaţii reprezentative ale sale, Ziua Mariei şi Amintirile unui râu (Tutajosok / Memories of a River, 1990).

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema). Alte secţiuni importante ale Ro-IFF sunt Panorama („filmele momentului”) şi Focus (program dedicat anul acesta marelui cineast german Rainer Werner Fassbinder, la trei decenii de la moartea acestuia).

Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: Angelli, Beautik Haute Parfumerie, Lavazza – în România prin Blue Coffee Service, Kandia, Lufthansa, Active Rent a Car, Howard Johnson Grand Plaza Hotel, DHL. Parteneri media: Zile şi nopţi, Cinematique, Sunete.

Articole similare

Filme cu și despre viața urbană între 1-5 noiembrie la UrbanEye Film Festival 2017

Jovi Ene

Întâlnire cu autorul Petru Popescu

Jovi Ene

Roses are red, violets are blue, how about Netflix and us two? | Februarie pe Netflix

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult