Editorial Recomandat

Preambul la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est 2013

animest-2013Într-un cadru restrâns, pe 23 Septembrie 2013 la The Hub, miracolul animației s-a arătat din nou. De data aceasta, creatorul spotului este nimeni altul decât Radu Muntean (Furia – 2002, Boogie – 2008 și Marți, dupa Crăciun – 2010). Pentru al 6-lea an consecutiv, agenția Ogilvy semnează campania de promovare a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, păstrând formula de anul trecut, Join the Miracle of Animation!, cât și eroul principal.

În perioada 4-13 octombrie sunteți așteptați la Anim’est, cel mai mare festival de animație din București și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa, care se remarcă atât prin selecția de filme, evenimente și invitați, cât și prin spoturile sale de promovare, mereu îndrăznețe și amuzante. Locațiile în care vor fi vizionate filmele sunt cinematografele Patria, Studio și Elvira Popescu și în Club Control.

Celor şase secţiuni competitive ale festivalului (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip & advertising, balkanimation – deschisă filmelor din Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, FIRO Macedonia, Grecia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia) şi secţiunii Animash (ex-Mozaic) (rezervate proiecţiilor cu cele mai noi şi mai hot filme de animaţie ale momentului, premiate la festivalurile de film importante din lume) li se adaugă în fiecare an secţiuni speciale, dedicate celor mai importante industrii de film naţionale din Europa şi din lume, celor mai importante şcoli de film de animaţie, unor studiouri care au realizat filme multi-premiate la festivaluri internaţionale de film, unor festivaluri de profil importante din Europa, precum şi unor animatori consacraţi.

Animash

În fiecare an,  secțiunea Animash aduce în fața publicului o selecție de lung și scurtmetraje premiate prin festivaluri de pe tot globul. Pe lângă cele 6 lungmetraje, secțiunea din 2013 oferă și 37 de scurtmetraje pe care spectatorii le pot vota, iar câştigătorul va primi Premiul Publicului, oferit de Sony.

Animash începe în forţă încă din seara de deschidere, cu animația franco-belgiană Ernest et Célestine, în regia lui Stéphane Aubier, Vincent Patar și Benjamin Renner, proiectată vineri, 4 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Patria, în prezenţa co-producătorului Jean-Paul Commin, o poveste în culori pastel a prieteniei insolite dintre o șoricică de la orfelinat și un urs inadaptat, premiată cu César-ul pentru Cel mai bun film de animație în 2013.

Un must-see este cu siguranță Frankenweenie, cel mai nou film al lui Tim Burton, pentru prima dată pe ecranele din România. O parodie şi în acelaşi timp un tribut la horror-ul clasic din 1931 realizat după romanul lui Mary Shelley, cu un caracter design specific lui Burton, filmul este un remake stop-motion 3D al scurtmetrajului cu acelaşi nume realizat de regizor în 1984, în care tânărul Victor încearcă să-şi readucă la viaţă căţelul Sparky după ce învaţă la şcoală despre impulsurile electrice din muşchi. Cu Winona Ryder, Catherine O’Hara şi Martin Short în distribuţie, filmul a fost nominalizat anul trecut atât la Oscar, cât şi la Premiile BAFTA.

Ari Folman, cunoscut pentru Waltz with Bashir, și-a lansat anul acesta la Cannes, în deschiderea Quinzaine des Réalisateurs, cel mai nou film, The Congress, o distopie anti-Hollywood şi o critică la adresa obsesiei pentru tinereţe bazată pe romanul Futurological Congress al lui Stanisław Lem. Animația include și secvențe live-action, cu nume ca Robin Wright, Paul Giamatti sau Harvey Keitel.

Approved for Adoption / Couleur de peau: miel (r. Laurent Boileau, Jung ) urmărește povestea orfanului coreean adoptat de o familie belgiană, de la copilăria din orfelinat, la timpul petrecut în Belgia cu familia adoptivă, până la întoarcerea la Seul la maturitate, cu un melanj de animație 2D și 3D și imagini de arhivă. Filmul a primit numeroase distincții, precum Marele Premiu și Premiul Publicului la Zagreb 2013 sau Premiul publicului și Premiul Unicef pentru scenariu la Annecy în 2012.

Din selecția Annecy 2013 vine la București Afterschool Midnighters de Hitoshi Takekiyo, o orgie vizuală generată pe computer nerecomandată minorilor, în care un schelet și un model anatomic uman se trezesc la viață, alături de câțiva iepurași mafioți.

Selecția de scurtmetraje

De neratat este și selecția de scurtmetraje a festivalului: Preti / Priests, o blasfemie animată a italianului Astutillo Smeriglia, care urmăreşte prietenia a doi tineri preoţi uşor homofobi, abia ieşiţi de pe băncile seminarului, Der Notfall / Deja-moo, un coșmar suprarealist-kafkian în regia lui Stefan Müller, în care o vacă nebună, o mamă isterică și o ambulanță strică sâmbăta idilică a protagonistului.

Hollow Land atinge problema imigranților care își caută locul pe alte meleaguri, urmărind un cuplu care ajunge pe un tărâm utopic al promisiunilor. Animația lui Michelle și Uri Kranot, care combină animaţia stop-motion cu păpuşi cu 2D-ul pe computer, a fost proiectată și la Annecy, în afara competiţiei. Din Franţa vine deliciosul 5 mètres 80 de Nicolas Deveaux, un 3D absurd despre girafe care fac sărituri în piscină, produs de Orange.

Invitat special

În fiecare an, Anim’est aduce în fața spectatorilor o serie de invitați speciali, animatori sau producători ai unor animații celebre. Invitatul de anul acesta este Michel Ocelot, celebrul regizor, animator și graphic designer francez ce va fi prezent la București în perioada 10-13 octombrie, toate cele șase lungmetraje ale sale precum și o selecție de 8 scurtmetraje urmând a fi proiectate.

Regizorul ajunge în atenția publicului cu Kirikou et la Sorcièr/ Kirikou şi vrăjitoarea, primul lungmetraj din carieră, distins cu Premiul pentru cea mai bună animație la Annecy în 1999 și Cel mai bun lungmetraj animat la Premiile britanice din 2002. Ocelot nu renunță niciodată la lumea fantastică. Prințese medievale, zâne, vrăjitoare, filmele lui Ocelot trimit spectatorii în călătorii pe tărâmuri magice, oferindu-le povești pline de imaginație.

Studioul invitat

Unul dintre cele mai renumite studiouri din lume vine la Anim’est 2013. Ce au în comun Chicken Run, The Curse of the Were-Rabbit, Flushed Away, Shaun the Sheep? S-au bucurat de un imens succes în rândul publicului și sunt toate create de studioul Aardman. Pe lângă filme, studioul produce în fiecare an în jur de 75 de reclame comerciale, utilizând o varietate de tehnici de animație.

Având 10 nominalizări și patru distincții la Oscar, Aardman a fost creat în 1972 de Peter Lord și David Sproxton, ca un proiect cu buget redus, din dorința celor doi animatori de a produce un film animat. Publicul se va bucura de o zi cu totul specială dedicată studioului, duminică, 6 octombrie, la Cinema Patria,  între orele 12.30-00.00. Vor putea fi vizionate scurtmetraje din primii ani ai studioului, dar și din perioada în care Aardman devenise un nume important în lumea animației. Celebrii Wallace and Gromit nu puteau lipsi din retrospectivă, aventurile lor vor putea fi urmărite în A grand day out, The Wrong Trousers, A Close Shave, A Matter of Loaf and Death și The Curse of the Were Rabbit.

Festivalul invitat

Festivalul invitat al ediției de anul acesta este din Olanda – KLIK! Amsterdam Animation Festival. Festivalul fondat în 2007 este organizat de fundația KLIK!, dedicată recunoașterii filmului de animație ca formă de artă de sine stătătoare și dezvoltării sale în Olanda. Un bloc de scurtmetraje din festival, selectate de co-directoarele festivalului, Yvonne van Ulden și Lesley van der Woude, va fi proiectat la Anim’est 2013.

Colaborarea dintre Pixar și Anim est continuă și anul acesta când publicul se va bucura de prezența lui Alex Woo (Ratatouille, WALL-E și Cars 2), story artist la Pixar, care va povesti despre cele mai de succes titluri realizate de studio vineri, 11 Octombrie, de la ora 18 3, la Cinema Patria.

Festivalul de anul acesta are în program și câteva noutăți, precum Animusic Night, proiecții de clipuri publicitare și videoclipuri joi, 10 Octombrie în Club Control. Seara continuă cu un concert și o lansare de album marca Toulouse Lautrec.

Veți avea parte și de senzații tari în cadrul a două evenimente nocturne, The Night of the Trash Bin Treasures, un program de filme ciudate sau nepotrivite, selecționate de curatorul și colecționarul Michael Helmerhorst, și Creepy Animation Night, ce vă va prezenta cele mai stranii și înfricoșătoare animații.

Anim’est își încheie oficial cea de-a opta ediție în seara de 12 octombrie cu premiera în România a filmului Cloudy with a Chance of Meatballs 2/Stă să plouă cu chiftele 2, sequel-ul animației de succes din 2009.

Și dacă nu sunteți încă convinși, nu mai rămâne decât să vă amuzați cu spotul Anim’est 2013:

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=nLmxZg0dg-g’]

Articole similare

Top 5 animații din cadrul BSFF care merită vizionate

Irina Vasile

”Am fost mereu o mare cititoare” (María Dueñas, FILIT 2019)

Jovi Ene

Les Films de Cannes à Bucarest 2019 – Conferința de presă

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult