Stiri

Gérard Depardieu, Harvey Keitel şi Laura Morante, în primele scene din „Ipu – Convicted to Live”

Ipu – Convicted to Live”, una dintre puţinele producţii româneşti cu distribuţie internaţională realizate în România, a început turnajul la Sighişoara, de câteva zile. Cu străduţele, casele vechi şi colţurile de grădină nealterate de timp, Sighişoara este locul perfect pentru a recrea atmosfera de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Primele scene au fost filmate în diverse locaţii din partea veche a oraşului şi în satul Saschiz. Echipa va rămâne aici pentru încă trei săptămâni, apoi se va muta la Bucureşti, pentru scenele de interior.

Pentru protagonistul filmului, Gérard Depardieu, prima zi de filmare a fost vineri, 16 septembrie, urmând ca zilele acestea să i se alăture pe platou şi Harvey Keitel, în rolul unui preot. Îmbrăcat în cămaşa lui Ipu – un soldat francez rămas într-un sat din Transilvania după ce o rană gravă din primul război mondial i-a afectat memoria – Depardieu şi-a intrat repede în rol. Cel care va filma cele mai multe scene alături de celebrul actor este şi cel mai tânăr membru al distribuţiei – Bogdan Iancu („Ho, Ho, Ho”).

În ce-l priveşte pe Gérard Depardieu, am început cu scenele în care apare cu prietenul lui, copilul Alex, alias Bogdan Iancu, scene de altfel grele din punct de vedere tehnic, inclusiv finalul, sugestiv şi emoţionant”, spune regizorul filmului, Bogdan Dreyer, care îl cunoaşte pe Depardieu de circa 20 de ani. Actorul francez a fost, de altfel, prima şi singura alegere a cineastului în rolul lui Ipu: „Gérard este Ipu. Ipu este Gérard. Harvey este contrapunctul lui Gérard, opţiunea mea pentru a face acest film. Restul s-a declanşat de la sine, graţie producătorului Giuliano Doman, pentru care graniţele nu există”, declară Dreyer.

Gérard Depardieu, care a mai filmat în România la începutul anilor 90, se declară încântat de oameni, de colţurile vechi din Transilvania şi de satele care îi amintesc de copilăria în Franţa. Harvey Keitel, la rândul său, încearcă să descopere ţara din care provine mama sa, emigrată în Statele Unite la începutul secolului trecut.

Nu a fost uşor să găsim banii pentru acest film, dar angajamentul lui Gérard Depardieu şi Harvey Keitel de a participa ne-a ajutat mult. Este o adevărată plăcere să stai de vorbă cu ei despre orice, nu numai despre film. Încă o dată mi s-a confirmat că, de fapt, agenţii lor sunt cei care, probabil pentru a îşi justifica salariile, le fac viaţa grea producătorilor. Gérard a început să filmeze de două zile şi este o plăcere să îl vezi la lucru”, declară şi producătorul filmului, Giuliano Doman (Family Film).

Laura Morante, actriţa din filmele lui Bernardo Bertolucci, Nanni Moretti sau John Malkovich, a spus primele replici în faţa camerei încă de joi, 15 septembrie. În film, este Margherita, soţia preotului (Keitel), o femeie frumoasă şi autoritară, ale cărei decizii cântăresc greu.

Distribuţia este întregită de actorul belgian Hubert Damen (în rolul doctorului) şi de actori români recunoscuţi precum Alexandru Bindea, Nicodim Ungureanu, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu şi alţii.

O poveste despre prietenie, umanitate şi sacrificiu, „Ipu – Convicted to Live” este o tragicomedie adaptată după nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici. Scenariul este semnat de Anuşavan Salamanian şi Bogdan Dreyer, iar dialogurile sunt în limba engleză. „Mă menţin cât de aproape posibil de nuvela lui Titus Popovici. Este o bijuterie, scrisă deja în viziune cinematografică, o poveste care se petrece în timp real, în 24 de ore, de dimineaţă până dimineaţa următoare, povestită prin prisma unui băiat de 11 ani”, explică Bogdan Dreyer.

Acţiunea se desfăşoară într-un sat din Transilvania, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de către un băiat de 11 ani. Întrucât nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că vor executa câţiva dintre fruntaşii satului dacă nimeni nu se va preda, elita încearcă să-l convingă pe Ipu, „nebunul satului”, să-şi asume el vina în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense.

Filmul este produs de Family Film (România) şi co-produs de Daniel Zuta Filmproduktion (Germania). Vânzările internaţionale vor fi asigurate de Shoreline Entertainment.

Bogdan Dreyer, născut în România şi stabilit în Germania, a studiat regia la Libera Universita del Cinema di Roma, pe care a absolvit-o în 1987. Mediumetrajul său de diplomă, „Storia di miracoli”, a fost prezentat la Festivalul de la Veneţia în acelaşi an. Şi-a făcut debutul în lungmetraj cu „Unde la soare e frig”, intrat în selecţia oficială la San Sebastian, în 1990. Cinci ani mai târziu, „Thalassa, Thalassa – Acolo unde ochii dor” a obţinut cinci premii internaţionale, inclusiv trofeul Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam. Bogdan Dreyer a mai regizat „The Last Station” (1998) şi „Camera ascunsă”(2004), cu Rutger Hauer în rolul principal.

Directorul de imagine al filmului este Richard Van Oosterhout, membru al Netherlands Society of Cinematographers şi al Academiei Europene de Film.  Scenografia este semnată de Anette Reuther şi Călin Papură, iar costumele – de Nathalie Leborgne. Muzica va fi compusă de muzicianul belgian Joris Van Den Hauwe.

Family Film este o casă de producţie independentă care oferă servicii de producţie şi postproducţie. În cei zece ani de existenţă, a realizat sute reclame pentru piaţa internă şi externă, seriale TV („Virtual”, „Fetele marinarului”, „Narcisa Sălbatică”), show-uri TV („În puii mei”), documentare („Nichita Stănescu”, „Noica – Ce ştie? Ce vrea? Ce-i trebuie?”), scurtmetraje şi lungmetraje („Cele ce plutesc”, regia Mircea Daneliuc, şi „Caii sunt verzi pe pereţi”, de Dan Chişu).

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (25 iunie – 1 iulie 2018)

Jovi Ene

Editura Herald la Salonul International de Carte Bookfest (1- 5 iunie 2016)

Jovi Ene

Benjamin Fondane la „Avangarda revizitată” de la Cinemateca Eforie

Jovi Ene

1 comment

Filme subtitrate online 3 octombrie 2011 at 01:51

Va intereseaza un link exchange cu FILME1.NET? Avem in jur de 1200 unici/zi. Daca da, va rog sa ma contactati la adresa filme1net[at]gmail.com. Eventual, daca sunteti familiarizat cu LinkEx, va puteti adauga blogul automat pe site-ul nostru accesand http://filme1.net/parteneriat/. PS: Site-ul dvs. va fi listat automat in sidebar jos, la sectiunea Parteneri. Multumiri anticipate!

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult