Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (5 – 11 noiembrie 2018)

Știrile săptămânii: Filmul lui Vlad Zamfirescu, „Secretul Fericirii”, are proiecții speciale în Moldova; Goethe-Institut aduce la București Zilele Filmului German #ZFG13; Un om la locul lui – Alegerile unui om la locul lui: soția sau amanta?; Vinovatul / The Guilty – de vineri în 25 de orașe din România; „Alice T.” în regia lui Radu Muntean, din 9 noiembrie in cinematografe; Apostolul Bologa, din noiembrie pe micul și marele ecran; De la tensiune la umor și fiori de groază, Filminute 2018 livrează încă o colecție de filme bune.

Filmul lui Vlad Zamfirescu, „Secretul Fericirii”, are proiecții speciale în Moldova

Filmul lui Vlad Zamfirescu, „Secretul Fericirii”, poate fi vizionat în acest weekend în trei orașe din zona Moldovei.

Astfel, sâmbătă 10 noiembrie, începând cu ora 19:00, filmul poate fi vizionat la Cinema Unirea, din Botoșani, iar biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului.

Iar duminică, 11 noiembrie, la ora 17:00, „Secretul Fericirii” se vede la Casa de Cultură a Sindicatelor, din Roman, județul Neamț, biletele putând fi cumpărate de la casieria locației.

Urmând ca de la ora 17:30, lung metrajul regizat de Vlad Zamfirescu să fie proiectat la Cinema Dacia, din Piatra Neamț.  Biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului, dar și online pe eventbook: https://eventbook.ro/film/bilete-secretul-fericirii-premiera-de-gala-2018

La cele trei evenimente vor participa actorul și regizorul Vlad Zamfirescu, alături de producătorul executiv Ștefan Alexa.

 „Secretul Fericirii”, după un scenariu scris de Alexandru Popa, urmărește doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt, pentru că resursele de fericire sunt limitate. Din distribuție fac parte Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu și Theo Marton.

Trailer oficial „Secretul Fericirii”: https://youtu.be/4WAskWmJt-U

Secretul fericirii” este o producție Movie Production Entertainment, iar producător este Cristina Dobrițoiu.

Mai multe detalii despre filmul „Secretul Fericirii” se găsesc și pe Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.secretulfericirii/

Filmul a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018 (Selecție oficială, secțiunea Zilele filmului românesc, clasat pe locul 2 în preferințele publicului, după „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu, 2017) și a fost declarat câștigător la mai multe festivaluri internaționale de film, după cum urmează: Los Angeles Film Awards, SUA, 2018 (Best Duo: Vlad Zamfirescu & Theo Marton; Honorable Mention: Narrative Feature), Virgin Spring Cinefest, India, 2018 (Silver Award: Best Debut: Vlad Zamfirescu), Burgas International Film Festival, Bulgaria, 2018 (Selectat în competiția oficială, cu proiecție specială pe 23.07.2018), „Sose” 5th International Film Festival 2018,Yemen, Armenia (Selectat în competiția de lung metraj). „Secretul Fericirii” a fost selectat și în Competiția de Lungmetraj a Festivalului ANONIMUL IFF 2018.


Goethe-Institut aduce la București Zilele Filmului German #ZFG13

Pentru cel de-al 13-lea an consecutiv, Goethe-Institut aduce la București ZILELE FILMULUI GERMAN care, anul acesta, se vor desfășura între 23 și 29 noiembrie în premieră la Cinema Elvire Popesco, găzduit de Institutul Francez. Timp de șapte zile, spectatorii, se pot bucura de cele mai noi producții germane.

Ediția de anul acesta vine cu o selecție de 12  filme, unele în premieră națională, ce a fost realizată de Boglarka Nagy, directorul executiv CICAE – Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă: “Invitația Institutului Goethe de-a selecta filmele pentru Zilele Filmului German m-a bucurat mult, fiindcă limba și cultura germană mi-a fost foarte apropiate în copilărie. Am încercat să pun la o parte feblețele literare din trecut și să mă apropii de acest tărâm cinematografic cu deschidere, cu interes pentru ce fac regizorii tineri și cu dorința de-a arăta bogăția filmului german contemporan. Am ținut mult să păstrez in program câteva titluri care vorbesc despre preocupările noastre actuale, mutări și decizii care schimbă viața pe termen lung, rolul artei care este (și) politică, dar era important să arătăm și filmele reprezentative din competiția Berlinalei din 2018, povești de dragoste care sunt atipicie fiecare în felul lor, și mediul nostru tot mai digitalizat.

Rezultatul este o selecție eclectică, cu filme de ficțiune și documentare, cu filme pentru publicul larg, dar și de nișă, și, cu o duminică franco-germană cu filme dedicate.”

Pentru a marca noua locație a festivalului și a celebra prietenia dintre cele două institute, filmul care va deschide cea de-a 13-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este coproducția germano-franceză – Transit, film selectat anul acesta la Berlinale  în competiția oficială și regizat de Christian Petzold.

În timpul invaziei naziste, Georg fuge din Parisul asediat asumându-și identitatea unui autor mort ale cărui acte le posedă. Blocat în Marsilia, o întâlnește pe Marie, o tânără femeie disperată să-și găsească soțul dispărut, pe nume Weidel, exact bărbatul a cărui identitate o folosește acum Georg. “La fel ca și opera sa de până acum, cel de-al patrulea film al regizorului este elegant, plin de ingeniozitate și provocări intelectuale” scriau, după premiera de la Berlin, cei de la Screen Daily. Transit se bazează pe romanul omonim al Annei Seghers, scris în exil.

“Organizarea ZILELOR FILMULUI GERMAN este, de fiecare dată, o bucurie pentru mine. Colaborarea cu parteneri noi și vechi, vizionarea atâtor filme noi, întâlnirea cu oameni de film din România și Germania, discuțiile cu publicul, toate acestea merită tot efortul nostru. Cu toate că în acest an are loc a 13-a ediție, sunt sigură că va fi una cu noroc, mai ales că vom fi găzduiți de vechii noștri prieteni și noii noștri vecini, Institutul Francez” ne spune Marina Neacșu, Coordonator Proiecte Culturale Goethe-Institut. Din această toamnă Goethe-Institut poate fi găsit într-un sediu nou, pe Calea Dorobanți 32 din capitală, un spațiu modern care oferă celor care-I trec pragul o experiență culturală complexă.

Vizualul ediției de anul acesta folosește unul dintre cadrele emblematice din filmul 3 Tage in Quiberon | Trei zile în Quiberon, ce documentează trei zile de discuții despre dragoste, ambiție, profesionalism și dorința de a trăi, despre viața tumultoasă a binecunoscutei actrițe de origine austriacă, Romy Schneider, care, aflată într-o clinică de reabilitare, se întâlnește cu doi jurnaliști și implicit cu publicul, pentru a-i fermeca încă o dată.

Cea de-a 13-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București între 23 și 29 noiembrie.

Mai multe detalii găsiți pe: https://www.facebook.com/Zilele-Filmului-German  

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. ZILELE FILMULUI GERMAN este unul dintre programele culturale pe care le desfășoară în România.


Alegerile unui om la locul lui: soția sau amanta?

Petru (Bogdan Dumitrache), personajul principal al debutului în lungmetraj semnat de Hadrian Marcu, “Un om la locul lui” / “A Decent Man”, se află în fața unei alegeri dificile. El caută calea onorabilă de ieșire dintr-un triunghi amoros care se zgâlțâie din toate laturile. Viitoarea soție este însărcinată, iar fosta iubită a suferit un accident înfiorător. Află ce alege Petru din 23 noiembrie, la cinema. Filmul este o adaptare a romanului “Firesc”, de Petru Cimpoeșu.

Petru are 38 de ani, este inginer de foraj într-o companie multinațională şi îşi petrece mare parte din timp izolat pe un șantier. Petru ține restul lumii la distanță și nu își dă voie să viseze. Cel mai dificil lucru pentru el este să facă o alegere. Laura (Ada Galeș), viitoarea soție, alături de care așteaptă un copil, visează la un mariaj ca-n reviste, în timp ce Sonia (Mădălina Constantin), colega lui și fosta iubită, căsătorită, suferă un accident grav de muncă. Petru nu reușește să se împace cu gândul că noua sa viață abia începe, în timp ce a Soniei pare a se fi sfârșit. Astfel, el își asumă riscul de a căuta un echilibru imposibil între cele două femei.

“Petru este om singur. Este un om care se autoizolează, un om al cărui adevăr interior este în conflict cu convenția socială și atunci caută locuri mai retrase, unde poate fi lăsat în pace, să fie așa cum își dorește. Laura îi oferă lucrurile care îi lipsesc – căldură, casă, emoție –  în timp ce Sonia îi oferă un alt tip de relaționare, să fie lăsat în pace atunci când are nevoie de asta. În Sonia găsește un prieten și, în același timp, un partener, în timp ce în Laura găsește o femeie și un partener.”, spune Bogdan Dumitrache despre personajul pe care îl interpretează în filmul “Un om la locul lui”.

“Un om la locul lui” / “A Decent Man”, din distribuția căruia fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădalina Constantin și Adrian Titieni, va fi lansat în cinematografele din România pe 23 noiembrie.

Bogdan Dumitrache a absolvit Academia de Teatru şi Film în 1999. A debutat ca actor pe scena teatrului “Constantin Nottara” din București  în anul 2000, dar a renunţat repede la teatru în favoarea filmului. De-a lungul carierei sale, a jucat în filme precum “Trafic” (r. Cătălin Mitulescu), “Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu), “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (r. Cătălin Mitulescu), “Portretul luptătorului la tinereţe” (r. Constantin Popescu), “Din dragoste, cu cele mai bune intenţii” (r. Adrian Sitaru), “Poziţia copilului” (r. Călin Peter Netzer), “Dublu” (r. Catrinel Dănăiață), “Sieranevada” (r. Cristi Puiu), “Marița” (r. Cristi Iftime) sau “Pororoca” (r. Constantin Popescu). Devenit cunoscut publicului larg datorită rolului din serialul “În derivă”, Bogdan Dumitrache a câştigat aprecierea criticilor pentru rolul lui Alex din filmul “Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, pentru care a primit Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno în 2011. Acelaşi an îi aduce lui Bogdan Premiul GOPO pentru rolul Laurian Haşiu ,,Leu” din filmul “Portretul luptătorului la tinereţe”. Rolul din “Pororoca” i-a adus premiul pentru cel mai bun actor în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian în 2017.

“Un om la locul lui” este produs de 4 Proof Film, în co-producție cu Oblique Media Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Dafora, Mindshare Media, Romaqua Group, Star Foods, OMD, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune. Distribuit de Domestic Film.

Scenariul și regia sunt semnate de Hadrian Marcu. Imaginea îi aparține lui Adrian Silișteanu.
Montaj – Alexandru Radu, sunet – Sebastian Zsemlye, scenografie – Bogdan Ionescu, costume – Alexandra Alma Ungureanu, casting – Florentina Bratfanof, producător executiv – Titi Rădoaie, coproducător – Adela Vrînceanu Celebidachi, producători – Anamaria Antoci, Adrian Silișteanu.

Trailerul oficial: http://bit.ly/ADecentMan

Pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/adecentman/


Vinovatul / The Guilty – de vineri în 25 de orașe din România

Festivalurile l-au premiat:- peste 30 de premii și nominalizări în festivaluri internaționale de renume precum: Sundance, Rotterdam, Zurich, Melbourne, Montclair, Montréal, Philadelphia, Seattle, Valladolid, Washington, etc.

Publicul l-a votat:  Premiul publicului la: Sundance, Rotterdam, TIFF Cluj Napoca, Montclair, etc.

Presa internațională l-a aplaudat: New York Times, The Guardian, The Hollywood Reporter, IndieWire, Variety, Vogue, The Film Stage sunt doar câteva dintre publicațiile care susțin că Gustav Möller, regizorul filmului Vinovatul / The Guilty este ”una dintre marile revelații ale anului”.

Danemarca l-a propus pentru Premiile Oscar 2018.

Trailer: https://youtu.be/nwxgwpB9RpI

Vinovatul / The Guilty rulează acum în 25 de orașe din România: București, Arad, Baia Mare, Bârlad, Botoșani, Brașov, Brăila, Caransebeș, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Gura Humorului, Iași, Lugoj, Oradea, Oravița, Petroșani, Pitești, Ploiești, Reșița, Sfântul Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, Vulcan.

Lista completă a cinematografelor și programul pentru săptămâna 9-15 noiembrie este disponibil aici: www.badunicorn.ro/vinovatul.

Gustav Möller are doar 30 de ani, iar filmul său de debut(făcut alături de colegii de facultate),Vinovatul,este filmat în întregime într-un call center claustrofobic, căștile, telefoanele și computerele fiind singurele elemente de recuzită, iar restul personajelor principale fiind doar auzite prin telefon, nu văzute și în persoană. 85 de minute de adrenalină în care debutantul Gustav Möller reușește imposibilul, ținîndu-te pe muchia scaunului cu un thriller minimalist filmat în timp real, într-un interior unic, cu un personaj care vorbește nonstop la telefon.

Sinopsis: Asger Holm (Jakob  Cedergren), centralist la serviciul de urgenţă 112, răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o disperată căutare a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se aruncă într-o cursă contracronometru pentru a salva femeia aflată în pericol, dar curând îşi dă seama că lucrurile nu sunt ceea ce par.

Primit bine atât de public cât și de presa internațională, Vinovatul este un film ce ilustrează într-o manieră bulversantă cum cele mai bune intenții se pot tranforma într-o formă de abuz. Vinovatul / The Guilty a avut avanpremiera internațională la Sundance Film Festival la începutul anului 2018. De atunci și până acum, filmul a fost nominalizat și premiat în peste 30 de festivaluri din întreaga lume: Premiul Publicului, Premiul pentru Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu sau Cel mai bun actor în rol în rol principal sunt doar câteva dintre trofeele obținute de film.În România, Vinovatul a fost prezentat în avanpremieră în competiția Transilvania International Film Festival, acolo unde publicul TIFF l-a votat ca fiind cel mai bun film din competiție.

Vinovatul / The Guilty rulează acum în cinematografele din România. Un film distribuit de Bad Unicorn cu sprijinul Ramboll, recomandat de Radio Guerrilla.

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Observatorul Cultural, România Liberă, Cinemap, Vice, Noizz, Ziarul Metropolis, Catchy, Cooperativa urbană, Movienews, DinFilme, Filme-Cărți, Sub25.


„Alice T.” în regia lui Radu Muntean, din 9 noiembrie in cinematografe

Proiecții de gală în prezența echipei la Târgu Mureș, pe 9 noiembrie, la Palatul Culturii și Suceava, pe 10 noiembrie, la Cinema Modern

„Alice T.”, cel mai recent film regizat de Radu Muntean, a funcționat ca un adevărat declanșator de energii pentru tinerii aflați în sală la proiecția organizată la Les Films de Cannes a Brașov, pe 2 noiembrie, în cadrul Școala altfel.

La sfârșitul unei proiecții la care au participat peste 300 de adolescenți, spectatorii și-au luat inima în dinți și au intrat într-un dialog deschis despre probleme lor și despre raportul cu lumea adulților – punctând nevoia unor filme care să vorbească astăzi celor tineri pe limba lor – fără false pudori și fără corectitudini politice.

Conversația a fost catalizată de prezența Andrei Guți, interpreta care, la primul ei rol în cinema, la nici 19 ani, a primit premiul de interpretare la Festivalul de la Locarno. De altfel, Andra a generat în urma proiecției peste 200 de follows pe paginile ei de social media.

„Alice T.” a avut premiera mondială pe 4 august, în cadrul competiției internaționale a Festivalului de la Locarno iar din 9 noiembrie va fi lansat în cinematografele din România.

După avanpremierele cu participarea echipei, din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest și  Les Films de Cannes à Brașov, regizorul Radu Muntean, actrița Andra Guți și scenaristul Răzvan Rădulescu vor participa la două proiecții speciale în țară, pe 9 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureș, și pe 10 noiembrie, la Cinema Modern din Suceava – în cadrul Les Films de Cannes à Suceava.

Filmul este scris de Radu Muntean împreună cu Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu, continuând colaborarea celor trei autori, inițiată la Hîrtia va fi albastră. „Lucrez de mai bine de 10 ani cu aceeași echipă principală. Suntem prieteni, avem cam același gust pentru cinema, am încredere în opinia lor și le apreciez foarte mult implicarea în proiectele mele.”, spunea regizorul într-un interviu pentru Suplimentul de Cultură

„Alice T.” spune povestea unei adolescente aflată la vârsta la care încă își caută reperele și sensul în drumul către maturizare, totul în contextul relației cu mama adoptivă. „Exasperarea şi suspiciunea, autoritatea şi altruismul, pedeapsa şi recompensa, iată câteva repere ale unei relaţii pentru care nu există răspunsuri şi reacţii preambalate şi care invită la o continuă, epuizantă adaptare. O realitate pe care Alice T. o surprinde eficient şi care ar putea, dacă părinţii şi adolescenţii văd împreună filmul, să deschidă o discuţie mai mult decât constructivă despre dificilul tango dintre cele două generaţii.”, citim în cronica filmului din Cinemagia

Distribuit de Voodoo Films, filmul a primit ratingul N-15 – nerecomandat publicului sub 15 ani.

Sinopsis: Alice Tarpan (Andra Guţi) are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescență complicată. Nu e vorba doar de problemele de la școală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), a aflat de toate astea. 

Filmul va rula din 9 noiembrie în: București: Cinema City Afi Cotroceni, Hollywood Multiplex, Băneasa Grand Cinema Digiplex, Movieplex, Cinema Elvire Popesco (din 17 nov.), Cinema PRO (30 nov.), Cinema Muzeul Țăranului (din 21 nov.), Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cine Grand Titan. În țară, în rețeaua Cinema City: Cinema City Cluj Iulius Mall, Cinema City Constanța Park, Cinema City Ploiești Afi, Cinema City Timișoara Nepi, Cinema City Suceava și Cinema City Brăila. Iași: Ateneul din Iasi, Cluj: Cinema Victoria, Constanța: Cinema Cityplex Tomis (în curând), Brașov: Cinema One (din 16 nov.), Cinemateca Patria (din 16 nov.), Lugoj: Cinema Bela Lugosi, Suceava: Cinema Modern, Botoșani: Cine Globe, Pitești: Cinema București (din 18 nov.), Cinema Trivale, Târgu Mureș: Cinema Arta, Reșița: Cinema Dacia, Caransebeș: Cinema Luna, Vulcan: Cinema Luceafărul, Oravița: Cinema 3D, Slobozia: Casa de Cultură a Municipiului Slobozia, Sf. Gheorghe: City Plex (în curând), Arad: Cinema Arta.

Proiecții speciale în prezența echipei, în țară:

Târgu Mureș, Palatul Culturii, 9 noiembrie, ora 18:15, Proiecție specială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE 26, în prezența echipei: Radu Muntean, Răzvan Rădulescu, Andra Guți + q&A

Suceava, Cinema Modern, 10 noiembrie Proiecție specială în cadrul Les Films de Cannes a Suceava, în prezența echipei: Radu Muntean, Răzvan Rădulescu, Andra Guți + q&A

Alice T., 2018, 105 min., România-Franța-Suedia. Regia: Radu Muntean. Scenariul: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu. Producător executiv: Dragoș Vîlcu. Imaginea: Tudor Lucaciu RSC. Scenografia: Anca Lazăr. Montaj: Andu Radu. Sunet: Electric Brother. Inginer de sunet: André Rigaut. Colorist: Mats Holmgren C.S.I. Mix sound: Fredrik Dalenfjäll. Costume: Eliza Frone. Asistent regie: Constantin Bazga. Script supervisor: Elena Văncică. Production manager: Dragoș Potop. Producători: Dragoș Vîlcu, Oana Iancu. Co-producători: François d’Artemare, Tomas Eskilsson, Jon Mankell, Katarina Krave. Cu: Andra Guti, Mihaela Sîrbu, Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu, Maria Popistaşu. Produs de Multi Media Est, Les Film de l’apres-Midi, Chimney, Film i Väst cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei România, EURIMAGES, CREATIVE EUROPE PROGRAMME – MEDIA OF THE EUROPEAN UNION în colaborare cu Cofinova 14, SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE co-finanțat de McDonalds Romania, Next Advertising Achiziții, BV McCann Erickson, Mediaedgeci Romania, Mindshare Media, Mediacom Romania, Heineken Romania, Publicis Group Media Bucharest, Provident Financial Romania IFN, Vodafone România, Unicredit Țiriac Bank, Graffiti Public Relations, Bancpost. Distribuit în România de Voodoo Films. Parteneri: McDonalds România, Banca Transilvania. Cu sprijinul: CNC, DACIN SARA, Blitz TV, Apollo 111. Parteneri media: Rock FM, Adevărul.

Facebook: https://www.facebook.com/alicetfilmul/


Apostolul Bologa, o poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire, din noiembrie pe micul și marele ecran

Casa de Producție TVR anunță premiera filmului APOSTOLUL BOLOGA, o adaptare a romanului „Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu. Filmul regizat de Dominic Dembinski are o distribuție remarcabilă și va putea fi văzut la Televiziunea Română la finalul acestei luni și, pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri de film.

Dintr-un spaţiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povesteşte drumul său de la beznă la lumina învierii.

Amintirile lui devin filmul APOSTOLUL BOLOGA. Un sfânt care (ne) povesteşte, dincolo de moarte – sfinţii şi eroii, nu mor niciodată, nu-i aşa? –, o aventură în care  cei de azi ne putem recunoaşte, ne putem vedea spaimele şi urma de curaj, depăşindu-ne zona de confort istoric actual.

„Pădurea spânzuraţilor” al lui Liviu Rebreanu într-o formulă cinematografică inedită este propunerea Casei de Producţie a TVR pentru spectatori şi telespectatori, la 100 de ani de la prima conflagraţie mondială.

Apostol: Uneori privesc în sus și tavanul dispare, acoperișurile zboară ca un fâlfâit de berze, pământul se luminează  sub o Lumină de sus, văd lumea din zborul unui uliu flămând și mă rotesc în jurul crucii aurite de pe biserica noastră din Parva iar în sufletul meu curge, ca o ploaie, o fericire veșnică, fermecată…
Simt în sufletul meu pe Dumnezeu, precum sufletul meu se simte în Dumnezeu!

Celebrul roman al literaturii româneşti este văzut de Dominic Dembinski ca un poem cinematografic. Calvarul personajului principal este imaginat ca o poveste a mântuirii pe care sufletul spânzuratului o parcurge. O poveste spusă de actori importanţi ai cinematografiei româneşti: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaș, Mircea Postelnicu, George Constantinescu și Albert Demeter.

„Diverse credinţe ale lumii mărturisesc faptul că există un timp scurt în care sufletul, desprins de trup, în drumul său către Vămile Judecății celeste, are acces la locurile prin care a călătorit şi la sensul făptuirilor sale după ce s-a dezlegat de lume”, ne spune Dominic Dembinski și continuă: „Tânărul locotenent Apostol Bologa parcurge un drum iniţiatic în care, privindu-se în fosta viaţă, pricepe că târziu a putut deprinde rostul adevăratei iertări izbăvitoare, doar prin trăirea calvarului ce-l ocroteşte, paradoxal, printr-o moarte martirică – un eveniment tragic ce-i curmă viaţa, dar îi dăruieşte sensul ei.”

Povestea ofiţerului român prins în sângerosul război de acum o sută de ani îl are în rolul principal pe Mihai Stănescu, un tânăr actor care are deja în palmares atât filme româneşti şi internaţionale, cât şi colaborări cu Alexandru Tocilescu sau Horaţiu Mălăele pe scenele bucureştene. „Obţinerea rolului a însemnat pentru mine o mare provocare, şansa de a-mi verifica şi depăşi anumite limite. Proiectul a fost foarte greu, au fost două săptămâni de repetiţii şi patru de filmare, timp în care toate resursele întregii echipe au fost exploatate la maxim”, mărturiseşte Mihai.

Structurat ca un vis în vis în care lucrurile văzute sunt făcute din lucruri nevăzute, filmul are o abordare îndrăzneaţă şi neconvenţională nu doar a structurii romanului, ci şi prin ineditul construcţiei montajului – tip puzzle, călătoria sufletului în timp imaginată de regizor nefiind cronologică.

„APOSTOLUL BOLOGA adună emoţiile unui film de artă, are bugetul mai mic decât al unei producţii independente şi curajoase, cu o distribuţie de excepţie, o temă curajoasă şi originală. Ştiu că drumul lui de-abia de acum începe şi nu poate fi decât frumos!”, declară Claudia Nedelcu Duca, producătorul filmului.

Imaginea filmului este semnată de Daniel Șerbănică, montajul de Dragoș Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Sarmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica iar Mihaela Constantinescu ilustrația muzicală. APOSTOLUL BOLOGA este o producție a Casei de Producție TVR după un scenariu semnat de Dominic Dembinski; producător delegat: Demeter Andras.

Puteți urmări trailerul filmului pe: https://youtu.be/wz3ttwfpyYA.

APOSTOLUL BOLOGA face parte din proiectele Casei de Producție TVR dedicate Centenarului Marii Uniri şi va fi putea fi vizionat pe canalele Televiziunii Române, dar şi pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri internaţionale.


De la tensiune la umor și fiori de groază, Filminute 2018 livrează încă o colecție de filme bune 

– Regizoarea sud-coreeană Nuri Jeong a câștigat Best Filminute, premiul juriului la cea de-a 13-a ediție a Filminute, festivalul internațional de filme de un minut. THE EDGE OF SEVENTEEN este elegant și misterios. Regizoarea a primit laude extensive din partea juriului pentru tensiunea perfect gradată a filmului, precum și pentru folosirea subtilă și de impact a sunetului și a efectelor speciale.   

Atât juriul cât și publicul s-au atașat rapid de acest horror la lumina zilei, desfășurat în perimetrul constrâns al unui lift. Filmul explorează tema anxietății adolescentine și a bullying-ului, aducând o notă de supranatural care ne face să ne întrebăm ce este real și ce nu. 

Filmul argentinian AIR TIME a adunat cele mai multe voturi online, câștigând Premiul Publicului. Apelul pasionat al filmului pentru guverne lipsite de corupție primește spre final o turnură cinică, însă numărul crescut de voturi reflectă un nivel ridicat al conștiinței politice la nivel global.

”Formatul filmelor de un minut este un format versatil și puternic. Regizorii și artiștii își permit să își asume riscuri, să exploreze subiecte controversate precum corupția sau dependența de tehnologie, și să ofere filme cu o urgență și un impact care adesea nu sunt posibile într-un format mai lung”, spune directorul executiv Filminute și președintele juriului, John Ketchum.

În completarea listei celor trei mari câștigători ai Filminute 2018, Best Rated Film în competiția de anul acesta este SOUL MATE, regizat de iranianul Mahdi Borjian. O poveste intimă despre compasiune și putere care reflectă călătoria transformativă a unui băiat, o conexiune puternică și solidaritate cu tatăl său aflat pe moarte. 

Cele 19 țări reprezentate în competiția de anul acesta sunt: Argentina (2), Canada, China, Franța, Ungaria, India, Iran (3), Israel, Lesotho, România, Rusia (2), Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Thailanda, Turcia,  Norvegia, UK (2), & USA (2).

În acest an juriul internațional al Filminute a fost  compus din regizorul chilean Sebastián Lelio, câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2017, premiatul scriitor columbian Juan Gabriel Vásquez,  vice-președinta FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) și criticul de film Rita Di Santo; producătoarea americană, de asemenea agent și manager de film Nikki Weiss-Goldstein, regizoarea și antreprenoarea nigeriană/pakistaneză Iram Parveen Bilal, regizorul iranian  Kaveh Jahed, câștigătorul premiului Best Filminute de anul trecut, co-fondatorul Filminute Sabaa Quao și co-fondatorul Filminute, Directorul Executiv și Președintele Juriului, John Ketchum.

Pe lângă premiul Best Filminute, juriul a acordat Mențiuni speciale pentru  Car Park Blues (Thailanda); The Thief (Norvegia); Soul Mate (Iran); Passing the Fog (Iran); and One (Rusia). 

Partener de lungă durată al festivalului, Cineuropa a ținut din nou ”5 Minute Challenge”, invitându-și publicul să-și aleagă favoritul dintr-o listă de 5 filme europene din colecție. Câștigătorul de anul acesta a fost regizorul spaniol Antonio Panteras pentru Al Final Explota un Globo, un comedie neagră plină de umor despre întrebarea fără sfârșit – Tu când ai de gând să îți întemeiezi o familie?

Anul acesta Filminute a continuat parteneriatul cu Les Film de Cannes a Bucarest, cu prezentarea câte unui film din competitia Filminute înainte proiecțiilor de festival, în sala de cinema. Festivalul a acordat un premiu favoritului publicului, oferit filmului rusesc ONE, de Roman Sinitsyn.

Articole similare

Strumpfii intr-o noua calatorie magica, acum pe BLU-RAY 3D, BLU-RAY si DVD

Jovi Ene

Éric Vuillard, laureatul Premiului Goncourt 2017, vine în România

Jovi Ene

Horror-ul, supranaturalul și romantismul sunt La graniță – Border, regizat de Ali Abbasi, se lansează în cinema pe 2 august

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult