Stiri

Dezbatere despre proza scurtă la FILB 4

Pe 8 decembrie, în cea de-a doua seară a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) / alături de cei doi invitaţi din străinătate, Lavinia Branişte (România), scriitoarea care a debutat anul acesta în proză, la Casa de Pariuri Literare / lecturi: Roman Simić – din povestirea Vulpi (traducere din limba croată de Octavia Nedelcu) & Lavinia Branişte, din volumul Cinci minute pe zi
Programul celor trei seri de Festival, aici
Roman Simić (Croaţia) – scriitor, dar şi organizator şi director de programe al renumitului festival european „Short Story in Zagreb” (unul dintre cele mai importante festivaluri europene dedicate prozei scurte)
Declan Meade (Irlanda) – editor al revistei The Stinging Fly – al cărei principal obiectiv este să promoveze textele scriitorilor debutanţi din Irlanda şi din lume, asigurînd de asemenea una dintre cele mai vizibile platforme de lansare pentru autorii de proză scurtă –, fondator al editurii cu acelaşi nume
Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti – un proiect independent, iniţiat şi coordonat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Ediţia a IV-a a FILB: 7, 8, 9 decembrie

Declan Meade este fondator şi editor al renumitei reviste literare irlandeze The Stinging Fly. Apărută din anul 1998, principalul său obiectiv este să promoveze textele scriitorilor debutanţi din Irlanda şi din lume, asigurînd de asemenea una dintre cele mai vizibile platforme de lansare pentru autorii de proză scurtă. Declan Meade a editat două antologii de povestiri: These Are Our Lives (2006) şi Let’s Be Alone Together (2008) şi a fost de două ori, în 2004 şi în 2009, organizatorul celui mai mare concurs de proză scurtă din Irlanda, Davy Byrnes Irish Writing Award.
The Stinging Fly apare trimestrial, majoritatea colaboratorilor săi sînt prozatori şi poeţi tineri sau debutanţi, oferind ocazional şi alt gen de material: fragmente de roman, versuri şi interviuri cu autori, fiecare număr prezentînd de asemenea pagini de grafică. De-a lungul anilor, The Stinging Fly a publicat autori precum: Simon Armitage, Philip Ó Ceallaigh, Philip Casey, Emma Donoghue, Eamon Grennan, Kerry Hardie, Michael Harding, Claire Keegan, James Kelman, A.L. Kennedy, Toby Litt, Medbh McGuckian, Paula Meehan, Sinéad Morrissey, Dennis O’Driscoll, Keith Ridgway şi C.K. Stead.
În 2005 se lansează editura The Stinging Fly Press, odată cu publicarea volumului Watermark de Sean O’Reilly. Programul editurii propune cele mai noi titluri din literatura irlandeză şi, la fel ca revista, este dedicată prozei scurte. În 2006, editura a publicat un număr special al revistei, sub formă de volum, cu titlul These Are Our Lives, conţinînd 22 de texte scrise de autori irlandezi şi internaţionali.

Roman Simić (născut în 1972 în Zadar, Iugoslavia, astăzi Croaţia) este scriitor şi lector universitar. Locuieste în Zagreb, Croaţia. A fost editor şi redactor-şef al celui mai important ziar croat de literatură, Quorum, şi este organizator şi director de programe al renumitului festival european „Short Story in Zagreb”.
În 1992 şi 1996 a cîştigat locul al doilea Goran Preis ca tînăr poet. În 2003 a fost bursier al oraşului Graz, iar în 2004, al Literarische Colloquium Berlin. A luat parte la Bienala Tinerilor Artişti Zona Mediteraneană în Roma, 1999, şi la întrunirea scriitorilor la Ziua A. Malraux în Sarajevo, 2000, precum şi la Prezentarea prozatorilor contemporani în Viena, 2001/2003, şi Göteborg, în 2004.
În 2005, a fost recompensat cu Premiul Jutarnji-List pentru cea mai bună carte de proză croată, U što se zaljubljujemo.
Cărţile lui au fost traduse în franceză, suedeză, polonă, bulgară, lituaniană, spaniolă, sîrbă şi engleză.
„Povestirile lui Roman Simić sînt ca nişte oraşe atît de bine construite, încît străzile lor deghizate în fraze trebuie parcurse cît mai lent.” (Saša Stanišić)

Articole similare

Preview UrbanEye Film Festival 2017, intalnire cu echipa festivalului si proiectie de film

Jovi Ene

Concurs: Câștigă 3 pachete de câte 4 cărți oferite de Editura Polirom – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

GreenTech Film Festival 4: acces la evenimente şi proiecţii de film exclusiv online timp de şapte zile

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult