Editorial

O altă perspectivă asupra maternității timpurii: Foreplay

Regizor: Ozana Nicolau

World Vision România și MSD România, prin intermediul programului MSD for Mothers, Mamă pentru Viață. Viață pentru mame, au organizat Foreplay, proiect trans-media despre maternitatea timpurie, spectacol de teatru și documentar-web, în data de 4 aprilie, la Teatrul Național București, Sala Mică. Proiectul Mamă pentru Viață. Viață pentru mame își propune să dezvolte și să implementeze un model integrat de servicii de îngrijire maternală și de planificare familială, care vizează femeile fertile vulnerabile din România rurală, susținând eforturile guvernamentale pentru îmbunătățirea asistenței medicale materne menționate în Strategia Națională de Sănătate.

Deschizând dialogul prin artă, Foreplay aduce în prim-plan condiția vulnerabilă a mamelor adolescente într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiția maternității, iar pe de altă parte, stigmatizează condiția mamelor minore. Construită ca un spectacol documentar, cu momente de dezbatere și interacțiune cu publicul, piesa scoate din tăcere mărturiile poveștilor de viață ale unor categorii stigmatizate social: mamele adolescente.

Cu un copil născut de o mamă mică nu ține nimeni, nici măcar mama. Să fii mamă e cel mai frumos lucru din lume, dar doar dacă ai peste 18 ani și doar dacă ești căsătorită cu cine trebuie. Iată imaginea unui copil-stigmat, care devine părinte în modul fast-forward, și impactul societății care condamnă, neînțelegând dramele din viața acestor adolescente. Foreplay pune în lumină tăcerea cu care se luptă aceste tinere „aruncate” prea devreme în jocul vieții oamenilor mari; condamnate, neînțelese și fără un ajutor, se pot confrunta cu probleme precum traume psihice, pierderea legăturii cu partenerul sau familia, renunțarea la studii. Lipsa unor programe susținute de informare și educație, sărăcia, abandonul copiilor nedoriți, abandonul școlar, conștientizarea riscurilor la care adolescenții se supun dacă nu utilizează metode contraceptive reprezintă probleme pe care societatea le întâmpină.

Foreplay este o piesă de teatru-document în jurul căreia gravitează întrebări care vizează atât ipostaza morală, cât și cea socială a individului, schițând tacit un semn de întrebare la adresa imaginii societății lui „trebuie” și totodată probleme cu care se confruntă aceasta. Acest eveniment are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a problemelor reale ale societății în ceea ce privește maternitatea timpurie, informarea adolescenților despre riscurile neutilizării metodelor contraceptive, creșterea aportului factorului educațional, precum și reducerea barierelor în accesarea serviciilor medicale de către mamele minore.

După spectacol, a avut loc o dezbatere moderată de Paula Rusu, jurnalist și reprezentant al unei organizații nonprofit din România, la care au participat dr. Diana-Loreta Păun, medic primar endocrinolog și consilier de stat al Administrației Prezidențiale, Lidia Onofrei, director în cadrul Ministerului Sănătății, Mariana Gâju, președintele Ligii Femeilor Primari ai Comunelor din România, Isabela Popa, ANPDC, Adina Păun și Irina Popescu, reprezentante ale Asociației Moașelor din România, exprimându-și opinii referitoare la problemele existente pe această temă și strategii în vederea prevenirii acestora.

Articole similare

Teatru: Jurnalul lui Adam și al Evei

Delia Marc

„Tango, Monsieur?” revine in Bucuresti

Jovi Ene

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult