Editorial Recomandat

O istorie a pseudonimelor literare [infografic]

woman_hiding_behind_bookPasionații de literatură, cei care au făcut ceva filologie la viața lor sau cititorii obișnuiți știu că, din diferite motive, unii scriitori au preferat sau preferă ca numele lor adevărate să nu apară pe coperta cărților publicate, acestora luându-le locul un pseudonim.

După cum vom vedea și din acest infografic, scriitori celebri au folosit asemenea forme de ascundere a numelui real, fie că vorbim despre Charlotte Bronte sau de George Orwell, de Stephen King sau, mai recent, de J.K. Rowling. De altfel, unii scriitori sunt cunoscuți mai mult prin pseudonimul lor decât prin numele adevărat.

Motivele, cum am spus, sunt foarte diferite, dar o concluzie este importantă, pe care o relevează și acest infografic: pseudonimele au fost o unealtă importantă pentru scriitori, permițându-le stilourilor lor să scrie ceea ce gura nu putea să spună liber.

Istoria pseudonimelor literare începe cu Daniel Foe (nu Defoe, tot un pen name), care și-a luat pseudonimul de… Robinson Crusoe și continuă cu scriitori celebri cunoscuți pe baza pseudonimului: Voltaire, Stendhal, George Sand sau Lewis Carroll. Pe ceilalți (și motivele lor), vă las să îi descoperiți mai jos:

Printerinks-WhodunitSursa: ElectricLiterature.com.

Articole similare

Focus Enescu 2019: Rolando Villazon a cucerit Ateneul

Dan Romascanu

Cărțile interzise de-a lungul istoriei [infografic]

Jovi Ene

Italieni in Gulag

Codrut

1 comment

Daniel N 22 august 2015 at 13:25

Foarte interesant infograficul. Chiar nu ştiam de ce unii autori au recurs la pseudonim.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult