Editorial Recomandat

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti BIFF 2014

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti 2014A zecea ediție a Festivalului Internațional de Film București se anunță una plină de surprize, ediție de care bucureștenii se vor bucura din plin începând cu 26 Martie și până pe 2 Aprilie, când se va anunța câștigătorul festivalului. Pe lângă secțiunile tradiționale Panorama și Competiție festivalul inaugurează și secțiuni speciale precum Focus (Chile) și Venice Days. În premieră în acest an, publicul va avea ocazia să urmărească 3 filme de renume în cadrul secțiunii Venice Days: Viață frumoasă / Belle Vie, debut în lungmetraj pentru Jean Denizot; Bethleem, primul film regizat de Yuval Adler, laureat cu 7 premii (din 13 nominalizări) la Premiile Academiei de Film din Israel, și C.R.A.Z.Y, atât de apropiat dublu-oscarizatului Dallas Buyers Club.

Festivalul pare să urmărească, să recunoască și să celebreze evenimentele recente și nu numai, din lumea cinematografiei, dedicând câteva ore din agenda acestuia fie lui Peter O’Toole în memoria căruia va fi difuzat nemuritorul Lawrence of Arabia (1962, regia David Lean), cîștigător a șapte premii Oscar, fie lui Philip Seymour Hoffman, cel care ne-a părăsit mult prea curând.  Celebrul Magnolia (1999, regia Paul Thomas Anderson), câștigător al Ursului de Aur la Berlin va fi proiectat, in memoriam, într-o copie restaurată digital.

Stop Making Sense, filmul-concert Talking Heads regizat de Jonathan Demme și de la a cărui premieră se împlinesc în 2014 30 de ani va fi difuzat într-o proiecție specială la Club Control. La acest eveniment intrarea va fi liberă. Iar Premiu de Excelență este acordat lui Dan Nuțu, în cinstea căruia festivalul va proiecta Rătăcire (regia Alexandru Tatos), film de la a cărui premieră s-au împlinit anul trecut 35 de ani.

În deschiderea festivalul va fi proiectat filmul La grande bellezza în regia lui Paolo Sorrentino, filmul care a câștigat o statuetă Oscar pentru cel mai bun film străin anul acesta și care sperăm că va deschide calea spre frumusețea și mirajul a 8 zile de cinematografie de calitate.

la-grande-bellezza

Juriul trebuie să desemneze și un câștigător ce va fi ales dintr-un număr record de nouă filme, dintre care patru debuturi (toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută și nu vor fi distribuite ulterior în cinematografele din România): 52 Tuesdays / 52 de marți (regia Sophie Hyde), Murdărie / Filth (regia Jon S. Baird), In Bloom (regia Nana Ekvtimishvili, Simon Groß), The Selfish Giant / Uriașul cel egoist (regia Clio Barnard), Short Term 12 (regia Destin Cretton), The Strange Little Cat / O pisică ciudată (regia Ramon Zürcher), Stories We Tell / Poveștile noastre (regia Sarah Polley), Upstream Color (regia Shane Carruth) și Violet (regia Bas Devos). Toate filmele au fost premiate la diverse festivaluri internaționale și cu siguranță ne vor face martorii unor trăiri dintre cele mai bizare și emoționante. O plăcere personală va fi să-l urmăresc pe James McAvoy într-un rol ce cred că va fi demonstrativ pentru calitățile lui actoricești.

În fața acestei oferte nu cred că rămâne decât să ne eliberăm agenda pentru o săptămână de neuitat și să ne întâlnim la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea, Sala Elvira Popescu sau Institutul Cervantes, locuri în care publicul bucureștean va beneficia de nenumărate surprize, unele dintre ele necunoscute chiar și cinefililor de peste hotare.

Articole similare

Rugă pentru Kateřina Horovitzová, de Arnošt Lustig

Andreea Andrusca

Fragment în avanpremieră: ”Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile”, de Codrin Liviu Cuţitaru

Jovi Ene

Eveniment: Discuție despre „În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție?”, de Alina Mungiu-Pippidi

Iulia Dromereschi

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult