Stiri

Editura Polirom a publicat cel de-al IV-lea volum al seriei Samuel Beckett

Considerat drept unul dintre cei mai profunzi si originali scriitori ai secolului XX, Samuel Beckett este laureatul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1969. Excelind in egala masura in arta romanului, in dramaturgie si in nuvelistica, a publicat de-a lungul vietii numeroase volume de povestiri, piese de teatru si romane care s-au bucurat de o larga apreciere din partea criticii si a publicului cititor.
„Confuzia nu este inventia mea. Nu putem asculta mai mult de cinci minute o conversatie fara sa devenim constienti de confuzie. Exista peste tot in jurul nostru si singura noastra sansa acum este s-o acceptam. Singura sansa la reinnoire este sa deschidem ochii si sa vedem haosul. Nu e un haos pe care sa-l poti intelege.” (Samuel Beckett)

Cel de-al patrulea volum din Seria de autor „Samuel Beckett”, aparut in traducerea din limba franceza a Gabrielei si a lui Constantin Abaluta, a sosit de curind din tipografie. Cartea apare la numai o luna de lansarea celui de-al treilea volum al seriei dedicate de Editura Polirom laureatului Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1969, unul dintre cei mai profunzi si originali scriitori ai secolului XX.

Volumul Opere 4 reuneste romanele Cum e (1961) si Mercier si Camier (1970), considerate a fi doua dintre cele mai subtile experimente stilistice beckettiene. Avind in centru cupluri de personaje complementare care le prefigureaza pe acelea din piesele sale de teatru si folosind procedee specifice dramaturgiei, fiecare dintre cele doua romane exploreaza o dimensiune distincta a voiajului: timpul sau spatiul. Daca in Cum e naratorul, care se tiraste prin noroi spre dublul sau existential, acorda o importanta esentiala timpului, trezindu-ne constiinta nemarginirii, eternitatii si inexorabilitatii sale, in Mercier si Camier cele doua personaje cutreiera un loc fara identitate, un spatiu labirintic, pluvios si inselator, in cautarea unui „altundeva“ care se destrama de indata ce este atins. Proza fragmentata si limbajul minimalist al celor doua romane anunta deja marile capodopere teatrale beckettiene.

„Beckett a devenit, de fapt, mut, adincit in meditatie, progresind de la frazele englezesti, splendid construite, la cele frantuzesti tot mai succinte, pina la proza lipsita de sintaxa si punctuatie din Cum e si, in ultima instanta, la eliminarea cuvintelor, la pantomime. S-ar putea extrapola un parcurs teoretic al lui Beckett: limbajul, la urma urmei, este tacere la fel de mult ca si sunet, iar pantomima nu-i nimic altceva decit comunicare… doar ca prin limbajul actiunii. Dar limbajul actiunii isi trage expresivitatea din repaus ca si din miscare. Pentru Beckett, sa inceteze cu totul sa creeze ar fi ceva cit se poate de plin de sens: incununarea operei sale, ultimul sau cuvint.” (John Barth)

„Desi impregnat de futilitatea si perspectiva sumbra tipic beckettiene,
Mercier si Camier are intr-adevar un aer de sarba-toare; un sentiment de cosmar tocmai risipit pluteste deasupra orasului, iar eroii sai, in ratacirea lor fara tinta, par sa exploreze sovaitor o noua libertate, asa cum autorul exploreaza un nou limbaj.” (John Updike)

Samuel Beckett (1906-1989) este unul dintre cei mai profunzi si mai originali scriitori ai secolului XX.
S-a nascut in Irlanda, intr-o familie protestanta din clasa de mijloc. A studiat franceza si italiana la Trinity College si a predat o scurta perioada la Campbell College din Belfast si la Scoala Normala Superioara din Paris, unde s-a stabilit definitiv in 1937.
Poet, dramaturg, nuvelist, critic si traducator, reprezentant de marca al literaturii absurdului, Beckett a ilustrat in operele sale lipsa de sens a existentei, dezintegrarea valorilor traditionale si alienarea individului. A publicat numeroase volume de poezii, povestiri, piese de teatru, romane si eseuri critice, dintre care amintim: Eleutheria (1947), Asteptindu-l pe Godot (1949), Sfirsit de partida (1957), Murphy (1938), Molloy (1951), Malone murind (1952), Cum e (1960), Watt (1968), Mercier si Camier (1970). In 1969 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatura.
In Seria de autor „Samuel Beckett”, la Editura Polirom au aparut volumele Opere I. Integrala prozei scurte si Opere III. Molloy. Malone murind. Nenumitul.

Articole similare

TRIP TALKS #10: Cuplu calator | 3 luni, la pas, in Romania si urmeaza Asia, cu Pato si Claudia

Jovi Ene

Fragment: ”Freud Museum”, de Ioana Scoruş

Jovi Ene

Sarbatori fericite de la Polirom!

Jovi Ene

2 comments

Monica Tarţa 19 ianuarie 2012 at 13:22

Cât de mult îmi place omul ăsta! Foarte bucuroasă de veste 🙂

Reply
Jovi 20 ianuarie 2012 at 14:02

Si noi, iti dai seama 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult