Editorial Recomandat

15 filme iraniene și stelele lui Roger Ebert

rogerebert-736078După cum unii dintre voi cunoașteți, am fost admiratori și cititori ai cronicilor lui Roger Ebert. Părerea lui conta și contează încă atunci când să căutăm o cronică pertinentă a unui film pe care el l-a văzut. Pentru colegul meu, Dan, Roger Ebert era criticul preferat, iar pentru mine singurul critic non-român pe care îl citeam (nu am timp nici acum să citesc toate recenziile colegilor mei români, cu atât mai puțin a celor străini).

Nu a trecut mult timp de la moartea sa, dar au apărut deja colecții ale celor mai bune recenzii, pe diferite categorii (gen de film, țara de unde provine filmul, deceniul în care filmul a avut premiera). De altfel, nu este un lucru nou, aceste clasamente existau încă de pe vremea când Ebert era în viață.

Nici infograficul ce urmează nu schimbă tiparul: având în centru stelele pe care le-a acordat marele critic de film american, aflăm cele mai interesante 15 filme iraniene (ne sunt prezentate numele filmului și al regizorului, câte stele a primit de la Ebert și ce importante premii internaționale a primit filmul).

Din ceea ce vedem, doar trei filme au primit patru stele: A Separation, Children of Heaven și Turtles Can Fly.

Pe Filme-carti.ro a mai apărut recenzie și la Kandahar.

Care este filmul iranian preferat de către dvs.?

iranian-cinema-reviews-by-roger-eberten-ver_5235b5a8c3582

Sursa: Visual.ly.

Articole similare

Top 5 cărți despre mame și fiice

Carmen Florea

Top 5 filme văzute pe Netflix în aprilie 2019

Jovi Ene

10 sfaturi pentru a-i face pe copii să citească în vacanța de vară

Jovi Ene

5 comments

Aniela A 6 octombrie 2013 at 12:44

Taste of Cherry merita mult mai mult decat 1 stea.

Reply
gadjodillo 6 octombrie 2013 at 12:49

cred că depinde de gusturi. şi pentru mine gustul cireşelor a fost un film important. dar noi nu sîntem toată lumea 🙂

Reply
Jovi 6 octombrie 2013 at 18:26

Da, așa este, depinde de gusturi, deși gusturile lui Ebert sunt recunoscute în lumea criticii de film…
O să îl văd și eu și revin cu impresii 🙂

Reply
Anca 6 octombrie 2013 at 12:55

Dintre cele 15, am văzut Turtles Can Fly, Children of Heaven, Baran, The color of Paradise și A separation. Toate mi-au plăcut, dar de asemenea mi-a plăcut mult și The Stoning of Soraya M.
Am văzut de curând, nu iranian, Wadjda, dublat în franceză. Superb film, iar povestea din spatele filmărilor, cum regizoarea a stat într-o dubiță deoarece nu-i era permis să lucreze în public cu bărbați, de asemenea uimitoare.

Reply
Jovi 6 octombrie 2013 at 18:25

Și mie îmi place cinematografia iraniană, dar preocupările din ultimul timp (cărțile, adică) m-au împiedicat să văd multe dintre ele. Le-am notat pe cele pe care le-ai văzut tu pe lista de urgențe…

Merci de recomandări!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult