Stiri

EducaTIFF la a treia ediţie. Noutăţi şi provocări pentru copii şi tineri

Programul de educaţie media şi cinematografică EducaTIFF a ajuns la ediţia a treia.

Iniţiat în 2009, în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, EducaTIFF îşi propune să îndrepte interesul publicului tânăr şi foarte  tânăr spre cea de-a şaptea artă. Prin acest demers, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare. Succesul înregistrat la fiecare dintre cele două ediţii anterioare a încurajat organizatorii să dezvolte această platformă educaţională, lansând noi provocări către elevii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Astfel, în perioada 21 mai – 12 iunie, pe lângă programul de proiecţii de filme şi dezbateri, EducaTIFF a pregătit o competiţie locală, adresată elevilor claselor II-XII, EducaTIFF- Tineri Critici de Film din judetul Cluj.

Competiţia invită copiii şi tinerii să îşi exprime critic punctele de vedere despre filmele vizionate, printr-o formulă consacrată – cronica de film şi se va desfăşura în două etape: selecţia nominalizaţilor – 21-29 mai, respectiv desemnarea câştigătorilor – 30 mai – 11 iunie. Pentru fiecare dintre cele două etape va fi stabilit un program de proiecţii de filme atent selecţionate pe grupe de vârstă. Cei mai talentaţi 3 critici de film, desemnaţi de un juriu alcătuit din personalităţi şi profesionişti din industria cinematografică vor  avea ocazia de a-şi vedea cronicile publicate în AperiTIFF – ziarul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, precum şi în alte publicaţii mass-media culturale din România.

Entre les murs

Un rol extrem de important în competiţie îl reprezintă cadrele didactice, responsabile cu înscrierea elevilor. Pentru a recompensa efortul şi sprijinul oferit de profesori programului de educaţie cinematografică, organizatorii au stabilit ca orice cadru didactic, care înscrie în Competiţie minimum 20 de elevi din clasa pe care o însoţeşte la vizionarea filmelor EducaTIFF de competiţie, să primească un Certificat de Merit.

Filmele din programul EducaTIFF, care sunt supuse analizei tinerilor critici, au fost  atent selectionate, pe grupe de vârstă, majoritatea dintre ele fiind recompensate pe plan internaţional cu numeroase distincţii. Tinerii vor avea ocazia de a scrie cronici de film pentru producţii precum

In clasa

Persepolis (r. Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi), distins cu Marele Premiu al Juriului la Cannes şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film de animaţie, În clasă (r. Laurent Cantet), câştigător al unui Palm d’Or la Festivalul de la Cannes, sau Eu sînt Kalam (r. Nila Madhab Panda), premiat la numeroase festivaluri internaţionale de film pentru copii şi tineri, printre care Festivalul Internaţional de Film pentru Copii LUCAS – Frankfurt, sau Festivalul Internaţional de Film, Televiziune şi New Media pentru Copii şi Tineri CINEKID – Amsterdam.

EducaTIFF este un program de educaţie media&cinematografică, dedicat elevilor şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca şi judeţul Cluj, iniţiat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Persepolis

Mai multe detalii despre competiţie şi filmele EducaTIFF 2011 sunt disponibile pe site-ul www.tiff.ro, pe pagina dedicată EducaTIFF-ului.

Programul de educaţie media şi cinematografică EducaTIFF, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, este susţinut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca.

Parteneri: Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca, Librăria Cărtureşti Cluj-Napoca, Youth Bank Cluj-Napoca, Transilvania Film, Clorofilm, Independenţa Film, editurile IDEA design & print, Litera şi IBU, Liternet, Film Reporter, Art Act Magazine, revistele Dilematix, Arte şi Meserii şi FILMMENU, librăriile Librarium Book Corner Cluj-Napoca şi Jumătatea Plină Bucureşti, Copy Shop Rilandi Soft.

EducaTIFF este recomandat de Dilema Veche.

Parteneri Media Online: welcome2cluj, clujlife, didactic.ro, suntparinte.ro, clopotel.ro, Ginger Group, dor de ducă, 4arte.ro, Ceaşca de Cultură, TEEN PRESS, Presa în Blugi, amdoar18ani.ro, filme-cărti.ro, cineblog, cinetipar, cinesseur, ştiupecineva.

Articole similare

Claude Lelouch spune povestea unor Iubiri din trecut

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (8 – 14 februarie 2016)

Jovi Ene

Filme europene într-o grădină de vară de pe litoral, între 1-7 august, la Cinemascop

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult