Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (1 – 7 mai 2017)

Știrile săptămânii: “Fericirea e un ac de siguranță”, prima carte a lui Răzvan Exarhu, va apărea la Curtea Veche Publishing; Driblingul meu: autobiografia lui Johan Cruyff, la Editura Publica; 8 zile de 100% jazz – EUROPAfest – Bucharest International Jazz Competition; Program spectacole UNATC – mai; Se lansează o nouă sesiune de finanţare a proiectelor editoriale; Saptamana viitoare, de Ziua Europei, debuteaza Salonul European de Banda Desenata 2017;  Căsătorie de plăcere, de Tahar Ben Jelloun, Editura Nemira, se lansează miercuri, 10 mai; Simona Antonescu povesteşte despre Hanul lui Manuc-Editura Polirom la Bucureşti; Serile Nautilus – scriitorul John Scalzi în dialog cu Ana Nicolau la Cărturești Verona; Virgil Ianțu debutează la Pandora M cu o carte pentru cei mici; Cele mai iubite spectacole de comedie din țară se joacă la Brașov, la “Săptămâna Comediei”; Noutate Editura Herald: Imortalitate constienta, de Ramana Maharshi.

Fericirea e un ac de siguranță”, prima carte a lui Răzvan Exarhu, va apărea la Curtea Veche Publishing

“Fericirea e un ac de siguranță” – acesta este titlul primei cărți semnate de Răzvan Exarhu, în curs de apariție la Curtea Veche Publishing cu ilustrații de Andreea Chirică. Un jurnal atipic cu mici lucruri care ne influențează traiul de zi cu zi, în care îl veţi putea descoperi pe autorul, povestitorul, ironicul, curiosul, solitarul și solidarul Răzvan Exarhu. Cartea urmează să apară pe 11 mai. Până atunci, va fi disponibilă pentru precomandă cu autograful autorului exclusiv pe www.curteaveche.ro

„În limbă e plăcerea!” – una dintre vorbele favorite ale lui Răzvan Exarhu, om de radio, de televiziune, bucătar şi acum autorul unei cărţi cu fericirea în titlu. De la primul rând scris se simte că îi place să vorbească, în aceeaşi măsură în care îi place să observe şi să asculte. E acel tip de povestitor pentru care tăcerea şi cuvintele sunt la fel de importante. Iar curiozitatea lui tandră şi crudă, în acelaşi timp, compune un tablou viu în care se amestecă emoţiile primei zile de şcoală, şlapii târşâiţi ai românilor, relaţia dintre eschimoşi şi raw-veganism, revolta anti sistem, alcoolul, cărţile, crucile făcute în autobuze, prietenia, urzicile, clişeele, narcisismul din social media, ecologia, salata boeuf, hipsterii, postul, bunicul lui Bob Marley, tradiţiile pierdute, bicicliştii aroganţi, discuţiile cu părinţii, nostalgia, cretinii, obsesia pentru viaţă sănătoasă şi multe alte subiecte care ne umplu vieţile şi conversaţiile, ne indignează şi totodată ne emoţionează.

Textele, dublate de ilustrațiile incisive realizate de Andreea Chirică, îl fac pe cititor să râdă şi să plângă la câteva rânduri distanţă. Cartea poate fi citită începând de la orice pagină, ca o tavă cu o prăjitură care are alt gust în fiecare pătrăţică, din care ronţăi încet şi îţi doreşti să nu se termine.

Driblingul meu: autobiografia lui Johan Cruyff

În Driblingul meu Cruyff, unul dintre cei mai influenți fotbalişti din toate timpurile, îşi povesteşte viaţa, de la fotbalul jucat pe străzile Amsterdamului, până la primul contract cu Ajax, semnat la zece ani. Cu „lăncierii” a câştigat trei Cupe ale Campionilor Europeni, înaintea transferului la Barcelona din 1973, pentru o sumă record mondial. A câştigat La Liga în primul său sezon şi a fost numit Fotbalistul Anului. În total, a câştigat Balonul de Aur de trei ori şi a condus naţionala Olandei până în finala Cupei Mondiale din 1974. După retragerea de pe teren din 1984, a devenit unul dintre cei mai de succes manageri ai lui Ajax, apoi ai Barcelonei. În 1999, Cruyff a fost ales Fotbalistul European al Secolului şi a fost al doilea, în urma lui Pelé, în „cursa” pentru Fotbalistul Mondial al Secolului.

Dacă pe teren şi pe banca de rezerve Cruyff a avut un control absolut asupra situaţiei, în afara fotbalului viaţa sa a fost mult mai turbulentă, incluzând o tentativă de răpire şi falimentul personal, despre care vorbeşte în această carte cu şarmul şi onestitatea care l-au caracterizat întotdeauna. Moartea lui Cruyff, din martie 2016, a oprit lumea fotbalului în loc şi a generat un val de emoţie fără precedent. Johan Cruyff a fost un profesor extraordinar şi un analist fără ocolişuri al jocului pe care l-a iubit şi pe care l-a schimbat pentru totdeauna. Driblingul meu e istoria completă a ceea ce a lăsat ca moştenire extraordinară.

8 zile de 100% jazz – EUROPAfest – Bucharest International Jazz Competition

Între 13 şi 20 mai capitala vibrează pe ritmuri de jazz.

Bucharest International Jazz Competition, aflat la ediţia cu nr. 11 reuneşte în Semifinală 22 dintre trupele de jazz ale momentului din 20 de ţări: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Elveția, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Marea Britanie, Nepal, Olanda, Spania, SUA și Ungaria.

Desfăşurat sub egida EUROPAfest, Bucharest International Jazz Competition şi-a câştigat locul între evenimentele de jazz sonore la nivel național și mondial, fiind apreciat deopotrivă de public, artişti şi specialişti.

Sub sloganul “100% jazz” evenimentul invită publicul la seri memorabile cu jazz de calitate, ritmuri originale, idei îndrăzneţe şi combinaţii surprinzătoare. O săptămână dedicată jazz-ului, concertelor, workshopuri-lor şi jam sessions animate de artişti de pe 5 continente, cu backgrounduri culturale diferite, care se luptă pe scenă pentru câştigarea Marelui Premiu. Publicul va vedea cum sună jazz-ul american, alături de cel european, australian sau sud-coreean. Cu evenimente internaţionale prestigioase în agendă, participanţii vor transforma Bucureştiul în capitala jazz-ului mondial.

Jazz-ul înseamnă versatilitate şi libertate prin excelenţă, iar EUROPAfest – Bucharest International JAZZ Competition promite o adevărată explozie de culoare şi energie. Forţa pozitivă pe care o generează jazz-ul şi proiectele trupelor ţin sălile pline de fiecare dată. În 2017, evenimentul se va derula la CinemaPRO, Teatrul Odeon, dar şi în spaţii neconvenţionale precum Ibis Cafe. Mai multe informaţii despre artişti, agendă şi bilete pe www.jazzfest.ro.

Dacă iubeşti jazz-ul sau daca pur şi simplu vrei să-l descoperi, vino la Bucharest International Jazz Competition, alege-ţi trupa preferată, susţine-o până în Finală şi bucură-te de spectacole autentice, pline de bună dispoziţie.

Sub sloganul It’s all about live quality music!, EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte 4 genuri muzicale – jazz | blues | pop | clasic prezintă în perioada 11 – 20 mai, peste 300 de artişti din 42 de ţări. Pe lângă Bucharest International Jazz Competition, agenda sa mai cuprinde: Opening Concert – Bucureşti | Sibiu, concerte live de jazz, blues, pop şi muzică clasică, concurs de muzica clasica, master-classes şi workshopuri, Caffe Festival Ibis, Festival’s corner şi Gala EUROPAfest. Agenda completă şi informaţii despre bilete pot fi găsite pe site-ul organizatorului, jmEvents.ro sau pe pagina de facebook EUROPAfest.

Program spectacole UNATC – mai

În luna mai, vă invităm la spectacolele de teatru, producții UNATC „I.L.Caragiale” (Licență și Master), care se vor juca după următorul program:

10 mai – spectacol coregrafie „When Darkness Becomes Light” (Regie și Coregrafie: Dragomir Daniel Alexandru), ora 19:00, Centrul Național al Dansului București

22 mai – spectacol „Idiotul” după F.M. Dostoievski, ora 19:00, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu

11 mai – spectacol „Idiotul” după F.M. Dostoievski, ora 16:00, Palatul Național al Copiilor, Sala O. Cotescu

19, 20 mai – spectacol „Anișoara și ispita” de Alexandru Kirițescu, ora 19:00, Platoul Ion Sava – UNATC

8, 9, 10 mai – spectacol „Ivanov” de A.P. Cehov, ora 19:00, UNATC – Sala Atelier

8 mai – spectacol „Adunarea femeilor” de Aristofan, ora 19:30, Sala I. Cojar – Palatul Național al Copiilor

21 mai – spectacol „Adunarea femeilor” de Aristofan, ora 19:00, Sala I. Cojar – Palatul Național al Copiilor

9, 10, 12 mai – spectacol „Ei, și?” adaptare după “Improvizație la Alma” – Eugène Ionesco, ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu

20, 21 mai – spectacol „Film” de Annie Baker, ora 19.00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu

22 mai – spectacol „Furnici” de Aldo Nicolaj, ora 20:30, Palatul Național al Copiilor – Sala Ion Cojar

18, 25 mai – spectacol „Și caii se împușcă, nu-i asa ?” de Horace McCoy, ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu

26 mai – spectacol „Și caii se împușcă, nu-i asa ?” de Horace McCoy, ora 18:00, Palatul Național al Copiilor – Sala O. Cotescu

25 mai – spectacol „ADN(BONOBO)” de Dennis Kelly, ora 19:00, Palatul Național al Copiilor – Sala Ion Cojar

Notă: În programul spectacolelor pot interveni modificări. Pentru actualizare, urmăriți http://unatc.ro/evenimente/​​​​​​.

Intrarea la toate spectacolele este gratuită.

Lansăm o nouă sesiune de finanţare a proiectelor editoriale

Administrația Fondului Cultural Național lansează o nouă sesiune de finanțare nerambursabilă a proiectelor editoriale și o nouă invitație adresată experților evaluatori pentru depunerea candidaturilor.

Cu un bugetul de 2.000.000 lei, sesiunea de finanțare III/2017 demarează în 2 mai cu o perioadă de 30 de zile pentru depunerea online a proiectelor editoriale.

În acord cu strategia adoptată, ce are ca prioritate susţinerea accesului cât mai larg la cultură al tuturor categoriilor de public, Consiliul AFCN, întrunit în data de 28 aprilie, a decis introducerea unui tiraj minim obligatoriu, care devine condiție de eligibilitate.

Luând în considerație diminuarea bugetului față de anul precedent, Consilul AFCN a hotărât că în cadrul secțiunii REVISTE SI PUBLICAŢII CULTURALE nu sunt eligibile revistele publicate de uniunile de creaţie membre ANUC finanţate în baza legii 136/2015 menționate la art. 1 (1).

Totodată Consiliul a definit priorități specifice disjunctive pentru fiecare secțiune de finanțare, fiind suficientă adresarea unei singure priorități pentru a putea obține punctajul maxim.(http://www.afcn.ro/media/prioritati editoriale 2017 explicate-1.pdf)

Apelul de proiecte ce conține bugetul detaliat, plafoanele de finanțare pe secțiuni, prioritățile specifice, condițiile de participare și calendarul de derulare pot fi consultate la http://www.afcn.ro/media/anunt AFCN lansare sesiune proiecte editoriale 2017.pdf

Începând cu 2 mai se deschide și aplicația de depunere a candidaturilor pentru comisiile de evaluare: http://www.afcn.ro/media/invitatie evaluatori sesiune III 2017.pdf

Toate informațiile și documentele necesare înscrierii proiectelor editoriale sunt disponibile online la www.afcn.ro/finantari-proiecte-editoriale.html. Pentru mai multe detalii despre sesiunea de finanţare ne puteți contacta telefonic sau prin e-mail la adresa contact@afcn.ro .

Saptamana viitoare, de Ziua Europei, debuteaza Salonul European de Banda Desenata 2017

Săptămâna viitoare, debutează cea de a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată (SEBD). Lansarea proiectului are loc chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, printr-un eveniment inedit, reunind vernisajul amplei expoziții din acest an (lucrări din 15 țări), găzduite la Rezidența Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), și performance-ul trupei austriece Bonnage Horreur, care creează cinema live pe acorduri de indo jazz și rock. Publicul va fi invitat la o plimbare audio-vizuală creată în timp real de artistul de bandă desenată S.R. Ayers și însoțită de o coloană sonoră cântată de muzicienii Bernd Ammann (chitară bas / contrabas) și Benjamin Schiemer (sitar / chitară).

Evenimentul de lansare va avea loc în prezența reprezentanților oficiali ai celor 15 țări participante (directori de institute cultrale și ambasadori), a oficialităților ce reprezintă Comisia Europeană – ​Reprezentanț​a​ în România, precum și a specialiștilor în bandă desenată din România și din străinătate.

​De-a lungul celor două  săptămâni pe care publicul interesat de bandă desenată le are la dispoziție pentru a vizita expoziția (9-22 mai 2017), vor avea loc și o serie de dezbateri și ateliere pe tema valorilor sociale ilustrate prin bandă desenată. Artiști, curatori, editori, activiști sociali, din România și din străinătate, vor fi prezenți la aceste evenimente, pentru a-și prezenta lucrările și pentru a discuta cu fanii BD.

Lista participanților din străinătate îi include pe: Marek Rudowski din Polonia (desenator polonez, designer grafic, realizator de benzi desenate și jocuri), Sergey Simonov, coordonatorul proiectului internațional de bandă desenată socială RESPECT din Rusia, care a constituit și punctul de plecare în alegerea temei ediției SEBD din acest an, Claudio Stassi din Italia, autorul a numeroasec cărți publicate de edituri prestigioase din domeniu din Italia și din străinătate, Maarika Martins, artistă de bandă desenată și design grafic din Estonia, Johannes Klennel din Suedia, editorul uneia dintre cele mai importante reviste de bandă desenată nordice, „Galago”, și, de asemenea, tot din Suedia, Sara Olausson,ilustratoare și autoare de benzi. Austria propune, la ediția din acest an, întâlnirea cu echipa Blickwinkel: Valerie Bruckbög, artistă de bandă desenată, Kathrin Kaisinger și Anna Achleitner, care dezvoltă proiecte sociale în sfera benzii desenate.

Temele sociale se regăsesc ilustrate și în lucrările artiștilor români, reunite într-o expoziție – o retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială, la care participă nume importante ale BD-ului autohton: Octav Ungureanu, Maria Surducan, Adriana Oprița-Gheorghe, Dan Ungureanu, Sorina Vasilescu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Maria Stoian, Sara Olausson, Nicolae Nobilescu, Grace Pârvu, Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Vlad Forsea         

Program

Programul de vizitare a expozițiilor este zilnic între orele 12:00 și 21:00.
Accesul la evenimente este liber, cu excepția celor semnalate pentru rezervarea locurilor.

9 mai / 19:00

Vernisaj SEBD. Performance Bonnage Horreur (Austria) / muzică & live drawing

10 mai /18.30

Expoziție de lucrări ale artistului Claudio Stassi și o sesiune de live drawing @Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru 41), în prezența autorului.
10 mai / 16:00

Lansare de carte și discuție: Reprezentare și implicare socială în banda desenată: Where are you from? From Giulești și Sara & Felicia
Invitați: Alexandru Ciubotariu, Sara Olausson (Suedia), Arina Stoenescu (Suedia)

11 mai / 18:30

Masă rotundă: Reprezentarea marginalilor în banda desenată
Invitați: Mihai Grăjdeanu, Sorina Vasilescu, Marek Rudowski (Polonia), Maarika Martins (Estonia), Sara Olausson (Suedia)

12 mai / 18:30

Masă rotundă: Hărțuirea sexuală și traficul de persoane. Banda desenată în sprijinul femeilor.
Invitate: Grâce Pârvu, Georgiana Drăgan

• 13 mai / 12:00-21:00

„Hot Lagoon – Print Fair”
13 mai / 15:00-18:00

Storytelling/scenariu: Atelier pentru liceeni cu Sorina Vasilescu (14-18 ani)
*pe bază de înscriere la office [at] austriacult-bucuresti.ro

• 14 mai / 12:00-15:00

Reprezentarea sinelui/auto-ficțiune: Atelier cu Andreea Chirică
*pe bază de înscriere la office [at] austriacult-bucuresti.ro
14 mai / 16:00

„Home Alone” de Andreea Chirică – o reflecție grafică asupra depresiei, a singurătății și a vieții adulte.

• 16 mai / 18:30

Projekt Blickwinkel – Point of View (Austria): The Power of comics to Promote tolerance and Diversity
*în limba engleză

• 17 mai / 18:30

Masă rotundă: Traduceri sau cărți de artist. Un viitor pentru piața românească de bandă desenată.
Invitați: Laura Albulescu, Vlad Niculescu, Octav Avramescu. Moderator: Anamaria Pravicencu.

18 mai / 18:30
Dezbatere: Etichetarea și bullying-ul în școli

19 mai / 18:30 
Traducători de BD – Întâlnire a Asociației Române a Traducătorilor Literari – ARTLIT
Invitați: Diana Zografi, Iulia Gorzo, Anamaria Pravicencu, Cristi Neagoe. Moderator: Andra Matzal.

22 mai / 18:00
– despre Revista Galago; Banda desenată socială: Sergey Simonov despre Proiectul Respect
– Finisaj SEBD: Lansarea benzii desenate „Povestea Emei – povestea mea e și povestea ta” de Alexandru Ciubotariu & Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună.
Invitați: Alexandru Ciubotariu, Gelu Duminică

Căsătorie de plăcere, de Tahar Ben Jelloun se lansează miercuri, 10 mai

Căsătorie de plăcere, cel mai recent roman al scriitorului marocan Tahar ben Jelloun, se lansează miercuri, 10 mai, de la ora 19.00 la Ceainăria Cărturești Verona.

Invitați: Mihaela Dedeoglu, Claudiu Komartin și Horia Ghibuțiu. Moderator: Dana Ionescu, coordonatorul colecției Babel.

Scriind povestea a două generații într-un roman care are parfumul tare al mirodeniilor, Tahar ben Jelloun privește de aproape dragostea, fericirea, istoria. Mai întâi din perspectiva bărbatului, apoi din perspectiva femeii, povestea crește pe fundalul unor reforme care au să schimbe drepturile și rolul femeilor în societate pentru totdeauna.

”O carte șoc, violentă, această neliniște venită dintr-o identitate dublă, când destinul îți e scris de culoarea pielii, care duce la o poftă viscerală de a-și regăsi rădăcinile. Un roman extraordinar.“ Livre de lire

Amir, prosper negustor din Marocul anilor ’50, pleacă într-o călătorie lungă. Abia ajuns la Dakar, urmând cutuma islamică, o alege pe Nabou pentru o „căsătorie de plăcere“, dar se trezește îndrăgostit și începe o altă viață cu această a doua soție, trăită în paralel cu existența de familie… Destinele se amestecă, așa cum se amestecă albul și negrul, frumosul și urâtul, binele și răul, iubirea și ura. La fel, credințele, tabuurile, convingerile, prejudecățile.

Tahar ben Jelloun s-a născut la Fès, Maroc, pe 1 decembrie 1944. Locuiește la Paris și scrie în franceză, deși limba sa maternă este araba. După studii de filosofie la Universitatea din Rabat, în țara natală, a fost profesor de filosofie și a început să publice în reviste literare. Participant la revolta studențească împotriva violențelor comise de poliția marocană, în 1966 a fost transportat într-o tabără militară. În 1971 a debutat cu un volum de poezii, după care s-a mutat în capitala Franței și a început să scrie în cotidianul Le Monde. În 1985 a atras atenția cu romanul l’Enfant de sable, care l-a propulsat pe scena literară.

Doi ani mai târziu a câștigat Premiul Goncourt cu La nuit sacrée, devenind primul scriitor magrebian căruia i s-a acordat această distincție.

În 1996 a publicat Les raisins de la galère, roman în care reflectează asupra rasismului și asupra mentalității musulmane despre rolul femei în lume și în societate. La Gallimard a publicat mai multe cărți, printre care Partir și Le bonheur conjugal, precum și eseistică despre terorism și rasism, cum ar fi Le Terrorisme expliqué à nos enfants și Le racisme expliqué à ma fille. Este membru al Academiei Goncourt și a fost recompensat, în decursul anilor, cu numeroase premii și distincții.

Simona Antonescu povesteşte despre Hanul lui Manuc la Bucureşti

Simona Antonescu este autoarea romanului Fotograful Curţii Regale – romanul cîştigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2014, şi al Premiului de Debut al Uniunii Scriitorilor din România.

Luni, 8 mai, ora 18.30, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45), va avea loc lansarea celui mai recent roman semnat de Simona Antonescu, Hanul lui Manuc, apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, în curînd şi în ediţie digitală.

Invitate, alături de autoare: Laura Câlţea, Alina Purcaru

Moderatoare: Eli Bădică

Al treilea roman al Simonei Antonescu ne poartă cu două veacuri în urmă, în Principatele Române. De data aceasta, remitizarea istoriei nu doar însufleţeşte destine individuale, ci dă viaţă şi tensiune unor evenimente cruciale de mult arhivate. Această călătorie de şase ani în perioada războiului ruso-turc, terminat cu pierderea Basarabiei, este o autentică evadare în trecut.

Pe moşiile Ţării Româneşti, grînarul marilor imperii, sau în bătălii pe mare şi pe uscat, pe uliţele tîrgului Bucureştilor, traversate de picioare desculţe şi taine de palat, sau la Constantinopole, în serai şi catacombe, printre intrigi şi capete tăiate, istoria îşi urmează cursul.

Hanul lui Manuc, la fel ca primele romane ale Simonei Antonescu – Fotograful Curţii Regale şi Darul lui Serafim –, se situează sub aceeaşi inscripţie heraldică: Dacă nu revezi trecutul, nu vezi prezentul şi nu prevezi viitorul.

„Îţi voi arăta lucrurile, aşa cum au fost ele.

Îi voi chema pe toţi în jurul tău. Vei simţi mirosul prafului de puşcă şi vei auzi chiotele sărbătorii de Armindeni. Vei îngheţa de frig pe cîmpurile de luptă şi te vei topi de arşiţă la vremea secerişului, pe moşiile boierilor Sămărghiteni.

Te voi trimite călare pînă dincolo de serhatul Giurgiului, cu solie de taină de la Manuc. Vei gusta de-a valma plăcinte olteneşti şi sugiucuri turceşti, vei respira praful drumului ridicat de caravanele cu grîu şi-ţi vei scăpa viaţa în pivniţa culei bătrîneşti ori în apele Dunării.

Vei aşeza piatra de temelie a Hanului lui Manuc alături de meşterii braşoveni şi vei apăra apoi şantierul cu preţul vieţii, în noaptea plină de spaime şi speranţe a intrării Armatei Dunărene în Bucureşti.

În jurul tău vor dansa cadîne cu văluri de mătase şi fete din bărăganurile Ţării Româneşti, în vreme ce din depărtare va răsuna clocot de luptă.

Vei iubi.

Vei duşmăni.

Vei păcătui şi te vei ierta.

Vei ieşi din toate acestea obosit, tulburat, schimbat.

Vino cu mine!” (Simona Antonescu)

Simona Antonescu s-a născut la Galaţi în anul 1969 şi a copilărit în localitatea Ţintea (judeţul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” (actualul Colegiu Naţional „Nichita Stănescu”) din Ploieşti, a urmat cursurile Facultăţii de Chimie din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti.

A debutat în anul 2015 cu Fotograful Curţii Regale – romanul cîştigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2014, şi al Premiului de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. Romanul a devenit în scurt timp bestseller şi a fost reeditat în 2016 în colecţia „Top 10+” a Editurii Polirom. În anul 2016 Simona Antonescu a publicat la Editura Cartea Românească al doilea roman al său, Darul lui Serafim.

Serile Nautilus – scriitorul John Scalzi în dialog cu Ana Nicolau la Cărturești Verona

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul John Scalzi, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 15 mai, de la ora 19.00, la Ceainăria Cărturești Verona.

Următoarea ediţie are loc luni, 19 iunie, cu scriitorul Lev Grossman, autorul seriei Magicienii.

John Scalzi este unul din cei mai de succes scriitori de science fiction de astăzi: în 2015  a semnat un contract de 3,4 milioane de dolari semnat pentru 13 cărţi cu prestigioasa editură Tor Books. Seria Războiul bătrânilor l-a impus încă de la debut datorită temelor războiului cu specii extraterestre şi a avansului tehnologic care schimbă însăşi umanitatea.

La editura Nemira au apărut Războiul bătrânilor şi Brigăzile fantomă.

John Scalzi s-a născut pe 10 mai 1969 în California. A studiat la universitatea din Chicago, printre profesorii săi numărându-se celebrul scriitor Saul Bellow, şi a fost apoi redactor-şef al publicaţiei Chicago Maroon. A scris cronici de film şi editoriale umoristice, apoi a devenit editor la America Online şi s-a mutat la Sterling, Virginia. Din 1998 îşi dedică tot timpul literaturii.

În ianuarie 2005 a debutat cu romanul Războiul bătrânilor, care avea să fie primul din cea mai cunoscută și cea mai apreciată serie a sa, din care mai multe romane au fost nominalizate la Premiul Hugo. În 2006 a apărut volumul The Ghost Brigades, continuarea, precum si Android’s Dream. În acelaşi an autorul a fost recompensat cu John W. Campbell Award for Best New Writer. Un an mai târziu a apărut romanul The Last Colony, al treilea din serie, urmat de Zoe’s Tale în 2008. Din aceeasi serie fac parte şi volumele After the Coup (2008), The Human Division (2013) şi The End of All Things (2015). Printre alte distinctii, autorul a câştigat Premiul Hugo pentru cel mai bun roman în 2013 pentru The Red Shirts.

În 2008 a primit Premiul Hugo Award for Best Fan Writer pentru blogul său. A publicat şi nonficţiune şi a scris articole pe teme din mai multe domenii: finanţe, jocuri video, filme, astronomie, literatură. În 2010 a fost ales preşedinte al Science Fiction and Fantasy Writers of America, uniune pe care a condus-o până în 2013.

Puteţi urmări celelalte ediţii Serile Nautilus pe canalul nostru de YouTube: Ernest Cline şi Robin Hobb.

Virgil Ianțu debutează la Pandora M cu o carte pentru cei mici

Copiii spun… emoțiile sunt bune, debutul editorial al bine-cunoscutului entertainer și prezentator TV Virgil Ianțu va apărea în curând la Editura Pandora M. După cursurile de dezvoltare personală pentru cei mici – „Copiii spun… un curs ca o joacă” – și seria online „Copiii spun… cu Virgil Ianțu”, acesta pregătește prima sa carte pentru pici, în care vom afla ce putem face cu emoțiile.

„Copiii sunt inestimabili în viețile noastre. Și cel mai adesea ne confruntăm cu tot felul de probleme în comunicarea cu ei. Încrederea în sine și inteligența emoțională se consolidează de la vârste fragede și este foarte important modul în care cei mici percep relația lor nu numai cu părinții, ci și cu ceilalți. Aceasta este și miza cărții…”, spune Virgil Ianțu despre primul său volum Copiii spun… emoțiile sunt bune.

Cartea va apărea peste aproximativ o lună în colecția PanDA a Editurii Pandora M (Grupul Editorial TREI). Aceasta se adresează copiilor de 7-9 ani și își propune să-i ajute să capete încredere în sine, să se prezinte în public și să afle că emoțiile sunt bune. Cu frumoasele ilustrații ale Irinei Maria Iliescu, și beneficiind de girul unui psiholog de copii, cartea se adresează atât părinților care doresc să-i ajute pe cei mici să-și învingă timiditatea, și/sau să construiască o mai bună relație cu copii lor.

Cei mici vor afla cum se transformă frica de eșec în emoție pozitivă, cum scăpăm de vocea aceea mică și enervantă, care ne spune că n-o să reușim ceva și în special cum ne pregătim pentru a dărui celorlalți trăiri autentice, intense, pozitive. Copiii spun… emoțiile sunt bune este o poveste în care se vor regăsi toți cei care au avut de-a face la un moment dat cu teama de a sta în fața unui public mai mare sau mai mic… și l-au cucerit!

După ce a creat atelierul de dezvoltare personală Copiii spun – un curs ca o joacă, și recenta serie online de pastile de „înțelepciune copilărească” cu aproximativ același nume, acest prim volum vine natural pentru Virgil. Cele trei filoane ale proiectului Copiii spun sunt dezvoltate împreună cu Romanian Artists Agency, alături de care autorul pregătește noi proiecte pentru cei mici.

Editura Pandora M, înființată în anul 1995, se concentrează pe selecția celor mai interesanți autori și comunicarea titlurilor lor. Prin efortul ei de a impune literatura de calitate, Pandora M susține și îmbogățește oferta culturală românească. PanDA, deși este cea mai nouă dintre colecțiile Pandora M, se bucură deja de confirmarea micilor cititori, care s-au îndrăgostit de primele volume din seriile Oli, Elmer, Mog, Max și Pom Pom, de Arthur cel supărăcios, de Millie cea cocheta și de simpaticul Brotac. Selecția PanDA este diferită de celelalte colecții de pe piața editorială românească prin aceea că fiecare titlu este combinația ideală de text și ilustrație, pentru că au avut grijă să căute cei mai talentați ilustratori și cele mai frumoase texte.

Romanian Artists Agency este o agenție de talent management care reprezintă și dezvoltă proiecte speciale pentru artiști, celebrități, prezentatori TV/radio. Fie că e vorba de branded entertainment, în care oamenii de creație sunt chiar artiștii, de producții audio-video sau de servicii de comunicare pentru brand-uri, RAA este o agenție completă, care nu se dă deloc în lături când știe că unul dintre talentele sale are mult mai mult de oferit decât se vede la prima vedere.

Cele mai iubite spectacole de comedie din țară se joacă la Brașov, la “Săptămâna Comediei”

8 spectacole de teatru, dintre care 7 în premieră pentru brașoveni, se joacă la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov în perioada 14-21 mai, la “Săptămâna Comediei”, eveniment organizat de Asociația Culturală Fanzin. Festivalul, ajuns la cea de-a V-a ediție, își propune să aducă la Brașov cele mai iubite comedii de către publicul din întreaga țară.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc duminică, 14 mai cu o avanpremieră a Teatrului Sică Alexandrescu, ”Prins în plasă”, de Ray Cooney, în regia lui Cristian Ioan.

Teatrul Odeon din București aduce la Brașov spectacolul ”Svejk”, ce are la bază dramatizarea realizată de regizorul Alexandru Dabija, inspirată de cartea scrisă de Jaroslav Hašek – ”Peripețiile bravului soldat Švejk” (traducerea Jean Grosu). Pe scenă vor urca Pavel Bartoș, Cezar Antal, Ioan Batinaș, Mircea Constantinescu, Sabrina Iașchevici, Dorina Lazăr, Ruxandra Maniu, Paula Niculiță, Alexandru Papadopol, Gabriel Pintilei, Anda Saltelechi, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu, Veronica Gherasim și Dan Iosif.

Teatrul Metropolis vine la Brașov cu două piese – „Tartuffe sau Impostorul” în regia lui Victor Ioan Frunză și „Domnul Ibrahim și florile din coran”, în regia lui Chris Simion, spectacol premiat anul trecut în cadrul mai multor evenimente şi festivaluri.

Unul dintre cele mai iubite spectacole ale Teatrului Excelsior, ”The History Boys. Povești cu parfum de liceu”, va fi jucat pentru prima dată la Brașov. După un text de Alan Bennett, în regia lui Vlad Cristache, spectacolul cu, pentru și despre tineri, surprinde anarhiile vârstei, intrigile de cancelarie, și relațiile elevi-profesori.

Teatrul Mic aduce la Brașov ”Rendez-vous pe Lună” de Alexandr Galin, în regia lui Gelu Colceag, o aniversare a iubirii pierdute și regăsite, o încercare a unui bărbat pentru a intra în grațiile unei femei frumoase.

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” este reprezentat de „Micul Infern”, o comedie despre iadul conjugal, așa cum numim, cei mai mulți dintre noi, instituția matrimonială, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu, Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragoş Stemate, Daniel Badale, Fulvia Folosea.

De la Craiova, de la Teatrul Național ”Marin Sorescu”, vine „Spargerea”, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, o dramatizare după nuvela „Jaf armat” de Răzvan Petrescu, o comedie neagră condusă cu fantezie, cu Claudiu Bleonț în rol principal.

Brașovenii vor avea ocazia, timp de 8 zile, să-i vadă pe cei mai îndrăgiți actori români: Pavel Bartoş, Alexandru Papadopol, Dorina Lazăr, Adela Mărculescu, Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu, Claudiu Bleonţ, Marian Râlea, Magda Catone și mulți alții.

Biletele pentru Săptămâna comediei s-au pus în vânzare online pe www.biletebrasov.ro și la casieria Teatrului Sică Alexandrescu.

Noutate editoriala: Imortalitate constienta de Ramana Maharshi

„Adu-ti aminte de starea de somn. Ai fost constient atunci de ceva care sa se fi petrecut in somnul tau? Daca soarele sau lumea ar fi reale, nu ar trebui sa fie prezente impreuna cu tine in somn? Nu iti poti nega existenta in timpul somnului, nici nu poti nega ca ai fost fericit atunci. Totusi esti aceeasi persoana care acum vorbeste si care exprima indoieli. Acum spui ca nu esti fericit. Dar in somn ai fost fericit. Ce anume a intervenit intre timp si a dus la prabusirea fericirii din timpul somnului? Este eul. Aceasta este revenirea in starea jagrat. In somn, eul nu exista. Nasterea eului se numeste nasterea persoanei. Nu exista o alta nastere. Tot ce se naste este harazit sa moara. Anihileaza eul. Nu va mai exista teama de moarte, odata ce acesta va fi mort. Sinele persista dupa moartea eului. Aceasta este Fericirea Deplina [Beatitudine] – aceasta este imortalitate. [Convorbirea 251]”
Ramana Maharshi, Imortalitate constienta

„Sri Ramana este un adevarat fiu al pamantului Indiei. Este ingenuu si, in plus, ceva de-a dreptul fenomenal. In India, el este cel mai imaculat punct dintr-o intindere alba. In viata si invataturile lui Sri Ramana gasim tot ce India are mai pur. […]

Scopul practicii religioase orientale este acelasi ca al misticismului occidental: deplasarea centrului de gravitatie de la eu la Sine, de la om la Dumnezeu. Acest lucru inseamna ca eul dispare in Sine, iar omul, in Dumnezeu. Este evident ca Sri Ramana fie a fost mai mult sau mai putin absorbit de Sine, fie cel putin s-a straduit toata viata sa isi stinga eul in acesta.”

C.G. Jung, in introducerea volumului, Drumul spre Sine, de Heinrich Zimmer

Ramana Maharshi (1879-1950), s-a nascut in oraselul Tiruchuzhi, din provincia Tamil Nadu. Dupa moartea tatalui sau, cand abia implinise doisprezece ani, se muta la Madurai. In 1896 are loc marea sa experienta transformatoare – trecerea prin moarte, urmata de realizare Sinelui. Isi paraseste caminul si familia si se indreapta spre Arunachala. Se stabileste in pestera Virupaksha unde va locui vreme indelungata. Aici i se vor alatura primii discipoli carora le va impartasi invatatura sub forma unor raspunsuri la chestiuni pe teme spirituale. Acestea se vor regasi in opusculele Vichara Sangraham (Introspecţia) si Nan Yar? (Cine sunt eu?), care pot fi considerate primele sale lucrari.

De asemenea, Ramana Maharshi compune diferite imnuri inchinate Arunachalei, stranse ulterior intr-o culegere foarte pretuita de devotii sai. Despre aceste carti, Ramana va spune: „Toate poeziile mele s‑au înfiripat la dorinta unuia sau a altuia, in legatura cu cate un eveniment concret. Chiar si Patruzeci de versuri despre Realitate, cea atat de tradusa si comentata, nu a fost gandita ca o carte, ci consta din versuri concepute in diverse perioade. Singurele poeme ivite spontan, obligandu‑ma, as putea spune, sa le notez, fara ca nimeni sa mi‑o ceară, sunt Unsprezece stante in cinstea lui Sri Arunachala si Opt stante catre Sri Arunachala.”

In 1922, mama sa, Alagammal, moare, fiind ingropata la poalele muntelui Arunachala. Incepand cu acelasi an, Maharshi intemeiaza Sri Ramanashram, asezamant ce se va extinde in anii urmatori ca urmare a cresterii numarului de devoti. Printre cartile „scrise” in aceasta perioada mentionam: Upadesa Saram (Esenta invataturii), Upadesa Manjari (Sfaturi spirituale), precum si numeroase comentarii la lucrari vedantine. Pana la moartea sa, petrecuta in 1950, Ramana va impartasi invatatura sa eliberatoare miilor de discipoli si de pelerini sositi din toate colturile Indiei si din Occident.

Articole similare

Întâlnire cu scriitorul Francisc Baja, mâine la Librăria Humanitas Kretzulescu

Jovi Ene

O noua saptamana de filme TIFF incepe la Uranus 144 cu Marioneta in regia lui Roman Polanski

Jovi Ene

Nemira și Nemi la Bookfest 2019 – noutăți editoriale și scriitori invitați

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult