Editorial Recomandat

Filme, carţi şi câteodată fotbal: 12 iunie 2012

Rezultate 11 iunie:

Franta-Anglia 1-1
Pronosticuri corecte: Alartes, Jules, Mihaela M.

Ucraina-Suedia 2-1
Pronosticuri corecte: —

Meciul zilei: Grecia-Cehia. Pilula culturala: Mihaela St.

De fapt nu am sa scriu despre Cehia, ci am sa scriu despre orasul Praga care fascineaza pentru ca este de o complexitate diversa si uimitoare. Pentru a exemplifica aceasta complexitate diversa, as aminti de armonizarea stilurilor rococo, baroc, gotic, secesionism regasite in cartierele istorice ale orasului: Mala Strana (Oraseselul), Stare Mesto si Nove Mesto (Orasul Vechi si Nou) si Josefov (cartierul evreiesc) toate dominate de Hrad. De fapt, ai senzatia ca distingi piesele unui mozaic, fiecare stralucind cu o splendoare particulara. Dar ispititoare sunt si podurile ce se multiplica peste apele albastre ale raului Vltava. Cel mai renumit este Podul Carol strajuit de 30 de statui ale sfintilor din istoria Cehiei.

Dar frumusetea orasului nu consta numai in diversitatea arhitecturii sale, Praga e plina de bucuria de a trai, un loc in care pana si cea mai simpla placere poate fi explorata pana la capat. Printre aceste placeri se numara si berea pe care o poti servi alaturi de prieteni intr-o “pivnice”, dar si placerea de a asculta muzica live de foarte buna calitate in cluburi.  Aici se cântă o gamă largă de muzică de la jazz la blues şi soul. Eu am fost la U malého glena si chiar dacă scena este foarte mică, merită văzut un spectacol aici pentru mix-ul electric de Latin jazz, bebop şi blues. Acest club în stil Irish-pub găzduieşte o gamă largă de formaţii locale de jazz şi blues.

Iata si un fragment muzical:

Si daca tot am vorbit despre muzica si pentru ca azi meciul de fotbal este intre Cehia si Grecia, eu cred ca este potrivit sa ne amintim despre filmul „Zorba Grecul” si despre sirtaki:

Pronosticuri meciuri 12 iunie 2012. Grecia-Cehia

Jovi: 0-1
Eddie: 0-3
Dan: 1-1
Marian: 0-1
Mihaela St.: 1-1
Iulian: 0-3
Alartes: 0-2
Mike: 1-3
Codrut: 2-1
Jules: 0-2
Costi: 0-0
Mihaela M.: 0-1
Polonia-Rusia
Jovi: 2-2
Eddie: 1-0
Dan: 1-1
Marian: 1-3
Mihaela St.: 2-2
Iulian: 2-1
Alartes: 1-1
Mike: 1-1
Codrut: 2-2
Jules: 1-3
Costi: 0-1
Mihaela M.: 1-2
Clasament intermediar

1-4. Mihaela St., Eddie, Marian, Codrut – 10 pct.
5-7. Mihaela M., Jules, Alartes – 5 pct.
8-12. Mike, Jovi, Costi, Iulian, Dan – 0 pct.

Parteneri concurs: Editura Polirom şi Books-Express.ro.

Premiu Editura Polirom: Norman Manea-Cartea fiului. Publicata initial in 1976, Cartea fiului face parte din ciclul „variantelor la un autoportret”, alaturi de Captivi. Intr-un text dens, Norman Manea vorbeste despre viata pictorului renascentist Piero di Cosimo si despre viata Siei Strihan – incarnare a imaginii Simonettei Vespucci pictate de acesta, dar si despre lupta ilegala, totul pe fundalul unei epoci reconstituite cu mare fidelitate. Un text in care, dincolo de obsesiile legate de moarte, de spaime si de gesturile pline de curaj, de suferinta si bucurie, principala preocupare a personajelor este sa supravietuiasca si sa-si mentina moralitatea, in ciuda banalitatii si a rutinei existentei.

Cartea fiului ne sileste sa recunoastem in scris o reala originalitate care, ca de obicei, pare altfel pentru ca seamana doar cu ea insasi. O sensibilitate exceptionala, nestapinit avida, cuprinzind realitatea care, cu mare unghi de refractie, este prinsa si fixata in imaginea ei artistica, deci transfigurata… Un real involburat, mereu nou chiar cind e acelasi, un real fluid transmis cu forta.” (Paul Georgescu)

Va precizam ca oricine poate comenta la articolele noastre, iar cel care va ghici cele mai multe rezultate în comentariile înaintea jocurilor va primi un pachet de cărţi-surpriză din partea Filme-carti.ro.

Articole similare

Boicot, a boicota

Codrut

Nou la Humanitas Fiction. Fragment din Francesc Miralles, ”Biblioteca de pe Lună”

Jovi Ene

Top 10 cele mai bune filme văzute în 2016

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult