Editorial Recomandat

Bullets Over Lipscani (Popa Soare)

Impresii de la spectacol

Duminica 5 februarie 2012 la ora 20.00, in ciuda avertismentelor care pe pe posturile noastre de televiziune anuntau “apocalipsa” – e drept ca fara foc si pucioasa, ci cu “frozen rain” – am luat drumul la picior ca sa vad spectacolul “Bullets over Lipscani”, de fapt “over Popa Soare”. Si ca mine, usurel si fara peripetii nedorite, admirand pe drum frumusetea crengilor de copaci si a conurilor de brad poleite feeric cu argintiul de gheata al ploii inghetate, au venit multi alti spectatori fideli ai teatrului HAI.

 

Un spectacol inspirat 🙂 de Woody Allen, in regia lui Eugen Gyemant, scenografia Iza Tartan, care i-a avut in distributie pe Smaranda Caragea, Catalin Bablic si Dan Radulescu.

 

Pentru mine volumul de povestiri “Apararea invoca nebunia” (The Insanity Defense -2007) aparut la Editura Humanitas, Bucuresti, 2010 in Traducere din limba engleza a Ruxandrei Ana a reprezentat o delectare, continuata de acest spectacol.

Un spectacol care a prelucrat inteligent si cu umor autohton, dar si cu un “frame a la “ Dashiell Hammett/Humphrey Bogart , teme precum cea din povestirea „Domnul Mare si Tare” – o halucinanta cautare  a lui „Dumnezeu…Creatorul, Principiul Intemeietor, Cauza Primordiala a Lucrurilor, Atotcuprinzatorul”,  unde „cel care il cauta pe Dumnezeu” porneste de la inteleptii rabini, ajunge la Papa, trece prin curentele filozofice, intr-o avalansa fin-spumoasa de replici naucitoare, nelipsind nici “masterate”, “doctorate”, intelectuali, “Moartea cu coasa”,  “Mortal Kombat”, “Istoria literaturii romane de la  origini pana in prezent” a lui George Calinescu, Jean-Paul Sartre. Patapievici, Herta Muller. etc, etc, etc si…. culminand cu “Libraria Carturesti” strecurata atat de ingenios si de ilar! De acum inainte, de cate ori voi intra la Carturesti, voi cauta sa depistez acel ceainic pe care apasand, un perete de carti va aluneca in laturi si…. si…. nu va devoalez surpriza :).

Trei actori tineri care sub mana unui la fel de tanar regizor reusesc un recital memorabil, plin de prospetime, talent si ingeniozitate scenica.

Cum mai spuneam si cu alte ocazii: sa stam cu ochii pe ei, multumiti ca exista, ca sunt devotati scenei pe care evolutia lor o innobileaza (oriunde ar fi aceasta scena, cat de mica, cat de modesta) si ca duc mai departe traditia de calitate a teatrului romanesc.

Va ofer cateva fotografii realizate de colega Mihaela la acest spectacol si va propun din nou clipul realizat de Hotnews.

Articole similare

Vizitatorul, de Tudor Alexander

Delia Marc

Romeo şi Julieta

Delia Marc

Avanpremieră editorială: ”Lumea ca literatură. Amintiri”, de Ioan Groșan

Jovi Ene

1 comment

Bianca Dobrescu 11 februarie 2012 at 18:22

🙂

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult